alkamid Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Ponieważ nie udało mi się naprawić przedniego koła w moim treku, szukam mu zamiennika - przy obecnym oporze wewnątrz piasty za daleko na nim nie zajadę. Rozmiar 28'', opona to chyba 700x35, ale jeszcze jutro sprawdzę. Jak widać na tym filmiku, piasta jest z dynamem, ale zupełnie mi to niepotrzebne w nowym kole. Jeżdżę po asfalcie (90%) i po utwardzonych ścieżkach (10%), staram się w wielkie dziury nie wpadać, ale przed krawężnikami raczej nie schodzę z roweru... Zależy mi na wytrzymałości, widziałem tu gdzieś fajną poradę: "prędzej ci się znudzi niż się zużyje", która oddaje dobrze moje podejście. Co ostatnio się dobrze sprzedaje i jest chwalone? Budżet trudno mi określić, bo nie bardzo znam się na cenach, ale strzelę że do 150zł byłoby fajnie coś znaleźć. Dodatkowym plusem byłaby dostępność w Anglii, np. na ebay.co.uk, amazon.co.uk, evanscycles.com itp. Ale to ja już sobie poszukam, a Was bardzo proszę o poradę co do marek i modeli!
adriansocho Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Jeżeli nie zjeżdżasz po schodach i nie jeździsz z prędkością 35 km/h po terenie z korzeniami i telewizorami, to możesz wybrać prawie-najtańsze koło dostępne w lokalnym sklepie rowerowym (na anglojęzycznych forach określają to skrótem LBS). Ja na przykład, jeśli bym takie koło chciał złożyć, to wziąłbym piastę Shimano Deore i obręcz jakąś nie-za-drogą np. Alexrims ACE-018 i zaplótł koło. Nie ma co przesadzać, można by i zaproponować koło za 1000 PLN, ale ponieważ przednie koło nie doznaje takich obciążeń jak tył, to wystarczy coś z niższej półki. Wydaje mi się, że oferowane w niektórych sklepach koło z najtańszą jednościenną obręczą i najtańszą piastą, w cenie ok. 30-50 PLN za całość też by dało radę.
alkamid Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Napisano 6 Czerwca 2014 Czyli na przykład taki Wilkinson? To chyba najtańsze co znalazłem tu w sklepach rowerowych. W podobnej cenie jest Fisher, ale to wygląda na ten sam typ, tylko firma inna. Na "quick-release" mi nie zależy. Pobawiłbym się nawet w składanie koła, bo nigdy tego nie robiłem, ale chyba by mi wyszło dużo drożej. Shimano Deore jest za £14, a nie mogę znaleźc obręczy za około £10. Ewentualnie coś stąd za £18. Ale chyba bym się bał, bo pewnie dobre wycentrowanie koła to sztuka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.