bliitz Napisano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Witam Obecnie posiadam mostek Easton EA30, 25.4 mm o długości 90mm. Przy trasach 50km i więcej odczuwam drętwienie tyłka oraz nadgarstków. Wymieniłem już dwa siodełka oraz zaopatrzyłem się w porządne spodenki z wkładka. Nie pomaga. Skłaniam się teraz w kierunku zmiany pozycji za kierownicą, żeby odciążyć nacisk na tyłek. Przymierzam się do Syntace F99 ale nie spodziewam się, że jakikolwiek sklep udostępni mostek w różnych rozmiarach żebym sobie przetestował Moje pytanie w jaki sposób powinienem określić jakiej długości mostek wybrać? Czy można to jakoś obliczyć czy niestety trzeba wydać pieniądze w ciemno i liczyć, że będzie lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamF Napisano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Długość mostka musisz dobrać pod siebie, nawet jeśli są jakieś teorie w tej kwestii to i tak moim zdaniem pozycja na rowerze zależy w dużym stopniu od indywidualnych preferencji, każdemu może pasować co innego. O udostępnienie różnych mostków na próbę powinieneś pytać w jakimś lokalnym sklepie - podobno są takie, co oferują taką możliwość. Nie wiem, jaką przyjmujesz aktualnie pozycję na rowerze, ale co do zasady na drętwienie nadgarstków może pomóc odciążenie przodu - czyli mostek krótszy i o większym wzniosie, i/albo kierownica z większym wzniosem i bardziej wygięta do tyłu. Do tego może powinieneś wymienić chwyty na bardziej ergonomiczne? Coś w tym stylu: http://allegro.pl/chwyty-velo-vlg-719ad3-ergonomiczne-super-cena-i4286826519.html Co do tyłka - ostatnio za radą na forum kupiłem siodełko Accent Derry - jest dużo wygodniejsze poprzedniego, które nie miało wycięcia po środku. Oczywiście problem w tym, że odciążenie nadgarstków będzie oznaczać dociążenie tyłka... Tak więc niestety, musisz starać się samodzielnie wyczuć gdzie dokładnie leży problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.