Skocz do zawartości

[Trening i przesiadka] MTB

spyker34

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolarze :). Otóż przesiadłem się z trzy dni temu z trekinga na MTB. Na trekingu miałem inaczej plan treningowy ułożony bo wiadomo asfalt, ale na podjazdy się nie nadawał bo był za ciężki, za to MTB leciutki i w ogóle, Podpowiedzcie mi jak trenować na MTB mam do czynienia z nim 1 raz więc nie bardzo wiem jak wygląda trening na MTB. Dzięki za odpowiedzi :). Pozdrawiam.

Zależy co chcesz poprawić - siłę, wytrzymałość, jak chcesz robić długie dystanse w terenie, to pewnie wytrzymałość siłową. Zasady treningu są uniwersalne, jak pracujesz nad siłą to dajesz maksymalne obciążenia ale robisz dłuższe przerwy, np. robisz mocne podjazdy w terenie, później przerwa i tak kilka serii, dodatkowo pomocny jest bardzo trening na siłowni. Jak wytrzymałość, to dajesz mniejsze obciążenie ale trenujesz długo, np. łagodniejszy teren, ale ładujesz km, a jak wytrzymałość siłową, to robisz długi trening w wymagającym terenie z licznymi podjazdami i maksymalnie skracasz przerwy, zwykle dostosowując je do do specyfiki terenu, czyli odpoczywasz jadąc na łatwiejszych odcinkach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...