Skocz do zawartości

[rama] 21 cali a 175cm wzrostu

Shift

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Na dniach będę kupował rower Kross Level A3 2013 i trafiłem na świetną okazję, jednak rama to 21 cali. Chciałem się dowiedzieć czy różnica pomiędzy ramą 19 a 21 jest aż taka duża? Jeździłem na rowerze szwagra (level a2) 21" i nie zauważyłem większej różnicy pomiędzy wczesniejszą ramą 19". Mój wzrost to 175cm, długość nogi do krocza 84cm (mam 17lat). No i tu rodzi się pytanie, czy 21 nada się dla mnie? Co dziennie przejeżdżam około 20km (szutrowa droga, krótki odcinek w lesie, sporo pod górkę i ponad połowa asfaltu). Nieraz zjadę sobie z jakieś dróżki w lesie. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam i liczę na odpowiedz :)

Napisano

na 175 cm wzrostu rama ok 17-18 " (19 w przypadku krótkich niemieckich ala cube).

Jak dla mnie taka ogromna rama odpada będzie 2 rozmiary za duża. 
Będziesz prowadził tankowiec, do tego może być to groźne dla klejnotów rodowych.

21" to raczej dla ludzi powyżej 185cm wzrostu moim zdaniem

Napisano

Definitywnie za duża rama. 18 cali to maksimum dla twojego wzrostu w MTB. Będziesz się męczył z taką wielką ramą. Też tak miałem, że koleś mi w sklepie wmówił 21 cali Level A3 i po 4 miesiącach rower poszedł do ludzi a ja teraz śmigam na 19 calach i jest idealnie. Mam 182 cm wzrostu. Jak kupisz za dużą ramę, to ani mostkiem ani siodełkiem nie dobierzesz właściwej pozycji. 

Napisano

Skoro nie wiesz co myslec to niech inni pomysla za ciebie,rama za duza ale skoro sie upierasz to kupuj,twoj rower i twoje klejnoty, no chyba ze masz juz potomstwo?

Napisano

W krossach może sobie być, jako przykład podany został Rockrider gdzie rozmiarówka jest inna, wbrew życzeniom marco68 ...

Napisano

Każda rama może się różnić od innych, więc tak w ciemno nie da się powiedzieć, czy te 21" to będzie na pewno za dużo...

Do tego skoro masz 17 lat to jeszcze parę centymetrów możesz podrosnąć.

Sam jeżdżę na 22" przy 180 cm wzrostu i nabiału sobie nie obijam.

Ale to inny producent - mój rower to Wheeler Cross.

Mogłoby się okazać że 21" od Krossa już by mi nie podeszło.

Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia pozycji na rowerze - może się na przykład okazać, że na dużej ramie prześwit pod klejnotami będzie wystarczający, ale kierownica za daleko - ale wtedy można założyć krótszy mostek albo bardziej wygiętą kierownicę.

Do tego styl jazdy - na twarde można brać trochę większą ramę, w teren - lepiej trochę mniejszą.

Podsumowując - musisz po prostu wsiąść na ten rower i zobaczyć, czy Ci pasuje...

A Level A2 i A3 mają taką samą geometrię - różnią się osprzętem.

Więc jeżeli rower szwagra był dla Ciebie OK - to A3 też będzie OK.

Co dziennie przejeżdżam około 20km (szutrowa droga, krótki odcinek w lesie, sporo pod górkę i ponad połowa asfaltu).

W takim razie to w ogóle rower MTB to chyba nie będzie najlepszy wybór...

Zastanów się nad crossem.

Napisano

Mam 175 cm i kiedyś byłem zmuszony używać roweru górskiego na 21 calowej ramie. Jeździć się dało ale nie było wygodnie. Nauczyło mnie to tego, że ramę trzeba dobrze wybierać. Na ten wzrost w większości przypadków będzie pasować M - czyli w zależności od producenta 17-19 cali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...