mechanik2 Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Witam. Jakiś czas temu zmieniłem w rowerku hamulce i klamki Cantilever na aluminiowe V-ki no name, nie stawiają roweru, za to da się płynnie hamować bez darcia opon. Rama jest stalowa, więc ze względu na średnią sztywność zastanawiam się czy w ogóle jest sens zakupu lepszych hamulców. Generalnie miałem tyle szczęścia, że udało się je wyregulować na tyle, że za bardzo nie trą o obręcze, w takim razie warto zostawić? Co sądzicie o kombinacji BR-M422 z ST-EF51? Edytowane 4 Czerwca 2014 przez mechanik2 Cytuj
jasinski21444 Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 Wymień klocki na Meridy 3 składnikowe i będzie lepiej http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-merida-md003-green-brake-v-brake-i4288642858.html Cytuj
mechanik2 Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Napisano 4 Czerwca 2014 Klocki ciekawe, aczkolwiek aktualnie mam ten typ, gdzie na bolcu montażowym nie ma gwintu. Miałem okazję testować jakieś Tektro w połączeniu z ST-EF51 i szczerze mówiąc mnie to nie zachwyciło, jednak idąc na logikę, to szczęki (nawet no name) które da się wyregulować powinny być ok, a reszta zależy od klocków i warto dać jakieś porządniejsze? Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2014 Skoro masz ramiona na ten badziewny typ montażu, to kup ramiona za ok 20zł i kup nowożytne klocki Cytuj
mechanik2 Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Napisano 4 Czerwca 2014 Czyli podsumowując: nie ma sensu kupować tych co wymieniłem, tylko któreś z tańszych + porządne klocki? Te Meridy bardziej stawiają na modulację, czy szybkie zahamowanie roweru? Cytuj
mechanik2 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Napisano 10 Czerwca 2014 Znalazłem jeszcze lepszy odpowiednik BR-M422, tzn BR-M432, posiada on klocki z wymiennymi okładzinami i jest to ciut droższy model, miał ktoś może z tymi hamulcami do czynienia i jest w stanie powiedzieć czy jest jakaś przewaga klocków z droższej wersji Shimano nad wspomnianymi klockami Meridy? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi