Skocz do zawartości
  • 0

Kross Evado 2.0 - zmiana kół na 29'

Gość marcin

Pytanie

Gość marcin
Napisano

Czołem
Mam rower jak w temacie, z kołami 28'. Po ponad 1000 km od zakupu czeka mnie remont generalny dołu, tzn obie przednie koło (pokrzywiona obręcz i prawdop. też piasta mimo utrzymywania wysokiego ciśnienia w oponie) oraz całe tylne, gdzie chcę nie tylko dać mocniejszą obręcz MTB ale i dołożyćkasetę z 1 biegiem więcej co w tej hmmm, budżetowej konstrukcji bez wymiany piasty jest niemożliwe. Ponadto tragicznie porozciągany łańcuch i tylna przerzutka Acera też do wymiany.

Światłoczułe kitowe opony Krossa powymieniałem już po ok 200 km (przód) i 100 km (tył) - serio, wyłysiały. Przednia przerzutka już na szczęście wymieniona na Alivio, bo była jeszcze gorsza niż Acera.

I teraz pytania
- jaki sprzęt dobrać (klasa średnia, nie mam super wymagań ale jeżdżę z bagażem i często rower jest obciążony na wertepach wagą ponad 100 kg więc koła muszą być mocne)?

- myślę o przejściu na standard MTB 29' i czy moje opony 28', Schwalbe Smart Sam i Maxxis Worm Drive (ta druga już się pomału kończy więc z niej mogę zrezygnować bez żalu) będą pasowały na obręcze 29'? 

- czy będę musiał kupić nowe tarcze hamulcowe? 

pełna konfiguracja modelu to http://www.kross.pl/pl/2014/cross/evado-2-0

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...