Skocz do zawartości

[nowy amortyzator] jaki amor pod moją wagę

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupić nowy amortyzator pod moja wagę 60 Kg. W moim rowerze mam teraz XCM v3 HLO którego zakatowałem w miesiąc bo był za twardy pode mnie i nic nie pracował i szlag trafił tłumienie i blokadę i teraz to taki ugniatacz że po 80 km ręce odpadają, ale do rzeczy wpadły mi  w oko takie amortyzatory jak:

Rock Shox SOLO air

Rock Shox Dart 3 

RST Titan air

RST first air platinum 

który z tych amorów będzie najlepszy pod moją wagę i będzie działal tak jak powinien a nie tylko przy większych dołkach ?  

• Mod Team

Nie ma takiego amortyzatora jak Rock Shox Solo Air, ponieważ Solo Air to nazwa systemu amortyzującego RSa (sprężyna powietrzna), nie modelu amortyzatora. Kup amorka powietrznego i sobie napompujesz pod swoją wagę. Tutaj zależnie od funduszy, od Epicona wzwyż.

• Mod Team

Nawet od XCRa wzwyż, choć xcr air drogi jak piron. z tanich widelców powietrznych masz:

- SR Raidon, w okolicach 500zł da sie znaleźć

- RS XC32 solo air za ok 450-500zł ale to dość rzadki model

- Spinner air, sw7, aeris ... ale sipnnery nie cieszą sie specjalnie doba opinią.

Droższe już to :

- epicon - bardzo dobry wybór

- recon - dobry ale zasadniczo za drogi, jak sie trafi tańszy, warto wziać

- reba - poniekąd topowy widelec XC, nowe to koszt ok 1200zł

- manitou r7, minute, czasem sie trafie starszy drake, to bardzo dobre widelce jednak nowe sa dość drogie.

- widelce Foxa ale one są już naprawdę drogie za nowe sztuki

- no i bardziej można powiedzieć egzotyczne, bo rzadko wybierane magura, DT Swiss

W zależności ile masz kasy na widelec dobierze sie cos rozsądnego.

a z tych RST ? jedni mówią, że te titan air plują olejem jak wściekłe i uchodzi z nich powietrze, no i co najistotniejsze to ciężko je w ogóle znajśc  a co to Firsta to to że w większości co szukałem to są na tapered  

No ale taki RST first air cieszy się tutaj na forum niezłym uznaniem, jest dużo tematów dużo ludzi go ma na nie byle jakich ramach, celuje w RSy, ale recon nie wiem co to znaczy

dobry ale zasadniczo za drogi, jak sie trafi tańszy, warto wziać

ile bo mam na oku za 600 zeta to mało czy dużo 

RST Platinum mam w dwóch rowerach i nawet gość w sklepie rowerowym cmokał, bo mu się spodobała praca ;)

Jak na razie działają bez problemów, powietrze trzymają, w miarę lekkie (ok. 1660 g w wersji pod V-ki) - ale mimo to cenę nówki w okolicach 1.100 zł uważam za przesadzoną. Na szczęście można trafić taniej, nawet poniżej 900 zł, trzeba cierpliwie szukać.

edit: na wiadomym portalu stoi kilka po 930 zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...