Skocz do zawartości

[rower crossowy] dlaczego tak mało chodliwy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

po .1 

obecnie jeżdżę na crosie bo 90% safalt , więc tutaj tylko cross 

po 2. byłem młodszy jeździłem mtb w terenie i spadłą mi opona 

po 3. można jeździć w górach i zrobić 200 milionów kilometrów na 19mm felach z 2,5calowymi laczkami , gdzie opona nie spadnie , udowadnia to tylko tyle że jeździsz bardzo spokojnie i zachowawczo , więc i na crosie byś sobie poradził 

po 4. najwyraźniej wiesz więcej niż wszystkie portale mtb które nie zalecają takich felg do mtb w "prawdziwy teren do prawdziwej jazdy mtb"  :icon_cool:

po 5 . ciekawie pominęliście temat słabych hampli do tych "extremalnych setek km w trudnych warunkach " :D

po 6. chyba nie ma sensu syskutować z osobami które twierdzą że "zdjęcie 1kg w rowerze nawet z kół nic nie daje" :icon_cool:  

Napisano

czyli doświadczyłeś polnych dróżek w Beskidach ewentualnie " extremalnych " zjazdów 10km/h z górki , bravo !

nagraj nam jakiś filmik z tych extremalnych zjazdów na 19mm obręczach/2,5 cala , tylko żeby nie usypiał w 1 minucie 

odnośnie moich doświadczeń to po Twoich postach widzę , że tam gdzie ja bylem i co robiłem lat temu 10 Ty może kiedyś będziesz 

widzę że niektórych tu chwyta ból 4 liter bo kupili za te same pieniądze rower gorzej wyposażony który będzie w mieście słabszy i w terenie na tych podzespołach fabrycznych  gorszy od crossa , a miało być tak pięknie , miał być lans i + 10 do respektu na dzielni 

Napisano

No @tobo ale jak można tak za przeproszeniem pieprzyć. Uważać nas za kompletnych kretynów?? Właśnie przed chwilą miałem w ręce moją obręcz z połowy lat 90-tych. To początki MTB w Polsce. Obręcz ma wew 19mm i latała po Beskidach z oponami od 1.75" do ponad 2" w dodatku bez jakiejkolwiek amortyzacji bo na sztywnym widle. Laczki do niej to od jeszcze jakichś Stomili przez Kendy po RK. Obręcze Mavica miałem ciut węższe. Obecnie 17 mm Mach'a. A tu mi koleś i nie tylko mnie robi wyjazd jakobyśmy generalnie w d..e byli i g.. widzieli. I jeszcze bezczelnie ironizuje jaka to "nijaka" jest ta nasza jazda w terenie.

Napisano

jak już ktoś napisał , kiedyś ludzie jeździli maluchem do bułgarii , albo walili klocki w budce 50m za domem , można , można , ale czy to bezpieczne i wygodne ... 

kupując "górala" na 19mm felgach , z gorszym osprzętem , kupujesz tak naprawdę cięższego crossa , który w mieście będzie gorszy a poza miastem to i ten cross da sobie radę 

Napisano

beskid, to nick kolegi powyzej, czytaj ze zrozumieniem - to nie boli ani odrobine.

Adi, mnie nic nie boli poniewaz - jesli juz o trafnosci zakupow piszemy - pieniadze przy zakupie roweru w moim przypadku nie stanowia zadnego problemu i jesli chcialbym poprawic niedorobki wlasnych pomyslow to moge to zrobic bez rozpaczania nad utopionymi pieniedzmi.

Napisano

jak już ktoś napisał , kiedyś ludzie jeździli maluchem do bułgarii , albo walili klocki w budce 50m za domem , można , można , ale czy to bezpieczne i wygodne ...

Co to znaczy kiedyś?? Obecnie stosuje się podobne rozmiary więc w czym masz problem?? Naczytasz się jakichś pierdół i potem to powielasz nie zdając sobie sprawy z bzdur jakie wypisujesz. Spędz trochę czasu w górach, porozglądaj się na czym kto jeżdzi i jakie ma obręcze. Nie ironizuj też co do tych dróżek w Beskidach i zjazdów bo przynajmniej co do mojej osoby umrzesz i nie wyjeżdzisz nawet połowy tego co ja. Więcej pokory  by Ci się przydało.

Napisano

no no i twierdzi to kolega o wielce kreatywnym nicku "tobo" do kolegi "beskid" , może powinienem zmienić nick na "buba" lub "gdańsk" i pisać o extremalnej jeździe na szosowych felach , z hamulcami noname sygnowanymi kellys :D

Napisano

Ludzie, nie odzywajcie się! Przecież adithetank przejechał iilka razy wszystkie wielkie wyścigi, zjeżdżał z gór na które ludze wchodzą przy użyciu raków i czekanów, jeździł na rowerach górskich za czasów, kiedy koła były robione z drewna (oczywiście były szersze niż 19mm, bo inaczej pospadałyby te metalowe obręcze) I dokonał tego wszystkiego jako najmłodszy człowiek na świcie (w końcu ma dopiero 13 lat). Więc proszę nie wyjeżdżajcie tu z jakimiś swoimi mądrościami i tymi nędznymi górkami w beskidach...

Napisano

Adi czolgisto...

Moze dlatego nie pisalem o hamulcach ze wsrod Twoich mylnych teoretycznych wynurzen to jedno zgadza sie z prawda?

Piszesz o oponach 2.2 ktore schodza z obreczy 19 mm.

Wg Twoich teorii szersze obrecze sa kompatybilne i jedynie bezpieczne w zastosowaniu z oponami 2.2.

Potem piszesz ze zeszla Ci opona z szerokiej obreczy.

No to jak to mozliwe w takim razie?

W swoich teoretycznych wynurzeniach zapomniales jeszcze o jednym, choc istotnym drobiazgiu - ze przyjecie opony 2.2 jako niekompatybilnej z wezszymi obreczami to bzdura - z tego prostego powodu ze 2.2 to teoretyczny rozmiar opony, praktycznie rozny dla dwoch produktow roznych firm czy nawet dwoch modeli tego samego producenta.

Jakbys napisal ze z obrecza 19 mm niekompatybilne sa opony o realnej szerokosci tyle a tyle mm to wypadlbys wiarygodnie, a tak bujasz w oblokach.

Wszystkie cytowane przez Ciebie dumnie linki odnosza sie do OPTYMALNYCH kombinacji obrecz - opona. Czy ktokolwiek tu piszacych kwestionuje to co jest napisane ze takie kombinacje sa faktycznie OPTYMALNE? Bo ani ja ani nikt inny tego nie napisal.

Napisalismy jedynie ze spadanie szerokich opon z obreczy 19 mm to jedynie Twoj wymysl.

Co do piast - skoro jestes mistrzem cytowania - bo jakos nie znalazlem Twoich osobistych doswiadczen w tym wzgledzie - to zacytuj z internetu kogos kto z powodu niedomagan piast opisanych przez Ciebie stracil uzebienie.

Napisano

Ok, dowiedzieliśmy się, że rowery crossowe wcale tak źle się nie sprzedają, są dla lamerów, którzy nie wiedzą czego chcą, a z drugiej strony nie ma niczego lepszego na świecie. Ponadto ostatnie wypowiedzi utwierdziły mnie w podejrzeniu, że jazda w Beskidach na wąskiej obręczy powyżej 10km/h rzeczywiście grozi śmiercią, bo tam poradzą sobie tylko gąsienice z czołgu. I tak w ogóle to zamykam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...