Skocz do zawartości

[serwis] pedaly crank brothers eggbeater 2

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie w candy jedna tulejka wychodzi sama, a z drugą (w drugim pedale) trzeba się nameczyc by wyszła.

Tulejka ma coś koło 1,5mm grubości a najciensze łożysko igielkowe 3mm. Bez podtaczania korpusu nie da się łatwo zamienić.

Łożyska po drugiej stronie już wymieniłem teraz czas na tulejke. Kiedyś widziałem zamiennik za 3zł ale teraz nie potrafię znaleźć. Jak znajdę to wkleje linkę...

Tulejki to są właśnie łożyska ślizgowe ...

Moje niedopatrzenie i zmęczenie po całym dniu w górach - oczywiście chodziło mi o upgrade łożyskiem igłowym...  :P

Wlasnie w tym problem ze sie zaparla i nie chce wyjść, spróbuje siłą.

Najlepiej wyjąć za pomocą śrubokręta, ewentualnie możesz wcześniej zalać WD40, ja po takim zabiegu nigdy nie miałem problemów 

• 4 tygodnie później...

Panowie

stronie producenta

na stronie dystrybutora w naszej ojczyźnie

7anna.

Na załączonych obrazkach widać, że dołączony do zestawu naprawczego wytoczony (i niesygnowany logo Crank Brothers) kawałek żelaza (wart wg producenta pewnie 15 zł :verymad:) pełni rolę wybijaka i wbijaka.

Przegrzebując otchłań internetów, trafiłem na interesujący ślad u australijskiego Enduro Maga:

Installing the new needle roller bearing requires a round component that is slightly smaller in diameter than the outer pedal body. A 10mm socket head works ideally to knock in the new roller bearing.

P1010593.jpg

P1020205.jpg

Dodatkowo podam fakt, że średnica nowej osi w miejscu działania łożyska igiełkowego to 9,98 - 9,99 mm. Można założyć, że do wybicia tulejki/łożyska można znaleźć we własnym zakresie taki wybijak o średnicy przynajmniej 10mm - działanie metodą "po okręgu".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...