Skocz do zawartości

[rower] Superior XP 907 - opinia, alternatywa?

minisekk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Świeżynka na forum. Staram stosować się do zasad, ale wybaczcie uchybienia.

Dwa lata temu kupiłem meridę 40-V i niestety poza marką niczego fajnego na tym rowerze nie doświadczyłem. Komponenty to kpina.

Pora na zmianę.

Roweru będę używał do wyjazdów terenowych (asfalt max 20%). Suche warunki. Może wystartuję czasem w jakichś zawodach w okolicy, ale ganiać po Polsce nie zamierzam. Tygodniowo góra 150km.

Co sądzicie o rowerze z tytułu? (po 4300 zł)

http://www.superiorbikes.eu/en/collection/mtb-race/mtb-race/553-xp-907-white.html

i nieco droższy (po 5000zł)

http://www.superiorbikes.eu/en/collection/mtb-race/mtb-race/551-xp-917.html

Dzisiaj byłem się na nim przejechać. Jedzie się fajnie, ale pewnie duża zasługa przesiadki z 26". Cena w sklepie 4300. Myślę, że utarguje do 4000.

Według mnie fajny osprzęt (nawet opony po 250 zł sztuka i nowinka o Schwaelbe ;))

Moje wymiary. Wzrost 178 cm, waga 82 kg. Dobrze mi się jechało na M (17,5")

Kilka pytań do specjalistów.

1. Co uważacie o marce i ramie? Serwisant i sprzedawca (wiadomo) wychwalał bo produkowane w Czechach, a nie sprowadzane i brendowane itd itp. i że dobra rama, a rama to podstawa. Daleko mu do marek jak Trek, Scott itd?

2. Warto brać XP 917 zamiast 907? Z tego co widzę inny jest amorek (RS 30 zamiast raidona). Ale ceny tych powietrzniaków porównywalne, opinie też raczej zbliżone. Inna jest korba (slx w droższym) i przerzutka tylna (xt zamiast slx w droższym). Nawet podsumowując te 3 rzeczy nie wyjdzie 700 zł różnicy w cenie więc według mnie nie warto.

3. Nie chcę powtórzyć błędu z Meridą, więc zwracam teraz też uwagę na na elementy takie jak sztyca, kierownica, mostek, stery. A tutaj widzę jakieś "ONE". Co to to? Solidne te elementy? Bo z tego co widzę w rowerach wyższej klasy królują raczej inne firmy.

4. Co sądzicie o pozostałych komponentach?

Podsumowując: Brać za 4000zł? 

Może macie jakieś alternatywy. Wymóg: 27,5", rower NOWY (proszę nie sugerujcie używek), w tej samej lub niższej cenie (proszę nie sugerujcie droższych) ze zbliżonym osprzętem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...