kontooo2 Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Wie ktoś może jak wymienić w tych pedałach łożyska igłowe ? Prośbą ani groźbą się nie dało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Jakies banalne pytanie zadałem czy nikt nie wie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Wyjmujesz i wkładasz nowe, dużej filozofii tam nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Pewny jesteś że masz tam łożyska a nie tulejki slizgowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Fabrycznie są tulejki, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić upgrade i założyć odpowiednio dobrane łożysko ślizgowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Tulejki to są właśnie łożyska ślizgowe ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 U mnie w candy jedna tulejka wychodzi sama, a z drugą (w drugim pedale) trzeba się nameczyc by wyszła. Tulejka ma coś koło 1,5mm grubości a najciensze łożysko igielkowe 3mm. Bez podtaczania korpusu nie da się łatwo zamienić. Łożyska po drugiej stronie już wymieniłem teraz czas na tulejke. Kiedyś widziałem zamiennik za 3zł ale teraz nie potrafię znaleźć. Jak znajdę to wkleje linkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Wlasnie w tym problem ze sie zaparla i nie chce wyjść, spróbuje siłą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Tulejki to są właśnie łożyska ślizgowe ... Moje niedopatrzenie i zmęczenie po całym dniu w górach - oczywiście chodziło mi o upgrade łożyskiem igłowym... Wlasnie w tym problem ze sie zaparla i nie chce wyjść, spróbuje siłą. Najlepiej wyjąć za pomocą śrubokręta, ewentualnie możesz wcześniej zalać WD40, ja po takim zabiegu nigdy nie miałem problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diigii Napisano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Cześć Polecam wideo na oficjanlej stronie producenta. Sam rozbierałem moje Candy dzięki niemu i wszystko odbyło się bez przeszkód http://crankbrothers.com/suport/video_rebuilding_eggbeater.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shuvv Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Panowie stronie producenta na stronie dystrybutora w naszej ojczyźnie 7anna. Na załączonych obrazkach widać, że dołączony do zestawu naprawczego wytoczony (i niesygnowany logo Crank Brothers) kawałek żelaza (wart wg producenta pewnie 15 zł ) pełni rolę wybijaka i wbijaka. Przegrzebując otchłań internetów, trafiłem na interesujący ślad u australijskiego Enduro Maga: Installing the new needle roller bearing requires a round component that is slightly smaller in diameter than the outer pedal body. A 10mm socket head works ideally to knock in the new roller bearing. Dodatkowo podam fakt, że średnica nowej osi w miejscu działania łożyska igiełkowego to 9,98 - 9,99 mm. Można założyć, że do wybicia tulejki/łożyska można znaleźć we własnym zakresie taki wybijak o średnicy przynajmniej 10mm - działanie metodą "po okręgu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.