Skocz do zawartości

[do 1200] rower mtb czy cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

wiele razy już tutaj pytałem się czy warto mi jakiś używany rower kupić, ale jak dotąd opis zawsze mijał się z rzeczywistościa.

Dlatego postanowiłem że kupię nowy za kwote w temacie.

Myślę nad zakupem jakiegos MTB, ponieważ oprócz jazdy po mieście będę jeżdził po lesie, zwykłych piaskowych drogach wiec chyba najbardziej uniwersalny się wydaje. Mysle tez nad typem cross. 

Właśnie przez to potrzebuje fachowej pomocy co wybrać? no i najważniejsze jakie rowery polecacie. 

edit: jakby ten sklep oferował odbiór na terenie poznania lub okolic byloby wysmienicie

Napisano

wzrost 175, waga 70

jak dotad jezdzilem na starym góralu, ale jak mam nowy kupić to wolałbym mądrzejszych ode mnie zapytać żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto

Napisano

tez czytalem wlasnie o tych rowerach, ale o spartacusie pierwsz raz slysze.

cudów sie nie spodziewam, ale na wiecej pozwolic sobie nie moge

Napisano

Ta sama firma produkuje dla wielu sprzedawców pod różnymi markami - Kands/Lazaro/Spartacus/Scud/Keller, to w 99% są te same rowery. Czasem jednak jedna marka ma coś fajnego, czego inna nie zdążyła wprowadzić. W tym przypadku ten rower to to samo co Kands/Lazaro... ale... zdążyli tam wsadzić nowszy amortyzator, który w ostatniej kolekcji ma już dużo lepsze tłumienie olejowe, zamiast mechanicznego.

Dlatego polecam akurat tego.

No i niezależnie od tego, czego oczekujesz. To już naprawdę bardzo dobry rower. I z miejscem na ewentualną rozbudowę, gdyby cię wciągnęło (w dużej części jest już gotowy pod 3x9, bo na najnowsze wersje przerzutek).

Napisano

Ale ma wszystko inne dużo gorsze. Nie opłaca się.

Jest wersja na tarczach tak samo dobra, jak to co proponowałem, ale ona kosztuje 1399zł. Czyli poza budżetem.

Napisano

Ten Romet nie jest zły, jak na te pieniądze, ale to jednak średnio ze dwie klasy gorszy rower od tego Spartacusa, więc brałbym tylko jeśli ci ten Spartacus wybitnie nie podchodzi.

Napisano

spartacus wlasnie mi sie spodobal (a biale siodelko - ktore pewnie szybko zrobi sie szare) przezyje

a jak wyglada w takich sprawach realizacja gwarancji? bo wszedzie pisza dwa lata itp, ale to bede musial wysylac rower czy sa jakies punkty w miastach?

Napisano

Z tego, co się orientuję, to załatwia się to normalnie ze sprzedawcą. Najczęściej jeśli są jakieś zastrzeżenia, to dotyczą pojedynczych części, wtedy tylko je do wymiany można wysłać sprzedawcy, zamiast całego roweru.

Oczywiście, jest to wada zakupów internetowych, no ale nie można mieć wszystkiego. Za podobnie dobrego górala kupionego stacjonarnie musiałbyś dać koło 1600zł.

Napisano

zawsze coś za coś, a w sklepach bylem i wiem jak tam nadbijaja ceny, rekord to tysiak wiecej niz na allegro

problem z internetem to ze moge wadliwy dostac i znowu wiele czasu minie jak wymienia itp

popatrzyłem na oferty LAZARO, i ten rower 

http://allegro.pl/profejsonal-mtb-lazaro-ev-3-alivio-suntour-2014-m-i4302307469.html

czym sie rozni od wczesniej przytoczonego spartacusa?

http://allegro.pl/spartacus-elite-shimano-alivio-2014-sr-suntour-24h-i4276415569.html

Napisano

no to luz :D bo juz decyzje podjalem ze miedzy tymi dwoma wybieram tylko teraz lepszy chce wybrac.
ktoraś firma na pewno zarobi.

z spartacusa jest lepszy amortyzator? a jakby cos sie czasem w nim nawalilo to tez drozszy w naprawie?

Napisano

Bardzo dziękuję za cierpliwość i chęć pomocy.

Na dzień dzisiejszy kupiłbym lazaro jednak bo więcej o nim wogóle słychać i sam Pan go kupił żonie.

ale dla spartacusa jeszcze sprawa nie przesadzona.

Napisano

ale ja jestem upieprzliwy :P

a w czym dokladnie roznia sie te amortyzatory? bo probowalem poszukac o nich jakies inf i sa podstawowe sprawy, to liczby sa te same

no chyba ze ja taki glab prostych rzeczy nie zauwazam

Napisano

Sprawa jest wielce skomplikowana... :D

Generalnie do tej pory w tych XCMach było tylko tanie tłumienie elastomerowe (w środku jest taka pianka, która nie tłumi zbyt dobrze i z czasem traci właściwości), ale w tym roku nagle w niektórych pojawiły się wkłady olejowe, które normalnie są tylko w amortyzatorach ze średniej półki. Nie dość, że tłumią lepiej i są trwalsze, to jeszcze amortyzatory z taką blokadą można zablokować również w czasie jazdy, a nie jak tańsze na postoju.

Problem w tym, że Suntour nie ma jasnego systemu oznaczania, który model jest na oleju, a do tego dopiero co zmienił swoją stronę, która stała się nieczytelna i nie ma tam już porównania różnych roczników.

Sprawa wygląda więc tak, że 95% sprzedawców nawet nie wie, że ich rowery w tym roczniku mają już tłumienie z wyższej półki, bo myślą, że od Suntoura kupili takie same amortyzatory jak do tej pory :D Nieliczni chyba czasem zaglądają na forum albo dostają zapytania od forumowiczów, bo już zmieniają niektóre specyfikacje :)

Ale. Na zdjęciach widać wyraźnie oznaki, które do tej pory oznaczały w ich amortyzatorach olej:

- niebieska wajcha blokady

- napis speed lockout zamiast lockout (choć wydaje się, że w tym roczniku speed lockout występuje też czasem z czarną wajchą).

Tak więc wszystko wskazuje na to, że te nieliczne modele już mają amortyzacje z wyższej półki, choć nie jest to w 100% pewne :)

Co do Spartacusa konkretnie. To do tej pory speed lockout miały tylko Kands 1300 z tarczowymi hamulcami za 1399zł, ten Spartacus to jedyny inny model, przy którym niedawno pojawiła się niebieska wajcha :)

Jako użytkownik olejowego amortyzatora, jak najbardziej polecam takie rozwiązanie, bo to serio działa, a nie tylko udaje. Zupełnie inny komfort jazdy.

Napisano

wielki szacunek dla Pana za tak wyczerpującą odpowiedź.

chyba dopiero ta firma wchodzi na rynek skoro tak dobre rowery z opisu (w tym zakresie cenowym) a szalu na nie nie ma

Napisano

Tak jak pisałem. To od 4 lat jest ten sam producent - ta sama fabryka. Jedyne co w przypadku Spartacusa jest "nowe", to napis na ramie zamówiony przez danego sprzedawcę :)

Bo faktycznie akurat Spartacus jest chyba najnowszym z tej "rodziny".

Napisano

zauwazylem wlasnie ze te rowery sa do sibie bardz podobnie tylko naklejki rozne, ale to niuanse decyduja o wyborze

a to w swojej prostocie trudny wybor, bo kazdy z nich dobry, 

jutro z wypoczetym umyslem zdecyduje, i dziekuje bardzo za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...