Skocz do zawartości

[piasta] Problem z ustawieniem koła

TheRijo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

wczoraj rozkręciłem tylną piastę w Merdzie Big Nine 300D. Problem w tym, że przy rozkręcaniu tylnej piasty Schimano M475, a dokładnie ośki, nie skontrowałem konusów, czego skutkiem jest przesunięcie ich i tym samym zmiana odległości całego koła w stosunku do ramy. Widocznie objawiło mi się tym, że odległość z lewej strony (patrząc od tyłu) jest mniejsza, w stosunku do prawej strony. Ponadto, tylna tarcza hamulcowa ociera o podkładkę imbusa, który mocuje cały hamulec do ramy.

Jak poprawnie ustawić odległości konusów i rozwiązać problem z tarczą? 

Jeżeli będzie potrzeba, mogę umieścić odpowiednie zdjęcia.

Napisano

Skoro "ruszyłeś" obydwa konusy to nie pozostaje nic innego jak metodą prób i błędów to naprawić. Jest z tym trochę zabawy ale innej metody nie ma.

Napisano

Skoro "ruszyłeś" obydwa konusy to nie pozostaje nic innego jak metodą prób i błędów to naprawić. Jest z tym trochę zabawy ale innej metody nie ma.

Ale w jaki sposób je poprawnie ustawić, patrząć na ośkę? Bo ciężko cały czas zakładać koło...

No tak ale skąd mam wiedzieć jaka powinna być odległość przesunięcia osi, skoro obydwie były rozkęcone?  

Napisano

Poluzuj oś i odkręć konus i kontrę o parę obrotów ze strony kasety. Oczywiście zrób to samo z drugiej strony. Nie kontruj na siłę, załóż, ściśnij szybko zamykaczem i będziesz widział. Reguluj, aż odległości po lewej i prawej będą te same.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...