grzech1991 Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 Cześć Mam bardzo proste pytanie, po włożeniu do koszyka licznik się aktywuje i oczekuje na transmiter. A co w przypadku gdy, licznik zostanie na noc w koszyku/gnieździe. Nie przejdzie w tryb uśpienia?
lyndowss Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 Zależy jak działa jego czujnik. Jeżeli na to, że jest włożony w bazę to nie przejdzie w stan uśpienia. Jeżeli jednak oczekuje na sygnał, a potem się wygasza to znaczy, że przechodzi w stan uśpienia. Ogólnie powinno być tak, że jeżeli nie ma sygnału przez np. 15 minut to się wygasza. Dodatkową funkcją może być podczas włożenia od razu przejście w tryb pracy i nie czekanie na sygnał, ale po jakimś czasie bezruchu i braku sygnału powinien się wygaszać. Tak byłoby najlepiej. Musisz sobie sprawdzić sam organoleptycznie jak to działa.
grzech1991 Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Napisano 4 Czerwca 2014 Dzięki czy u Ciebie też pokazuje prędkość dopiero jak ruszysz po chwili?
lyndowss Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 Nie mam tego licznika. Jednak musi być jakiś system, który przełącza licznik w stan uśpienia. Jeżeli polega on na tym, że licznik jest zamontowany w rowerze to nie możesz go zostawiać w bazie. W dodatku byłoby to głupie, bo podczas wycieczki rowerowej i zostawienia roweru gdzieś na np. 20 minut to ten czas wliczałby się do statystyk, psuł średnią itd. Myślę, że po prostu odczekaj jakiś czas i sprawdzaj co pięć minut czy się wygasił w bazie. Jeżeli po 30 minutach nic się nie stanie i dalej będzie w gotowości to znaczy, że nie możesz go zostawiać i masz idiotyczny system w tym liczniku. Myślę jednak, ze powinien się wygasić. W instrukcji nie jest nic napisane? Tylko pamiętaj, ze jak zostawiasz rower to magnes nie może być na tej samej wysokości co czujnik, bo będzie cały czas odbierać sygnał.
Jaca911 Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 Panowie jaja sobie robicie? Że co? Że licznik pozostawiony na kierownicy nie uśnie w nieruchomym rowerze? Uśnie na 100% po 5 minutach, Że co? Że stojący rower średnią psuje? Średnie prędkości, kadencje, czas wycieczki i czas całkowity liczone są z czasu netto. Postoje na światłach pod monopolem itp. nawet jak licznik nie uśnie nie wliczają się do pomiarów. Mam bardzo proste pytanie, po włożeniu do koszyka licznik się aktywuje i oczekuje na transmiter. Ten licznik ma czujnik ruchu, który go wybudza. Wystarczy ruszyć rowerem by był gotowy. Dodatkowo ma tryb "Bagażnika samochodowego", w którym pomimo tyrpania, jeśli przez 5 minut nie dostaje sygnału z żadnego czujnika idzie sobie spokojnie spać
lyndowss Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 Są różne liczniki, więc nie generalizuj. Ja miałem licznik kiedyś taki, że miał autamtyczny start/stop. I przez krótką chwilę kiedy się stawało na światłach bardzo często to te sekundy się sumowały i trochę zmieniało wyniki. Jednak nieznacznie. Jakoś tak to działało. Ja też obstawiam, że musi się wygaszać. Jednak nigdy nie wiadomo na 100%.
MSzRogeR Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Nie przejdzie w tryb uśpienia? Mam licznik 12.12 STS i mój nie przechodzi w stan uśpienia będąc zamontowany na kierownicy, co też mnie trochę dziwi. Wyciągłem go na noc z koszyczka i schowałem do torebeczki, jestem ciekaw czy się wyłączył w celu oszczędności energii, ale w chwili pisania tego postu jeszcze tego nie wiem czy u Ciebie też pokazuje prędkość dopiero jak ruszysz po chwili? To jest normalne, licznik czeka na sygnał z czujnika na kole, trwa to chwile (kilka obrotów), pisze o tym w instrukcji Że co? Że licznik pozostawiony na kierownicy nie uśnie w nieruchomym rowerze? Uśnie na 100% po 5 minutach, No właśnie nie usypia się, miga tylko prędkościomierz, co sygnalizuje, że czeka na sygnał z koła. No chyba, że to nazywasz uśpieniem Że co? Że stojący rower średnią psuje? Średnie prędkości, kadencje, czas wycieczki i czas całkowity liczone są z czasu netto. Postoje na światłach pod monopolem itp. nawet jak licznik nie uśnie nie wliczają się do pomiarów. Tu masz racje
Jaca911 Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Ja wprawdzie mam bc 16.12 czyli wersję druciana ale kumpel ma 12.12 sts i na 100% widziałem u niego licznik na kierownicy wyswietlajcy tylko nazwę i godzinę...
