Skocz do zawartości

[konwersja] 3x8 na 3x9

Fenrir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy dałoby rade zamknąć się w budżecie 200zł i co trzeba byłoby wymienić? Prosiłym o linki na allegro itp.

Obecny napęd

Przerzutka tylna: Alivio M430

Kaseta: CS-HG-41-8S

Korba - Altus FCM311, 175mm

Przerzutka przednia: Alivio M412

Łańcuch - CS-HG40

Klamkomanetki - Alivio M410

Napisano

Do tego jeszcze w zależności od stanu zębatek może dojść jeszcze korba. Stara może nie przyjąć nowego łańcucha jeśli zębatki są już wytarte.

A tak na marginesie dlaczego chcesz przejść na 9 rzędów? Zyskujesz jedynie dodatkowe przełożenie gdzieś pośrodku zakresu. Chyba, że zależy Ci na dostępności części z wyższych grup (od deore w górę).

Napisano

A jakieś używane łańcuchy/kasety albo trochę tańszy łańcuch - dla mnie 100złz za łańcuch to przesada, bo nie katuje tego aż tak mocno. Tak, chodzi mi o dostępność, poza tym więcej biegów = szybsza jazda.

Napisano

Ale 400km w tym brak katowania roweru, a 2000km z katowaniem roweru, to różnica, więc myśle że przyjmie :) Tylko szukam czegoś co się zmieści w budżecie 150 najlepiej, 200 to max.

Napisano

Moja M311 przejechała ponad 13 tyś km i przyjęła nowy zestaw napędu po ponad 5 tyś km. Trzeba mieć wybitnie ciężką nogę, żeby zajechać korbę po 2kkm.

W używki nie ma sensu się bawić.

Napisano

A i tam przy tej klamce pisze, że do VB jest ta klamka, a ja mam tarczówki :/ Poza tym jak ten srebrny drut co widać na zdjęciu tamtym klamkomanetki się montuje?

Napisano

Jeżeli w grę wchodzi kands z 2014 roku z twojego garażu to z korbą nie powinno być problemu bo jej zużycie nie powinno być duże.

"...poza tym więcej biegów = szybsza jazda."

To nie do końca tak jest. Na szybkość jazdy wpływa ilość zębów na zębatkach. Na chłopski rozum: im mniej zębów z tyłu tym szybciej się jedzie. I odwrotnie przy korbie, im więcej zębów z przodu tym szybciej się jedzie.

Jeśli z tyłu najmniejszą zębatkę masz 11t to przy przejściu na 9rzędów nie zyskujesz dodatkowej z mniejszą ilością zębów tylko jedną pomiędzy najmniejszą a największą (po prostu jeden dodatkowy bieg). Nie wpłynie to na większą prędkość, a jedynie na płynniejszą pracę napędu przy zmianie przełożeń i troszkę większy wybór biegów.

• Mod Team
Napisano

więcej biegów = szybsza jazda.

Bzdura.

Piszesz ze zależy ci na tej dostępności a chcesz się przesiadać za 200pln. Bez sensu. 8 sp. nie jest złe, pod pewnymi względami nawet lepsze, (mocniejsze łańcuchy, tańsze części). Jak nie zmieniasz napędu na klasę SLX/Deore zostań przy tym co masz. Nawet lepiej niż przesiadać sie na 9sp wymienić tą badziewną korbę do masz na jakieś Alivio na octalinku albo Deorkę na HTII.

Napisano

poza tym więcej biegów = szybsza jazda.

No niekoniecznie...

Bez względu na to, czy masz 8- czy 9- biegową kasetę, to najmniejsza koronka nie będzie miała mniej niż 11 ząbków.

Więcej biegów to najczęściej ciaśniejsze stopniowanie kasety, czyli łatwiejszy dobór wygodnego przełożenia.

Napisano

Bzdura.

I tak i nie. Nie, gdyż 9-rzędowy napęd pozwala na lepsze dobranie kadencji do bieżących możliwości. Na 8-rzędowym napędzie często miałem sytuację, że optymalną kadencją wpadałem miedzy biegi... Na jednym kadencja była zbyt duża, na kolejnym już zbyt mała i de facto na obu czułem dyskomfort. To jest bardzo dobrze widoczne w rowerze trekingowym z 8-rzędowym napędem.

Napisano

Samo wymienianie żeby tylko wymienić moim zdaniem nie ma sensu.

Jeśli się zużyło i trzeba wymienić tak czy inaczej - to oczywiście można przy okazji zrobić upgrade.

Swoją drogą radziłbym przy okazji wymiany zastanowić się, czy na pewno potrzebujesz kasety 11-32.

Jak nie używasz najlżejszych albo najcięższych przełożeń to warto by kupić inną kasetę, np. 12-25, 13-26 - w ten sposób pozbywając się niepotrzebnych koronek również zyskujesz ciaśniejsze zestopniowanie, czyli mniejsze przeskoki pomiędzy kolejnymi biegami - co pozwoli na lepsze dobranie wygodnego przełożenia.

Napisano

400km zrobiłeś na rowerze, nie wiesz czego chcesz to wsadz te 200zł na lokatę i wsiadają na rower. Jak ci się skończy kaseta łańcuch to już będziesz wiedział czego ci brak a co jest zbędne. Jeźdź i kondycję rób to będziesz szybciej jeździł.

Napisano

Nie warto.

Już pisałem, masz za dużo 200zł to mi przelej na konto, przynajmniej zabiore dzieci do kina i jakiś pożytek z tego będzie.

"Zamienił stryjek siekierke na kijek" - znasz to powiedzenie?

Napisano

Ale jest różnica, między rozbudową mojego roweru, a daniem ci pieniędzy za nic ;) A lepsze to lepsze przecież. Ale się zdecydowałem. Upoluje buty i pedały spd za te 200zł, napęd olewam.

Napisano

Wiecie, ja tu marnuję czas na zastanawianie się co wymienić i tak będę sobie miesiącami myślał co tam powymieniać, a rower się kurzy, więc idę popedałować ^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...