Skocz do zawartości

[Rower] kands series 1300 2T - czy zostałem oszukany?

Arboos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie! Kupiłem dziś rower mtb kands series 1300 2T za 1550zł. Zerknąłem na allegro i nie zobaczyłem ani jednego kandsa 1300 w takiej cenie. Większość to za 1100-1300zł. Mam w nim hamulce tarczowe, regulacja amortyzatora i osprzęt alivio choć dzisiaj kiedy kupowałem stwierdzili że przysłano im uszkodzoną tylnia przerzutkę i wstawili mi Altusa ponoć równie dobrego z 2014r. Proszę, powiedzcie mi że mnie nie oszukali, jeśli tak to co mam zrobić? są różne rodzaje tego kanda 1300 może dlatego aż tyle zapłaciłem? w google nie widziałem żadnego 2T a tak mam w karcie gwarancyjnej przy modelu. Pozdrawiam!

Napisano

Ale w jaki sposób oszukany? Znałeś cenę? Zgodziłeś się na nią? Czy może sprzedawca po zawarciu umowy podwyższył cenę? Jeśli nie to nie ma mowy o oszustwie. Trzeba było wcześniej zrobić rekonesans cenowy i wybrać ofertę najtańszą. Możesz sam siebie winić.

Jedyne zastrzeżenia mam w kwestii wymiany przerzyuyki. Skoro w ofercie był rower z przerzutką alivio to takiej powinieneś żadać lub negocjować obi żenie ceny skoro założyli Ci przerzutkę z niższej grupy. Altus nie jest tak dobry jak alivio, między altusem a alivio są dwie grupy różnicy.

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź. Cena z tarczówkami na allegro z takim samym osprzętem 1400zł, z v-brake kosztuje 1100-1300. Wydaje mi się że w sklepie ogólnie mają wyższe ceny. Kross level a2 za 1899 zł a na ceneo można kupić za 1500-1600. Odnośnie tej przerzutki. Czy każdy Altus jest gorszy od Alivio? gość powiedział że ta przerzutka jest równie dobra jak Alivio i nie dlatego że z 2014 tylko cos tam biadolił. Chciałbym aby mnie znów nie zagiał jak bede mu mówił o tej przerzutce więc prosiłbym o jakieś argumenty dlaczego jest gorsza. Patrzyłem i wygladam nie pasuje do tych za 30 zł:D

6vwk.jpg

Piehursson pomożesz?:) albo ktos inny? sorki że wam cztery litery zawracam no ale chce wszystko wiedzieć:)

Napisano

Hahaha, nieźle dałeś się oszukać. Kands na tarcżówkach z osprzętem Alivio, a nie Altus kosztuje 1399zł, a ty dostałeś z Altusem za 1600zł. Altus jest cięższy, bardziej awaryjny, ma obsługę 7/8 rzędów, a Alivio 8/9. Wiesz jak oni na tobie zarobili? 

Sprowadzili sobie od Kandsa rower za 1100 z tarczówkami za sztukę (pewnie hurtowo taniej wychodzi, dlatego podaje taką cenę), dodali do tego 450zł, wyjęli przerzutkę alivio, jako że nowa, to ją sprzedali za 85-90zł, wsadzili ci Altusa za 40-45zł i wcisnęli Ci kit, że tylna przerzutka została uszkodzona i dlatego ją wymienili na "równie dobrą" ^^

Napisano

Jak kupiłem rower i już wyjechałem to co było nie tak z tą alivio. Wróciłem się i wtedy tak stwierdzili, że jest uszkodzona itp i mnie przepraszali, powiedzieli że to nie ich wina tylka taka im przysłali.. W tym za 1399 manetki są ponoć akera a w moim alivio czyli wychodzi na + co nie zmienia faktu że wsadzili mi gorsza tylna przerzutkę. Reszta to cały osprzęt alivio oprocz tej tylnej. Myślisz że powinni mi to wymienić czy już przepadło? Za 2 tygodnie mam przyjechać aby mi sprawdzic czy wszystko ok i wogóle o bym cos zagadał do nich.

Napisano

Altus jest gorszy od Alivio i co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Jest cięższy, mniej precyzyjny, ma słabsza sprężynę i w hierarchii Shimano jest o dwie klasy niżej i jak widać nie bez przyczyny.

