Fenrir Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Witam, czy dałoby rade zamknąć się w budżecie 200zł i co trzeba byłoby wymienić? Prosiłym o linki na allegro itp. Obecny napęd Przerzutka tylna: Alivio M430 Kaseta: CS-HG-41-8S Korba - Altus FCM311, 175mm Przerzutka przednia: Alivio M412 Łańcuch - CS-HG40 Klamkomanetki - Alivio M410
mklos1 Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Wymieniasz: - klamkomanetka (da się kupić pojedynczą) - kaseta (HG-50) - łańcuch (Campagnolo C-9, albo Wippermann Connex) Trochę wyjdziesz poza budżet, ale łańcucha HG-53 Ci nie polecę, bo mam i nie jestem zbyt szczęśliwy z tego powodu.
beardman Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Do tego jeszcze w zależności od stanu zębatek może dojść jeszcze korba. Stara może nie przyjąć nowego łańcucha jeśli zębatki są już wytarte. A tak na marginesie dlaczego chcesz przejść na 9 rzędów? Zyskujesz jedynie dodatkowe przełożenie gdzieś pośrodku zakresu. Chyba, że zależy Ci na dostępności części z wyższych grup (od deore w górę).
mklos1 Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Żeby korba nie przyjęła nowego łańcucha musi być naprawdę mocno zużyta.
Fenrir Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Napisano 8 Czerwca 2014 A jakieś używane łańcuchy/kasety albo trochę tańszy łańcuch - dla mnie 100złz za łańcuch to przesada, bo nie katuje tego aż tak mocno. Tak, chodzi mi o dostępność, poza tym więcej biegów = szybsza jazda.
Jaca911 Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 M311 nie przyjęła łańcucha po 2000km, dokładnie środkową tarcza...
Fenrir Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Napisano 8 Czerwca 2014 Ale 400km w tym brak katowania roweru, a 2000km z katowaniem roweru, to różnica, więc myśle że przyjmie Tylko szukam czegoś co się zmieści w budżecie 150 najlepiej, 200 to max.
mklos1 Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Moja M311 przejechała ponad 13 tyś km i przyjęła nowy zestaw napędu po ponad 5 tyś km. Trzeba mieć wybitnie ciężką nogę, żeby zajechać korbę po 2kkm. W używki nie ma sensu się bawić.
Fenrir Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Napisano 8 Czerwca 2014 A i tam przy tej klamce pisze, że do VB jest ta klamka, a ja mam tarczówki :/ Poza tym jak ten srebrny drut co widać na zdjęciu tamtym klamkomanetki się montuje?
beardman Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Jeżeli w grę wchodzi kands z 2014 roku z twojego garażu to z korbą nie powinno być problemu bo jej zużycie nie powinno być duże. "...poza tym więcej biegów = szybsza jazda." To nie do końca tak jest. Na szybkość jazdy wpływa ilość zębów na zębatkach. Na chłopski rozum: im mniej zębów z tyłu tym szybciej się jedzie. I odwrotnie przy korbie, im więcej zębów z przodu tym szybciej się jedzie. Jeśli z tyłu najmniejszą zębatkę masz 11t to przy przejściu na 9rzędów nie zyskujesz dodatkowej z mniejszą ilością zębów tylko jedną pomiędzy najmniejszą a największą (po prostu jeden dodatkowy bieg). Nie wpłynie to na większą prędkość, a jedynie na płynniejszą pracę napędu przy zmianie przełożeń i troszkę większy wybór biegów.
mklos1 Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Nie widzę problemu... Klamka pod V-ki jest kompatybilna z mechanicznymi tarczami, nawet jak są w wersji szosowej.
Mod Team sznib Napisano 8 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2014 więcej biegów = szybsza jazda. Bzdura. Piszesz ze zależy ci na tej dostępności a chcesz się przesiadać za 200pln. Bez sensu. 8 sp. nie jest złe, pod pewnymi względami nawet lepsze, (mocniejsze łańcuchy, tańsze części). Jak nie zmieniasz napędu na klasę SLX/Deore zostań przy tym co masz. Nawet lepiej niż przesiadać sie na 9sp wymienić tą badziewną korbę do masz na jakieś Alivio na octalinku albo Deorkę na HTII.
AdamF Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 poza tym więcej biegów = szybsza jazda. No niekoniecznie... Bez względu na to, czy masz 8- czy 9- biegową kasetę, to najmniejsza koronka nie będzie miała mniej niż 11 ząbków. Więcej biegów to najczęściej ciaśniejsze stopniowanie kasety, czyli łatwiejszy dobór wygodnego przełożenia.
mklos1 Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Bzdura. I tak i nie. Nie, gdyż 9-rzędowy napęd pozwala na lepsze dobranie kadencji do bieżących możliwości. Na 8-rzędowym napędzie często miałem sytuację, że optymalną kadencją wpadałem miedzy biegi... Na jednym kadencja była zbyt duża, na kolejnym już zbyt mała i de facto na obu czułem dyskomfort. To jest bardzo dobrze widoczne w rowerze trekingowym z 8-rzędowym napędem.
Fenrir Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Napisano 8 Czerwca 2014 Dobra, to mam te 200zł - wymienić korbę czy napęd na 9-rzędowy?
AdamF Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Samo wymienianie żeby tylko wymienić moim zdaniem nie ma sensu. Jeśli się zużyło i trzeba wymienić tak czy inaczej - to oczywiście można przy okazji zrobić upgrade. Swoją drogą radziłbym przy okazji wymiany zastanowić się, czy na pewno potrzebujesz kasety 11-32. Jak nie używasz najlżejszych albo najcięższych przełożeń to warto by kupić inną kasetę, np. 12-25, 13-26 - w ten sposób pozbywając się niepotrzebnych koronek również zyskujesz ciaśniejsze zestopniowanie, czyli mniejsze przeskoki pomiędzy kolejnymi biegami - co pozwoli na lepsze dobranie wygodnego przełożenia.
Jaca911 Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 400km zrobiłeś na rowerze, nie wiesz czego chcesz to wsadz te 200zł na lokatę i wsiadają na rower. Jak ci się skończy kaseta łańcuch to już będziesz wiedział czego ci brak a co jest zbędne. Jeźdź i kondycję rób to będziesz szybciej jeździł.
Fenrir Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Napisano 8 Czerwca 2014 Warto? http://allegro.pl/korba-deore-fc-m510-hollowtech-kwadrat-44-32-22-i4312915020.html + jeszcze mi zostanie kasa na jakiegoś pierdoły typu pedały
Jaca911 Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Nie warto. Już pisałem, masz za dużo 200zł to mi przelej na konto, przynajmniej zabiore dzieci do kina i jakiś pożytek z tego będzie. "Zamienił stryjek siekierke na kijek" - znasz to powiedzenie?
Fenrir Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Napisano 8 Czerwca 2014 Ale jest różnica, między rozbudową mojego roweru, a daniem ci pieniędzy za nic A lepsze to lepsze przecież. Ale się zdecydowałem. Upoluje buty i pedały spd za te 200zł, napęd olewam.
Fenrir Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Napisano 8 Czerwca 2014 Wiecie, ja tu marnuję czas na zastanawianie się co wymienić i tak będę sobie miesiącami myślał co tam powymieniać, a rower się kurzy, więc idę popedałować ^^
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.