Skocz do zawartości

[Łańcuch] 500 km... i co dalej

slimxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@@mklos1, kolego a co z przodem. Pytam jako laik - sprawdziłem na aledrogo ceny moja tylna kaseta PG-950 to wydatek jakiś 50-60 PLN - tragedii nie ma. Ale cena korby mnie lekko wysadziła z siodła - X5 to wydatek 400-500 PLN. Przodu nie trzeba wymieniac?!?

Napisano

Przód wytrzymuje 2-3 zmiany napędu, w zależności od tego jak jest eksploatowany. Może nawet 4, ale trzeba by się wtedy już nad tym poważnie zastanowić.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam po dwóch miesiącach.

Dziś założyłem trzeci łańcuch - ponownie HG73 (HG53 + HG73 wyczyszczone czekają na swoją kolej). Poniżej zdjęcie porównawcze: od lewej nowy HG73, w środku HG73 po 740km, po prawej HG53 po 740km. Mierzyłem wszystkie trzy przymiarem... i zgłupiałem gdyż przymiar wpada w obu używanych łańcuchach przy 0,75 a przy HG53 również przy 1,0. Mierzyłem również wydłużenie suwmiarką (fakt, upierdliwe) i wydłużenie HG73 wynosi 0,35% (HG53 nieco więcej, ok. 0,50%). To chyba wina przymiaru, zbyt tani był a przez to niedokładny. Więcej go używać nie będę.

Ogólnie wszystko śmiga ładnie więc ten system puki co sprawdza się. Co prawda nie jeździłem jeszcze na tym trzecim, ale przeskakiwać raczej nie powinien. Wydaje mi się, że na drugim łańcuchu (HG73) jeździłem nieco mocniej gdyż i więcej siły się znalazło, więc wydłużenie HG53 (pierwotny łańcuch) powinno być większy gdybym od początku tak jeździł. Dalej jednak staram się jeździć delikatnie zwłaszcza przy zmianie biegów.

To tyle z wrażeń. Mam nadzieję, że teraz mam spokój z zakupami łańcuchów na parę tysięcy km :)

Poniżej zdjęcie porównawcze:

HG73x2HG53.jpg

• Mod Team
Napisano

Weź uwagę, ze przy tak dokładnych pomiarach jakie ty chcesz osiągnąć, liczy sie nawet temperatura pomieszczenia, bo tutaj idzie o setki mm na ogniwie. Nie wspominając ze przymiar jest narzędzie który ogólnie nakreśla stan łańcucha a nie jego dokładny stan bo raz ze nie wiadomo z jaką dokładnością jest on wykonany jak sam piszesz, a dwa, nie wiadomo czy nie popełniasz błędów :P

Ostatnia kwestia, jaką masz suwmiarkę, widziałem fajne zdjęcia gdzie suwmiarki na 5cm miały różnice kilku mm ...

Jednak można wysnuć pewne wnioski:

- hg53 jest beznadziejny dla ciebie, szkoda nań kasy.

- hg73 jest lepszy, nie wiele ale jednak jednak za jego cenę zapewne da się kupić coś znacząco lepszego.

Napisano
...

Ostatnia kwestia, jaką masz suwmiarkę, widziałem fajne zdjęcia gdzie suwmiarki na 5cm miały różnice kilku mm ...

Jednak można wysnuć pewne wnioski:

- hg53 jest beznadziejny dla ciebie, szkoda nań kasy.

- hg73 jest lepszy, nie wiele ale jednak jednak za jego cenę zapewne da się kupić coś znacząco lepszego.

Suwmiarkę mam Primat, dokładność 0,05mm. Ponoć nie jest najgorsza.

HG53 miałem oryginalnie i również w tym temacie przerabialiśmy, że do śmieci się jednak nie nadaje. Będę jeździł na trzech, zakładając najkrótszy co 600-700km. Jak wykończę kasetę z łańcuchami, to pomyślę o czymś lepszy.

Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam :)

• Mod Team
Napisano

Jeżeli po 700km łańcuch daje przymiarem 1% a a 0.75% to graniczna liczba do jeszcze zmieniania ... to nie nadaje sie. Nadawałby sie jakby kosztował, 15-20zł. Wtedy wymiana co 500km na nowy nie była tak kłopotliwa. No ale skoro wg ciebie jest ok to ok ;)

• Mod Team
Napisano

No jak tam uważasz

i zgłupiałem gdyż przymiar wpada w obu używanych łańcuchach przy 0,75 a przy HG53 również przy 1,0

No i ja tez :P

Napisano

Przeczytaj mój cały post :) W podsumowaniu napisałem, że przymiar jest słaby i więcej go używać nie będę. Bardziej ufam suwmiarce, którą pewien zaprzyjaźniony sklep stacjonarno-internetowy z narzędziami polecał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...