robertocarlos Napisano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 witam...wybieram sie na skrzyczne,macie jakies propozycje wjazdu ? najbardziej interesowalby mnie wjazd od Lipowej..pomozecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom31 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Cześć ! Prawdopodobnie pojedziemy za dwa tygodnie - 21.06, sobota. Trasa to Bielsko-Biała - Bystra - Buczkowice - Lipowa - Zimnik - Skrzyczne. A dalej to się zobaczy - powrót górami lub asfaltem pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertocarlos Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 czesc..Ja mialem jechac w tym tygodniu ale nie dostalem wolnego..Jakbym nie wyrobil do dwoch tygodni to moze sie miniemy na trasie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinocchio Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 witam...wybieram sie na skrzyczne,macie jakies propozycje wjazdu ? najbardziej interesowalby mnie wjazd od Lipowej..pomozecie? Ja wjeżdżałem dwukrotnie od miejscowości Lipowa Ostre. Jeśli ktoś się wybiera autem, to jest tam parking tuż przed zakazem wjazdu. Od parkingu jedzie się jeszcze jakiś czas asfaltową szosą do leśniczówki. Za mostkiem, a tuż przed leśniczówką skręcamy w prawo (droga pożarowa L-5) i mamy długi ostry podjazd w górę (potem już nie będzie tak stromo). Warto wcześniej się "odciążyć" pod drzewem, bo na tym podjeździe zbocze jest jeszcze bardziej strome poprzecznie . Potem jedziemy cały czas drogą dla pojazdów leśnych i pojazdów zaopatrzenia obiektów na szczycie. Skrzyczne będzie cały czas pięknie widoczne po prawej stronie. Jedzie się nad doliną Malinowskiego Potoku mając potok po prawej stronie. Droga stopniowo zakręca potem w prawo i otwiera się piękna panorama z m.in. Babią Górą. Potem dalej zakręcamy w prawo i "cofamy się" - mając z kolei dolinę Malinowskiego Potoku z prawej strony, a Skrzyczne - z przodu, po lewej. Uwaga - z lewej strony pojawi się droga pożarowa L-6, na nią właśnie trzeba skręcić. Później końcowy odcinek pokonuję szlakiem niebieskim w lewo (jakieś 100m prowadzenia roweru po kamienistej drodze), ale na pewno można dojechać dalej drogą pod sam szczyt - jakoś auta tam przecież wjeżdżają. Polecam tę trasę - jest wymagająca, ale bez przesady, piękna widokowo i fajnie się wjeżdża pod górę - można w ogóle nie zsiadać z roweru. A sam dojazd do Lipowej Ostre jest również atrakcyjny widokowo - warto się po drodze zatrzymywać i kontemplować ten cudowny krajobraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejdzor Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Trasa ładnie opisana przez pinocchio jedyne co mi się nie zgadza to droga pożarowa L-6 pojawi się po prawej stronie. Po podjezdzie drogą z ziemi potem jest duże "skrzyzowanie" drog leśnych i ostrzej pod góre w lewo po kamieniach i wyjezdzamy na grań (trochę prowadzenia) bo jak pojedziemy na wprost to chyba na niebieski szlak wyjedziemy. Ogolnie warto sobie wlaczyc maps.google.pl albo mapa-turystyczna.pl i dac zdjecie satelitarne bardzo ładnie widać wszystkie stokówki leśne, przecinki, itp. Sama trasa wyszła ok 11,6km i 950m.p. nie ma co szarżować ja trochę przesadziłem i później na szutrze zdychałem.PozdrawiamTomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.