Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] manetka 7sp vs wolnobieg 6sp problem

seraph

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Pożenić mi się marzyło manetkę ST-EF25 i przerzutkę RD-TY10. Ta przerzutka to dinozaur, ale myślałem, że zostawię 1 pusty bieg i będzie działać póki co.

Niestety strasznie dziwnie się ten duet zachowuje. Próbowałem regulować, żeby działało 7-2 na manetce i od 7 do 5 zmienia się w miarę normalnie (wchodzi 6-5-4), potem trzeba ominąć 4 i po wrzuceniu 3 na manetce wskakuje 3 bieg i dalej 2 i 1 działa "przyzwoicie". Powrót jest identyczny i najdziwniejsze jest właśnie to, ze manetka działa w pełnym zakresie, a przerzutka w tym czasie ledwo cały wolnobieg przeleci :icon_confused:

Zmiana biegów to też są jakieś fajerwerki tylko ogólnie "zamulają".

Kiedyś bez problemów wyregulowałem manetkę 6sp na 7 rzędowej kasecie i było pięknie,a teraz takie cuda.

To wina przerzutki? Niestety nie mam skąd wziąć innej do testów. Dodam tylko, że wolnobieg nie jest Shimano tylko jakiś Tri-Diamond.

Jutro spróbuję wyregulować w zakresie 6-1, ale nie spodziewam się cudów.

Jakieś sugestię? Biedę wdzięczny.

Miałem taką przerzutkę dawno temu właśnie na 7-rzędowej manetce. Miałem podobne problemy. Większość biegów chodziła bez zastrzeżeń, ale problem był z przejściem pomiędzy 5 a 6. Układ był bardzo wrażliwy na nawet najmniejsze rozregulowanie. Nie byłem w stanie tego ogarnąć. Po prostu ten typ tak miał.

Ja do starego roweru, gdzie mam obecnie tez wolnobieg 6sp ( tym razem - inne dziwo - Soleus) też chce zamontować manetkę 7sp a w późniejszym czasie jak zjadę wolnobieg to wymienić na 7sp.

Podejrzewam, ze u Ciebie problemem może być właśnie wolnobieg - może mieć nieznacznie większy rozstaw ( wymiar zewnętrzny jak 7 )

No właśnie mi się dopiero po pokręceniu baryłka udało dojść do jako takiego użytkowego stanu, a zwykle biegi się zmieniają od razu, a baryłka jest do ustawiania "kultury pracy".

Skłaniałbym się do tej przerzutki i chyba trzeba będzie doinwestować projekt jakąś używką...

Co do wolnobiegu do mierzyłem go z innym 6sp i są niemalże identyczne w wymiarach, a wyraźnie niższy niż kaseta 7sp, która ma identyczny wymiar jak wolnobieg 7sp.

• 2 tygodnie później...

Problem rozwiązała "nowa" przerzutka i wszystko śmiga z jednym pustym biegiem na manetce.

Stara przerzutka miała jakby mniejszy skok przy tym samym ciągu linki i w innym rowerze z tylną manetka nieindeksowaną ledwie obskakuje 6 biegów. Inna przerzutka z tą samą manetką z zapasem ogarniała 7. Shimano, a jak nie Shimano...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...