Skocz do zawartości

[Stopka] Potrzebuję stopki do roweru Cube AMS.

FreshFredsHD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

3 2 1... czekamy na pytanie jaki bidon kupić :teehee:

Wybór stopek jest ogromny, ale do takiego roweru? Kiepski pomysł

Bidon już mam, tylko nie wiem jak go stawiać... Opierać?

Rowerem się jeździ, a nie go stawia :)

Stopka może Ci narobić więcej kłopotów w użytkowaniu, niż pożytku...

Wiem, że się jeździ :), ale po jeździe mam opierać go na gripach?

Napisano

Rozumiem, że nowy rower?

Pojeździsz, to sam zobaczysz, że stopka nie jest potrzebna. Zawsze można go delikatnie oprzeć o drzewo, czy położyć na trawie. Krzywda mu się nie stanie.

Napisano

A kup sobie tą stopkę :P Jak Ci się otworzy w czasie jazdy po wybojach i jak fikniesz dzięki niej pięknego koziołka to później będziesz zastanawiał się na innymi rzeczami niż jak zostawić rower bez nóżki ;)

Napisano

Ja zawsze znajduje jakiś słup, drzewo, lub inne i opieram o siodełko, pod lekkim skosem blokując pedałem. Nie ma lepszego i stabilniejszego sposobu. Może wiać wichura, ale rower nie drgnie. :D Co do leżenia roweru to go nigdy nie kładę. Jak wyjeżdżam jeździć to jeździ, aż nie wrócę.

Napisano

Się śmiejecie a człowiek ma problem - bo chyba faktycznie ani w okolicach suportu (bo łożyska) ani osi tylnego koła (bo łożyska) nie da się stopki założyć. Jak żyć, panie premierze?!

Napisano

Jak to się nie da? Da się jeżeli ktoś chce, ale to bezsensu. Są stopki na tylny trójkąt, więc nie wiem o co chodzi. A odradzamy, bo takie rozwiązanie jest jedyne słuszne. :D

Napisano

A może jakieś sugestie adekwatne do zapytania autora tematu?

Wg mnie zainstalowanie nóżki w standardowych dwóch miejscach - przy osi tylnego koła oraz na tylnym trójkącie przy suporcie - może być dosyć trudne. 

Nóżka mocowana przy suporcie posiada zazwyczaj albo śrubę którą  mocuje sę nóżkę w otworze blachy która jest przyspawana od dołu do dolnego widelca (takowej blachy ten rower nie ma) lub za pomocą dwóch poprzeczek do dolnych rurek widelca - jednak w tym rowerze też będzie to problem bo w miejscu gdzie jest to możliwe mocowania nóżki będą za krótkie. Konieczne byłoby dorobienie szerszych blach i danie dłuższej śruby.

Nóżki mocowane przy kole/osi zazwyczaj posiadają blachę która stabilizuje nóżkę na dolnej i górnej rurce tylnego trójkąta - jednak w Twoim rowerze jest w tym miejscu ruchomy element - zawas - który uniemożliwi zamocowanie nóżki.

Obawiam się że jesteś skazany na opieranie roweru tak jak to robi większość ludzi jeżdżących rowerami mtb.

Napisano

Posiadam taką stopkę i rower stoi stabilnie nic się nie dzieje złego, nie otwiera się podczas jazdy nawet przy szybkich zjazdach leśnymi szlakami.

Posiadanie stopki ma sporo przeciwników jak i wielu zwolenników, nie każdemu tatuś kupił rower i jak się zniszczy to kupi następny. Po co rzucać obijać kłaść skoro można postawić. Stopka nie waży 10 kg więc to raczej nie jest problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...