Jeśli tylne Alivio nie działało należało zwrócić rower powołując się na rękojmię. Teraz zaś możesz powołać się na rozbieżność towaru ze specyfikacją techniczną, czyli towar niezgodny z umową. Jeśli sklep nie będzie chciał przyjąć roweru pozostają uporczywe negocjacje (w stylu prośba i groźba) w wariancie tym proponuję poradzić się lokalnego rzecznika konsumentów, czasami nawet działa :)

Napisano

g1nu.jpg/0tud.jpg71v8.jpgw3iro.jpgefi8.jpg8xvy.jpgg3kxl.jpgdghp.jpg3kyc.jpgsngt.jpg

Dziękuję. Szukam uporczywie czegoś, może to inny model?:D Wychodzi na to że 150zł w plecy będe nawet jak wymienią przerzutkę. W innym sklepie kross lelev a2 za 1900 a na necie nowiutki mozna za 1500 wyrwać:o Co wy na to? jaja sobie robia?

Napisano

No nie da się ukryć, altus jest gorszy, i to sporo, od alivio.

Jeśli kupiłeś rower z przerzutką alivio, i za taką zapłaciłeś - nie jest to twoja sprawa, czy się zepsuła czy nie.

Mają ci włożyć tam takie samo alivio, a nie jakiegoś altusa.

To tak jakbyś kupił audi a8, zepsułoby się, i daliby ci superba, mówiąc, że to to samo.
Z tym, że różnica miedzy alivio a altusem jest większa/

Napisano

O, dokładnie jak mój rower. Biały amor, czarne siodełko, czarno-czerwona rama :) Ale widzę, że na amorze też ci zaoszczędzili bo w wersji 2014 zwykle jest amor olejowy, a tu jest dalej sprężynowy.

Napisano

I gdzie ta przewaga kupowania w sklepie stacjonarnym? Znając życie jak już kupiłeś i zgodziłeś na zamianę osprzętu to popij wodą. Model 2013 a 2T to pewnie, że ma dwie tarcze - czego to ludzie nie wymyślą. Zresztą w Lublinie też jest taki jeden sklep - wygórowane ceny a na ich stronie opisy modeli zupełnie wymyślne i często nie zgodne z faktem albo przekręcone na korzyść sprzedawcy. Sam fakt , ze powiedzieli Ci, że altus jest dobry tak jak alivio.

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Czyli jak wymienią mi na Alivio to ile będe w plecy? 150zl? więcej? Mogłem przez neta zamówić cross level a2 który w mojej miejscowości kosztuje 1900zł ( coś za drogo chyba). 

Napisano

Ile będziesz w plecy to w temacie bez znaczenia, to już Twoja strata że nie znalazłeś najbardziej korzystnej oferty (bez urazy). To co jest istotne to fakt że zapłaciłeś za towar różniący się od tego co oferuje producent.

Napisano

No i wszystko jest ok. Goście przepraszali, wymienią mi tylnią przerzutkę i kasetę na deore. Ponoć jest lepsze od Alivio bo sprawdziłem wcześniej wszystko aby znowu coś w konia nie walili. Także do tyłu z kasą raczej nie będe biorąc pod uwagę że wymienią mi tylni napęd na deore:) Przestraszyli się?? :D myślałem że wymienią mi na poprzednie Alivio a tu takie coś......

Napisano

Mam przyjechać w środę. Cenę ile co kosztowało mają mi podać i powiedziałem że mają pokazać mi na komputerze tą przerzutkę i kasetę, dane techniczne, rok itp. o wszystko zadbałem :) 

Napisano

Jest to deore RD-M615 kasete sprawdze jutro bo nie pamietam tych cyferek. Tak czy inaczej jest git bo przerzutka na allegro chodzi po 170zl :D

Napisano

Dziwny ten sklep, ze skrajności w skrajność :)

Ona nie jest przypadkiem dedykowana pod dyna-sys?

Coś takiego znalazłem:

Shimano 8s -- 22 mm
Shimano 9s -- 23 mm
Shimano 10s -- 23 mm
Shimano 10s (Dyna Sys) -- 36 mm

3. Dyna sys 10 speed rear dérailleurs cannot be used with 9 speed shifters.

Napisano

Przeciez napisalem ze kasete tez wymienili na 10 rzedów deore tylko nie wiem jaki dokladnie model I jutro sprawdze:D. PS- Sorki ze tak niestarannie pisze ale to dlatego ze z telefonu

Napisano

Ale manetek nie wymienili...

Wychodzi z tego jakiś totalny absurd. Dali ci altusa zamiast alivio i w ramach zadośćuczynienia przerzucili ci cały rower na 3x10? Albo ty coś brałeś albo oni :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...