Skocz do zawartości

[korba] Nietypowa korba - przesunięcie zębatek

adriansocho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam nietypowej korby - moim celem jest ustawienie małej (22) i średniej zębatki (36) nieco w prawo, optymalnie by było przesunięcie ich dokładnie 17,5 cm w prawo*, ale ponieważ świat i tak jest niedoskonały, to wystarczy mi przesunięcie ich w prawo (od ramy) o jakieś 5-10 mm (im więcej tym lepiej), w miarę możliwości bez poszerzania rozstawu korb. Dużego blatu ani żadnego rockringa na jego miejsce nie trzeba. Wydaje mi się, że ten cel mogę osiągnąć stosując korbę Srama typu Spiderless z niestandardową zębatką 36 i przykręconą do niej 22-jką, ale akurat na takie korby chciałbym wydać trochę mniej pieniążków. Ktoś ma coś ciekawego do zaproponowania? Oczywiście wiem, że mogę kupić suport na kwadrat o szerokości 131 mm (a ponoć były też 140 mm), ale to mi rozszerzy korby.

[*] - znawcy wiedzą o co chodzi:)

• Mod Team
Napisano
nieco w prawo, optymalnie by było przesunięcie ich dokładnie 17,5 cm w prawo*,

Na pewno chodziło o mm :P

o jakieś 5-10 mm (im więcej tym lepiej), w miarę możliwości bez poszerzania rozstawu korb.

wiem o dłuższej osi suportu, ale byłaby to dla mnie ostateczność.

A jak ty byś chciał to zrobić inaczej ? Podkładki i śrub kominowe ? Za duży moment obrotowy tam występuje by tak zrobić. Długa oś to jedyna opcja.

Napisano

Jeszcze raz, chodzi głównie o modele korb, gdzie da się np. zdemontować pająka. Wspomniałem Sram Spiderless, ale kiedyś np. miałem korby FSA chyba Afterburner, gdzie pająk to była jedność z dużym blatem i dało się to odkręcić.

A podkładki czy dłuższe kominy nie dadzą rady, bo w ten sposób mogę przesunąć wszystkie blaty w lewo (do ramy), a ja chcę je odsunąć od ramy. Samą średnią mogę wsadzić na miejsce dużej, albo ją nawet odsunąć podkładkami, ale to nie rozwiązuje problemu z małą koronką, która jest absolutnie potrzebna (właściwie to najchętniej bym tam widział koronkę 20 z i kasetę 11-32).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...