Skocz do zawartości

[Koła]Nowy Rower z Decathlonu, jajo

Python5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno kupiłem nowy rower w decathlonie Rockrider 520, rower jest świetny... tylko dziś zauważyłem, że niestety ale tylne koło jest jajowate około 2mm, gdy przyłożę śrubokręt i zacznę nim kręcić, to w najdalszym punkcie oddala się o około 2mm... Olać to? czy oddawać do serwisu? co myślicie?

Sądziłem, że jak pani mówi "Dobrze, to ja wyreguluję rower i może go Pan brać" to chociaż na początku nie będzie takich smaczków. W tylnym jest to około 2mm a w przednim około 0,5mm.

Co najlepiej zrobić? 

Pozdrawiam.

Edit://

Nagrałem filmik, żeby pokazać jak to wygląda:

https://www.youtube.com/watch?v=F-P6FcRQ83U&feature=youtu.be

No i mi to wygląda na źle ułożoną oponę, a nie bicie promieniowe obręczy. Przy sprawdzaniu centryczności "śrubokręt" przykłada się do obręczy, bo opona jest z gumy i musi być porządnie ułożona.

Sprawdź czy opona równo siedzi w obręczy na całym obwodzie - przy samej obręczy po obu stronach opony jest linia, która musi być równo oddalona od niej na całym obwodzie.

No i mi to wygląda na źle ułożoną oponę, a nie bicie promieniowe obręczy. Przy sprawdzaniu centryczności "śrubokręt" przykłada się do obręczy, bo opona jest z gumy i musi być porządnie ułożona.

Sprawdź czy opona równo siedzi w obręczy na całym obwodzie - przy samej obręczy po obu stronach opony jest linia, która musi być równo oddalona od niej na całym obwodzie.

Na rowerze jechałem w sumie 2 razy, więc mam nadzieję, że nic się nie wybrzuszyło.

Faktycznie ta linia taka która idzie jest w jednym miejscu całkiem "schowana" pod obręczą koła... mogę to jakoś sam skorygować?

Zaraz podeślę filmik dokładniejszy z tym właśnie schowaniem się kreski.

Ano widzisz nie siedzi równo i bije. Możesz upuścić powietrza z koła i próbować to ręcznie powyciągać, żeby było na zewnątrz i dopompować. Jeśli to nie poskutkuje to nasmaruj brzegi opony wodą z mydłem i po napompowaniu do maksymalnego ciśnienia samo powyskakuje - często nawet nie konieczne jest maksymalne, ale czasem potrzeba i wyższego.

Najlepiej było by jakbyś zdjął oponę i dętkę założył koło i dopiero sprawdził obręcz.

Jeśli to jest tylko kwestia źle ułożonej opony, to po prostu trzeba delikatnie podpompować dętkę tak abyś mógł jeszcze spokojnie ugniatać oponę i po prostu ułożyć ją, aby dętka nie podchodziła pod krawędź opony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...