grzech1991 Napisano 5 Czerwca 2014 Autor Napisano 5 Czerwca 2014 Dzięki wszystkim za odzew. Licznik był 24h w rowerze i nadal działa Ogólnie jak wyjmowałem rower (oczyszczałem piwncę z gratów) to widziałęm, że raz był uśpiony a raz aktywny. Wydaje mi się, że na podstawce co jakiś czas sprawdza połączenie z elementem liczącym. Jest tak jakby w jakimś trybie pośrednim. Aczkolwiek, to moja obserwacja na podstawie 15 minut - więc pewnie żadna. Po zdjęciu z podstawki od razu się usypia.
lyndowss Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Usypia się, czy się nie usypia w bazie? Czyli z tego co piszesz to jest tak jak przypuszczam w jednej z opcji. Włożony się nie usypia. Słabo to wymyślili. Nie widzę uzasadnienia czegoś takiego.
grzechotnick Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 moja Sigma 1009 sts. Usypia będąc w podstawce i bez ruchu ale wystarczy czasem dotknąć kierownicy i juz sie wybudza.. Jak chwile rower znów będzie w spokoju to i licznik usypia przechodząc w taki stan jak po wypieciu z mocowania.
grzech1991 Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Napisano 6 Czerwca 2014 +1 ruszałem kierownicą i się włączał, czyżby poza sygnałem z podstawki był akcelerometr?
rzezniol Napisano 6 Czerwca 2014 Napisano 6 Czerwca 2014 Ja pierdziele Jeżeli dla kogoś "USYPIANIE" to wyłączenie totalne z pustym wyświetlaczem to SIGMA niestety tak NIE ŚPI Sigma od modeli 2009 zawsze wyświetla godzinę ... nie wiem jak z wcześniejszymi. Sigma ZASYPIA zarówno położona NA PÓŁCE jak i w PODSTAWCE na rowerze >> czytaj pokazuje tylko godzinę i nazwę. Sigmy bezprzewodowe MAJĄ CZUJNIK RUCHU (akcelerometr) który pomaga w wybudzaniu licznika. Jednak w różnych licznikach różnie to działa ... starą 1609 STS musiało solidnie trzepnąć aby zadziałał ... ROX 9.1 wybudza się od delikatnego szturchnięcia. Sigmy bezprzewodowe w zależności od wersji ( kadencja, pulsometr ) czekają przez 5 min po wybudzeniu na sygnał konkretnego czujnika. Jeżeli po 5 min nie dostanie sygnału z czujnika kadencji lub pulsometru a czujnik prędkości koła wskazuje na ruch to wyłącza w menu opcje tych funkcji. Jeżeli po wybudzeniu przez akcelerometr wpięty w podstawkę licznik pozostanie ruchu ale przez 5 min nie otrzyma sygnału czujnika prędkości, to przechodzi w stan "Transport Mode". Typowo Sigma w licznikach bezprzewodowych wskazuje na roczną żywotność baterii w liczniku i czujnikach przy założeniu że zestaw pracuje 1 h dziennie. Z moich obserwacji sprawdza się to przy markowych ogniwach. Pozdrawiam Ot cała filozofia jak działa usypianie w licznikach sigma
grzech1991 Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Napisano 6 Czerwca 2014 Czyli wszystko się zgadza z moimi obserwacjami. Pytanie jeszcze mam, markowe to jakie polecasz? Myślałem o maxwellach, patrząc po cenach na allegro to myślę aby od razu z 10 sztuk wziąć (przydały by się do płyty głównej czy do drugiego licznika).
