Python5 Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Witam. Niedawno kupiłem nowy rower w decathlonie Rockrider 520, rower jest świetny... tylko dziś zauważyłem, że niestety ale tylne koło jest jajowate około 2mm, gdy przyłożę śrubokręt i zacznę nim kręcić, to w najdalszym punkcie oddala się o około 2mm... Olać to? czy oddawać do serwisu? co myślicie? Sądziłem, że jak pani mówi "Dobrze, to ja wyreguluję rower i może go Pan brać" to chociaż na początku nie będzie takich smaczków. W tylnym jest to około 2mm a w przednim około 0,5mm. Co najlepiej zrobić? Pozdrawiam. Edit:// Nagrałem filmik, żeby pokazać jak to wygląda: https://www.youtube.com/watch?v=F-P6FcRQ83U&feature=youtu.be
mklos1 Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Dwa mm to jakieś nieporozumienie. Gwarancja...
ublizzard Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Ja też bym oddał do naprawy gwarancjyjnej, te 0,5mm można olać, ale 2 to trochę przegięcie.
kamfan Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Od tego jest przegląd gwarancyjny. Niestety maszynowo składane koła + stalowe nyple mają to do siebie, że trzeba później szprychy podociągać.
Python5 Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Napisano 8 Czerwca 2014 Dodałem do pierwszego postu jeszcze filmik, to można zobaczyć jak to wygląda... może tylko dramatyzuje ;/
ublizzard Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Nie sprawdzaj jaja na oponie, tylko na obręczy.
seraph Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 No i mi to wygląda na źle ułożoną oponę, a nie bicie promieniowe obręczy. Przy sprawdzaniu centryczności "śrubokręt" przykłada się do obręczy, bo opona jest z gumy i musi być porządnie ułożona. Sprawdź czy opona równo siedzi w obręczy na całym obwodzie - przy samej obręczy po obu stronach opony jest linia, która musi być równo oddalona od niej na całym obwodzie.
ublizzard Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Dokładnie, jak źle ułożona opona, to pół biedy, ale może być uszkodzona i zrobiło się wybrzuszenie. Chociaż to nowa opona i mało prawdopodobne.
Python5 Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Napisano 8 Czerwca 2014 No i mi to wygląda na źle ułożoną oponę, a nie bicie promieniowe obręczy. Przy sprawdzaniu centryczności "śrubokręt" przykłada się do obręczy, bo opona jest z gumy i musi być porządnie ułożona. Sprawdź czy opona równo siedzi w obręczy na całym obwodzie - przy samej obręczy po obu stronach opony jest linia, która musi być równo oddalona od niej na całym obwodzie. Na rowerze jechałem w sumie 2 razy, więc mam nadzieję, że nic się nie wybrzuszyło. Faktycznie ta linia taka która idzie jest w jednym miejscu całkiem "schowana" pod obręczą koła... mogę to jakoś sam skorygować? Zaraz podeślę filmik dokładniejszy z tym właśnie schowaniem się kreski.
seraph Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Ano widzisz nie siedzi równo i bije. Możesz upuścić powietrza z koła i próbować to ręcznie powyciągać, żeby było na zewnątrz i dopompować. Jeśli to nie poskutkuje to nasmaruj brzegi opony wodą z mydłem i po napompowaniu do maksymalnego ciśnienia samo powyskakuje - często nawet nie konieczne jest maksymalne, ale czasem potrzeba i wyższego.
ublizzard Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Najlepiej było by jakbyś zdjął oponę i dętkę założył koło i dopiero sprawdził obręcz. Jeśli to jest tylko kwestia źle ułożonej opony, to po prostu trzeba delikatnie podpompować dętkę tak abyś mógł jeszcze spokojnie ugniatać oponę i po prostu ułożyć ją, aby dętka nie podchodziła pod krawędź opony.
Python5 Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Napisano 8 Czerwca 2014 Tutaj filmik jak to wygląda, trzeba wytężyć wzrok ale widać moment w którym jest niby normalnie i znika ta kreska https://www.youtube.com/watch?v=HpOdgT9MPMs&feature=youtu.be
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.