Skocz do zawartości

[rower] Pierwszy rower - pomoc przy wyborze

MichalBury

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć Wszystkim 

Trafiłem tu na forum z Poznania chciałbym zasięgnąć opinii ludzi znających się na rowerach 

Przymierzam się od dłuższego czasu do zakupu pierwszego roweru z prawdziwego zdarzenia (nie marketówki) MTB hardtail w granicach 2 - 3 tys zł.

Poszperałem trochę w sieci i mam swoje dwa typy Specialized Rockhopper 26 2013 bądź Kona Fire Mountain 2013 

Ten pierwszy jest za około 2900 zł na miejscu znaczy w Poznaniu, a drugi za 2000 zł w Warszawie 

Moje pytanie czy są to rowery warte tych pieniędzy na początek i w z czasem do lekkich ulepszeń ? 

Napisano

Ojej, tu jest tak niesamowicie wiele czynników... Że aż nie wiadomo, co ci odpisać :)

W skrócie:

1. koła 26 cali to już odchodzący pomału standard, obecnie wchodzący to 27,5 cali

2. Oba rowery pochodzą od bardzo prestiżowych producentów, ale mają dość słaby napęd, jak na takie pieniądze. A ty chcesz wymieniać tylko lekko, a nie połowę roweru.

3. Najlepszy rower koło 3 tys PLN dostaniesz od polskich producentów. Wtedy w tej kasie masz już rower o 2 półki wyżej na podzespołach sportowych. Tylko czy ci polscy producenci pasują?

4. Jeśli jednak nie za bardzo wiesz, co chcesz, ale chcesz coś znanej nie-polskiej marki, to to jest dobry, popularny średniak na bardziej przyszłościowym kole i ogólnie lepszy od twoich propozycji:

http://www.giant-bicycles.com/en-in/bikes/model/talon.27.5.3/15164/66910/#specifications

Napisano

W tym przedziale cenowym polecił bym Ci Treka a dokładnie X-Calibra za 3100zł masz rower z fajną ramą i jednocześnie konkretną baza do dalszych ulepszeń co wiecej rower nie ma w sumie słabego podzespołu wszystko jest jak na tą cene na równym poziomie.

Pomyśl o 29 to jest przyszłośc a 27,5 to jedynie taki dodatek do 26 dla osób ktore nie są zbyt wysokie i 29 jest dla nich za wielkie (tak powiadają) a prawde mowiąc na PŚ zawodniczki po 160 smigaja na 29 cali rowerach i portafią na nich rygrywać. Kto raz zasiadł 29era nie chce z nigo zrezygnować:)

Napisano

Hydrauliczne hamulce tarczowe Shimano M355 jest napisane a pozatym ta acera hmm chyba przyznam Wam racje tam faktycznie jest jej duzo plus jest taki ze na rame dozywotnia gwarancja i ładnie sie prezentuje rower w zielono czarnym wdzianku tylko ta korba troche w oczy bije

Napisano

Cześć, jeśli jesteś z Poznania to zapraszamy na Stoińskiego 1 (róg z umultowską) W przedziale od 2000 do 3000 tyś mamy spory wybór rowerów na wszystkich rozmiarach kół: Merida big seven/big nine, Head x-shape lub granger, Kilka modeli GT bądź od poniedziałku pojawią się bardzo atrakcyjne cenowo Northteci. Jak na coś się zdecydujesz i szepniesz na ucho że jesteś z forum to jeszcze jakiś rabat dorzucimy albo jakieś akcesria w gratisie:)

np:

http://www.stylowyrower.com.pl/pl/koloa-275-/280-northtec-gravity-xt.html

lub

http://www.stylowyrower.com.pl/pl/mtb-gorskie/152-merida-big-seven-300.html

lub

http://www.stylowyrower.com.pl/pl/koloa-275-/201-head-x-shape-i-275.html

Pozdrawiamy

Napisano

Witam, chce zmienić koniecznie rower na pierwszy w miarę porządny i mam problem z wyborem. Proszę o pomoc i doradztwo.

Moje wyszukane typy to:

Kands energy 900
Romet rambler 3.0
Romet rambler 2.0
Kross hexagon x1

Rockrider 340

Wszystkie rowery są niestety z przedziału do 1000 zł. Który z tych będzie optymalny i najlepszy?  A może jakieś inne propozycje.

P.S(Mam 168cm waga 75 kg, jeżdżę codzienne ok 10 km miasto i droga leśna)

Napisano

Propozycje ciekawe 
Polskich producentów bym odrzucił i te mega popularne też jak Giant czy Merida 
za dużo tego widze na mieście, a co można powiedzieć o ramach tych dwóch rowerów : specialized i kona ? 
Dobra baza do dalszej zabawy ?

Napisano

Dobra baza do dalszej zabawy ?

Powiedziałbym, że to wręcz idealne rowery do rozbudowy. Tak, jak je dostajesz do niczego się nie nadają, więc rozbudową będzie twoim głównym zajęciem :)

Napisano

. Tak, jak je dostajesz do niczego się nie nadają, więc rozbudową będzie twoim głównym zajęciem

Ha :) bo jestem ciekaw czy te ramy są coś warte czy tylko logo markowe posiadają  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...