Skocz do zawartości

[Rower] Upgrade osprzętu, budżet 1,500pln - co wymienić?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc,

w sumie chcialem wrzucic w któreś z forum dot. osprzętu, ale nie ma ogolnego, a to pytanie z tego typu.

Jeżdżę sporo i chciałem w końcu wymienić trochę części w rowerze na wyższą klasę.

Do tej pory jeździłem na sklepowym ustawieniu:

hzBJPYU.jpg

Dostępne budżet to powiedzmy 1500pln (nie do końca sztywny, więc jak wydam troche więcej lub mniej to tragedii nie będzie).

Niezbyt wiem co wymieniać w pierwszej kolejności, dlatego liczę na opinię bardziej doświadczonych osób :) Po wstępnym rozejrzeniu się myślałem nad wymianą hamulców na SLX + amortyzatora na Rebe, powinienem się zmieścić "w budzecie".

Jakies sugestie? :)

Napisano

Hamulce wymieniłbym w pierwszej kolejności. Takowe posiadam. Dają radę, ale jak sam pewnie wiesz w chłodzie jest nieciekawie.

Napisano

Mam ten sam model co Ty. W pierwszej kolejności wymieniłem amora na Rebe, hamulce zostawiłem, zmieniłem tylko klocki na metaliczne na razie dają radę. Kolejny krok u mnie to chwyty, te fabryczne jakoś mi nie leżą, następnie wymieniam koła, te fabryczne szybko się centruja. Ale razem z wymiana kół planuje kupić kasetę xt na alu pająki coby bębenka nie zajechać, no i łańcuch. Po za tym manetki xt 770 i może przerzutki xt.

Napisano

Przerabiałem to samo z cube 2 lata temu. Zostaniesz z przycięzką ramą po wpompowaniu w rower 2-3 k ;)

Sprzedaj w całości/ na częsci kubusia i poskładaj sobie coś 27,5/29" np na ramie peaka.
Ewentualnie popoluj na uzywanego np ltd pro jak lubisz cuby. Za podobną kasę dostaniesz cośkilka klas lepszego.

Napisano

jeździsz po górach czy tylko mazowsze?

Glownie mazowsze (okolice warszawy, chociaz i tak glownie jezdze po lasach), ale zdarzaja sie wypady w gory/nad morze.

Mam ten sam model co Ty. W pierwszej kolejności wymieniłem amora na Rebe, hamulce zostawiłem, zmieniłem tylko klocki na metaliczne na razie dają radę. Kolejny krok u mnie to chwyty, te fabryczne jakoś mi nie leżą, następnie wymieniam koła, te fabryczne szybko się centruja. Ale razem z wymiana kół planuje kupić kasetę xt na alu pająki coby bębenka nie zajechać, no i łańcuch. Po za tym manetki xt 770 i może przerzutki xt.

Co do hamulcow to chcialbym cos dzialajacego nieco mocniej(szczegolnie ze w miescie czesto jezdze 30km/h+ i pare razy byly sytuacje awaryjne), plus klamka a'la SLX po prostu bardziej mi lezy.

Z kolami sie zgodze, mialem ten sam problem juz na starcie (dodatkowo doszedl fakt ze fabrycznie piasta byla niedokrecona i sie rozkrecila, na szczescie ogarniete dosc szybko).

Przerabiałem to samo z cube 2 lata temu. Zostaniesz z przycięzką ramą po wpompowaniu w rower 2-3 k ;) Sprzedaj w całości/ na częsci kubusia i poskładaj sobie coś 27,5/29" np na ramie peaka. Ewentualnie popoluj na uzywanego np ltd pro jak lubisz cuby. Za podobną kasę dostaniesz cośkilka klas lepszego.

Na 29" jestem za niski (177cm), co do 27.5 nie jestem jeszcze do konca przekonany - wole poczekac rok/dwa i zobaczyc czy bedzie dalej ciagniete rozwojowo czy raczej chwilowa moda :)

Nie mam ambicji schodzic z rowerem do 9kg wiec te kilkaset gram to zadna tragedia :) Jezdze sporo i ostro, ale wciaz rekreacyjnie i nie zamierzam startowac w maratonach :) Tak wiec nawet jak wpomuje sporo kasy w rower to potem moge wymienic sama rame na np. Gianta XTC lub wlasnie ktoregos Cube LTD'ka :) Specjalnie kupowalem rower o dosc malo agresywnej geometrii Cube'a, bo niedawo skrecilem kregoslup i bardzo pochylona sylwetka byla po prostu bolesna.

Napisano

No to ja bym pojoał na ltd-ka pro za ok 3k można wyrwać często 2 letnie sztuki na rebie i ogolnie sporo lepszym sprzęcie.

Jak bardzo kochasz obecną ramę to po kupnie reby i przedniego slx-a + tarcza zostanie na opony i lekkie dętki ;)

Jesli masz seryjne to wywalił bym seryjne pedały i siodło bo są tragiczne moim zdaniem ;)

Acha jak nie cchesz iść za tłumem to zamiast reby kup sobie jakiegoś maniacza.Moim zdaniem sprężyna + asysta powietrzna na codzień jest bardziej komfortowe od wyczynowych  pełnych powietrzniaków, a jak sam piszesz kilka gram ci nie zrobi róznicy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...