Skocz do zawartości

[mostek] Dobór odpowiedniej długości

bliitz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie posiadam mostek Easton EA30, 25.4 mm o długości 90mm. Przy trasach 50km i więcej odczuwam drętwienie tyłka oraz nadgarstków. Wymieniłem już dwa siodełka oraz zaopatrzyłem się w porządne spodenki z wkładka. Nie pomaga. Skłaniam się teraz w kierunku zmiany pozycji za kierownicą, żeby odciążyć nacisk na tyłek.

Przymierzam się do Syntace F99 ale nie spodziewam się, że jakikolwiek sklep udostępni mostek w różnych rozmiarach żebym sobie przetestował :) Moje pytanie w jaki sposób powinienem określić jakiej długości mostek wybrać? Czy można to jakoś obliczyć czy niestety trzeba wydać pieniądze w ciemno i liczyć, że będzie lepiej?

Długość mostka musisz dobrać pod siebie, nawet jeśli są jakieś teorie w tej kwestii to i tak moim zdaniem pozycja na rowerze zależy w dużym stopniu od indywidualnych preferencji, każdemu może pasować co innego.

O udostępnienie różnych mostków na próbę powinieneś pytać w jakimś lokalnym sklepie - podobno są takie, co oferują taką możliwość.

Nie wiem, jaką przyjmujesz aktualnie pozycję na rowerze, ale co do zasady na drętwienie nadgarstków może pomóc odciążenie przodu - czyli mostek krótszy i o większym wzniosie, i/albo kierownica z większym wzniosem i bardziej wygięta do tyłu.

Do tego może powinieneś wymienić chwyty na bardziej ergonomiczne?

Coś w tym stylu: http://allegro.pl/chwyty-velo-vlg-719ad3-ergonomiczne-super-cena-i4286826519.html

Co do tyłka - ostatnio za radą na forum kupiłem siodełko Accent Derry - jest dużo wygodniejsze poprzedniego, które nie miało wycięcia po środku.

Oczywiście problem w tym, że odciążenie nadgarstków będzie oznaczać dociążenie tyłka...

Tak więc niestety, musisz starać się samodzielnie wyczuć gdzie dokładnie leży problem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...