rzezniol Napisano 6 Czerwca 2014 Napisano 6 Czerwca 2014 Ja zazwyczaj kupuję Panasonic, Duracell, Sony, Varta, Energizer lub Renata. Maxell`a unikam ... jak miałem jeszcze 1609 STS to po podmianie na nową baterię, która miała jeszcze na blistrze 3 lata przydatności, wytrzymała w zimie w liczniku około 20 h jazdy. Pozdro
MSzRogeR Napisano 6 Czerwca 2014 Napisano 6 Czerwca 2014 Ok, sprawdziłem u siebie. Sigma 12.12 STS licznik w zamontowany w koszyczku -> miga prędkościomierz (czeka na sygnał "z koła") licznik poza koszykiem -> tryb uśpienia, pokazuje nazwę i godzine Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem byłoby zupełne wyłącznie ekranu w trupie uśpienia, na pewno wydłużyłoby to żywotność baterii.
grzech1991 Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Napisano 6 Czerwca 2014 Tylko po pewnym czasie przestanie migać i się wyłączy (czy uśpi). Mam w domu sigmę baseline 300. Ponad 10 lat. 3 funkcje, wzięta za punkty ze statoila. Bateria wymieniana raz. Nie ma żadnego trybu oszczędzania energii - działa cały czas.
lyndowss Napisano 6 Czerwca 2014 Napisano 6 Czerwca 2014 Czyli wszystko się zgadza z moimi obserwacjami. Pytanie jeszcze mam, markowe to jakie polecasz? Myślałem o maxwellach, patrząc po cenach na allegro to myślę aby od razu z 10 sztuk wziąć (przydały by się do płyty głównej czy do drugiego licznika). Ja zazwyczaj kupuję Panasonic, Duracell, Sony, Varta, Energizer lub Renata. Maxell`a unikam ... jak miałem jeszcze 1609 STS to po podmianie na nową baterię, która miała jeszcze na blistrze 3 lata przydatności, wytrzymała w zimie w liczniku około 20 h jazdy. Ja MAXELL polecam. Używałem ich do lampek MERIDA SNAKE i czas pracy był taki sam jak na oryginalnych, które dostajemy w zestawie. W zimę każda bateria dostaje w dupę i może się szybko rozładować. Zmiany temperatury też nie są dla niej korzystne. I jeździłem z tymi bateriami dłużej przez zimę i ten sam efekt, krócej trzymają. Mam DURACELL'a AAA i w zimę też trzymają krócej. To nie firma jest złą a zima dla baterii. przydały by się do płyty głównej czy do drugiego licznika I do czego jeszcze?! Ile razy zmieniałeś baterię w płycie głównej? Ja ani razu, a mam stary komputer, który ma już ładne parę lat. Raz mi padłą bateria prawdopodobnie w starym komputerze, która padłą po 10 latach chyba.
grzech1991 Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Napisano 6 Czerwca 2014 Dwa-trzy razy. Raz u siebie i u znajomych
rzezniol Napisano 6 Czerwca 2014 Napisano 6 Czerwca 2014 To nie firma jest złą a zima dla baterii. Tylko w tą samą zimę po założeniu Panasonica nie zauważyłem takich niedogodności. Dla mnie 20 h w zimie to niecałe 3 tygodnie a jak wiadomo zima trwa nie mniej niż 3 ... miesiące ... Maxell wywinął mi taki nr 2 x z rzędu. Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć, tak czy inaczej więcej szans ta firma ode mnie nie dostanie. Pozdro
lyndowss Napisano 6 Czerwca 2014 Napisano 6 Czerwca 2014 rzezniol Ja myślę, ze jak za złotówkę to nie ma co marudzić. Ja mam pozytywne wspomnienia po ich bateriach. Może mistrzami długowieczności nie są, ale można przynajmniej spróbować. MI czas świecenia podany przez producenta mniej więcej zgadzał z tym co oferowały te baterię. Miało być 30 godzin, a było 20 w zimę, więc jak najbardziej czas był wiarygodny. Raczej zapasów sobie tak na pierwszy raz nie robić, bo jeżeli faktycznie zdarzy się jak mówi rzezniol to będzie wielka kicha i pieniądze poniekąd w błoto.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.