Skocz do zawartości

[opona] Niedroga opona trekkingowa 26" pod sakwy

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam opon 26" do roweru trekkingowego. Jazda po asfalcie/ścieżkach leśnych - radzę sobie na slickach więc takie opony mnie interesują. 

Najważniejsza jest wytrzymałość takiej opony - próbowałem kiedyś rozwiązania taniego czyli Kenda Kwest 1,5 i skończyło się to oponą pękniętą na ściance bocznej - zwyczajnie nie wytrzymała obciążona sakwami. 

Przez ostatni rok jeździłem na używanej i nawet popękanej ze starości oponie Ridge Trax 1.9 - byłem przekonany że z wkładką bo nie łapałem gum ale jak się okazało po zużyciu i przecięciu żadnej wkładki nie widać. Była świetna ale niestety nie jest do kupienia w Polsce a na Marathony nie wydam kasy bo zmiana trekkinga 28" jest ciągle w planach.

Szerokość - najlepiej 1,9-2.0 bo jednak komfort jazdy jest zdecydowanie wyższy i ciśnienie w oponie może być niższe.

Na razie znalazłem dwa modele - Kenda Khan K935 1,95 z wkładką i Schwalbe Road Cruiser - tylko że ta jedynie 1.75.

Napisano

Khan miałem 1.5 nie wiem czy z wkładką, chyba 28zł/szt płaciłem, więc raczej bez. Blisko 2lata na nich smigałem bez kapcia, także mogę polecić.

Napisano

Schwalbe Tour Plus? Dobra cena, wkładka i ciekawy bieżnik. Niestety nie jest szczególnie łatwo dostępna rozmiarze 26x.2.0. 1.75 na alledrogo jest.

Napisano

Witam

Ja polecam,

http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-26-cali-559/p,schwalbe-opona-hurricane-performance-26x2-0-dual-drut-11100122-01-schwalbe,129183.html

Opona na asfalcie jest bajka ma znakomite opory toczenia (mimo że to pierwsza moja kupiona opona) porównując do opon kolegów. Ja ważę 120 kg rower trek i sakwy współnie wyjdą na pewno 140kg. Wczoraj zrobiłem 70km (dla mnie osiągnięcie) i jechało się naprawdę komfortowo. Łaty z asfaltu w asfalcie amortyzują bardzo fajnie. 

f08a53ca8a6d629emed.jpg

Przejazd przez błoto jest możliwy, tzn. z przodem trzeba uważać ponieważ się uślizguje na boki, tył natomiast idzie jak wściekły, niebo a ziemia co do wcześniejszych (czytaj niżej) opon. 

0f8cc7828b750d7cmed.jpg

Tu trochę widać przednie koło.

80370ccfc5f4ebb1med.jpg

Do opony przekonały mnie komentarze z naszego forum.

Gdy dopinam fotelik i mam założone sakwy z zakupami, ledwo kilka kilo oraz dziecko. Wtedy opona ledwo ugina się do bocznego bieżnika (koło 4 atm). Ciekawostka tej opony jest taka że nie wiem dlaczego ale jest chyba niższa lub węższa od moich byłych firmowych opon Bondrager comfort 26x1.95. Widoczne na  zdjęciu błotniki ocierały o oponki, a na schwable nie ma problemu. 

Polecam

Napisano

Na korzyść Kend przemawia to że są do zdobycia na miejscu w dobrej cenie. Jeździliście na nich z jakimś obciążeniem na bagażniku? Bo boję się że guma może być jakościowo podobna do Kwestów a tam jest mizerna co widać nawet przy ściąganiu - opona kruszy się na krawędziach. 

Szkoda że S. Tour Plus 2.0 są zauważalnie droższe od wersji 1.75. Bieżnik ciekawy bo teraz miałem bardzo podobny. Znalazłem jeszcze Road Plus - też są dostępne w wersji 2.0 i łatwiej szukać bo wyszukiwarka nie zwraca wyników z Marathonami ;) No i za stówkę jest komplet Road-ów na Allegro. 

Hurricane Performance - w najtańszej wersji mają wkładkę? Ciekaw też jestem jak przy dużych prędkościach radzą sobie na zakrętach bo jednak zwracam uwagę szczególnie na opony "półokrągłe" a te wyglądają trochę na typowe semi slicki które mają radzić sobie w terenie. 

Napisano

Kolega z pracy posiada opony Hurricane. Mówi, ze na asfalcie spoko, ale w terenie - kręcił nosem. Ale w sumie nie wiem, czego się po nich spodziewał.

Napisano

Panowie a co myślicie o Land Cruiser? Będzie szybka na asfalcie? Bo znalazłem za 41 zł 1,75 i 1.9 za 50 zł u mnie w mieście. Z tego co czytam to środek szybko leci, pewnie będzie podobna do Smart Samów które tak miały. Trzeba się rozglądać za oponami z mniejszym bieżnikiem, powinny się paradoksalnie wolniej zużywać :)

Napisano

Wydaje mi się, że będziesz zadowolony. Mam Smart Sam zarówno w rozmiarze 2.1 jak 1.75. Na 1.75 śmigałem na przełomie zimy i wiosny. Mimo że ma wręcz legendarną trwałość, to wieczna nie jest, szczególnie w mniejszym rozmiarze, gdzie klocki są wyraźnie mniejsze. Opona wybitnie terenowa i szkoda ją zajeżdżać na szosie.

Napisano

Smart Sama miałem, ale "zajeździłem na szosie". Jakoś za oponami uniwersalnymi nie przepadam ale fakt, nawet jak bieżnik padł całkowicie to potem jeszcze długo dojeżdżałem ją w zimówce. Na razie jeździ się dobrze, za parę dni próba z sakwami. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...