Skocz do zawartości

[Damper] Ciśnienie w SID XC

Rogas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Szukam na stronie Rock Shox takiej tabelki z zalecanymi ciśnieniami powietrza w komorach dla danej wagi i nie mogę znaleźć. W FAQ tylko jakieś durne oczywiste teksty.

Czy ktoś posiada tę tabelkę? Ewentualnie mógłby mi powiedzieć jakie ciśnienie wpakować do komory pozytywej i negatywnej w Sid XC jeśli waga bikera to 84kg?

Z góry dzięki

• 2 lata później...
Napisano

Pozwoliłem sobie odświeżyć ten stary watek, żeby nie zakładać nowego.

Zamontowałem damper SID XC 200mm do swojej ramy, ale w żaden sposób nie mogę dobrać optymalnego ciśnienia. Nigdzie też nie mogę trafić na jakiekolwiek informacje na ten temat. Albo rower jest sztywny jak diabli, albo dobija. Jak siadam to ugina mi się w 50%, a dalej albo się nie ugina już wcale, albo znowu dobija. Po prostu nie wiem jak to wyregulować. Poradźcie kochani bo już mi ręce opadają :):D:P

Dodam tylko, że skok tylnego zawieszenia to 100mm. Rower wykorzystuję wyłącznie do jazdy po górach po szutrowych, kamienistych i trawiastych drogach i ścieżkach. Jeżdżę turystycznie i rekreacyjnie głównie szlakami. Nie jeżdżę sportowo, nie ścigam się, ale robię długie dystanse nawet do 200km dzienne. Dlatego cenię sobie nade wszystko komfort i wygodę. Ważę wraz z wyposażeniem 95kg.

Napiszcie proszę ile mam nabić do poszczególnych komór, bo sam do tego chyba jednak nie dojdę.

Napisano

Literatura ->

http://www.wrower.pl/instrukcje/RockShox/1...idrearshock.pdf

A w praktyce to są 2 szkoły, pierwsza mówi żeby do pozytywnej dmuchnąć wagę razy dwa czyli 95*2=190psi, a do negatywnej wagę minus 20% czyli 95-19=76psi. Druga szkoła mówi, że do ścigania, maratonów SAG powinien wynosić 20-22% całego skoku, a do cięższych zastosowań do 30% skoku. Ja zawsze ustawiałem swojego SIDa według tej pierwszej szkoły.

Napisano

Dziękuje bardzo za odpowiedź!

A zatem postąpiłem zgodnie z sugestią - do komory pozytywnej nabiłem 190psi, do negatywnej 76psi. Efekt jest taki, że SAG wynosi niecałe 10% a maksymalny skok niecałe 50% (dalej się już nie ugina). Czy aby podwoić skok amortyzatora (czyli wykorzystać cały jego skok) i zwiększyć SAG z 10% do 20% to mam upuścić powietrza w obu komorach (jeśli tak to po ile?), czy tylko w jednej (w której i ile?)?

Napisano

ciśnieniem w komorze głównej dobierzesz sobie charakterystykę ugięcia i stopień jego wykorzystania. jeśli tłumik ugina ci się 50% to i zawieszenie też co wg mnie nie jest zbyt sensowne. oczywiście jeśli zależy ci na większej dawce komfortu i nie jeździsz tylko po asfalcie. proponowałbym spuszczanie po 10 psi i próby.

co do komory negatywnej - ciśnienie w niej upośledza bądź nie czułość na małych nierównościach. w mniejszym lub większym stopniu decyduje o bujaniu zawieszenia.

nie wykorzystasz w całości w normalnym użytkowaniu całego ugięcia tłumika - taki już urok powietrza. jest to właściwie możliwe ale wtedy zawieszenie będzie ci się bardzo zapadać a rower stanie sie niestabilny, nie mówiąc już o tym że w zakrętach czy przy przejeździe przez zagłębienai terenu będziesz haczył korbami o ziemie.

dużo zależy też od ramy w której dany amor jest zamontowany. przeczytałem że masz przy swojej wadze 190 psi więc niby tak jak trzeba - a ja używając sida miałem równiez cisnienie = 2 razy waga. zejdz o 20 psi i przetestuj.

danymi producenta wogole nie ma sensu się sugerować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.