ElSor Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 Mam 4 ogniwa typu "fire" i z czasów świecenia lampki wynika że mniej więcej trzymają deklarowaną pojemność - przynajmniej te sztuki które posiadam. Te ogniwa nigdy nie miały > 2400mAh realnej pojemności. http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=145970#145970 tutaj przedstawiam dokładniejsze wyniki. Na trybach niskich ogniwa jakoś sobie radzą ale na najwyższym zamiast realnych 800-900lm będzie max 500 przez chwilę.
ezios Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 Ile czasu ta latarka czasu poświeci? Ciągłego świecenia oczywiście.
ElSor Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 Wszystko zależy od sterownika i włączonego trybu. Przy dobrym aku i trybie wystarczającym do spokojnej jazdy po lesie może to być 20h światła, w trybie max 1h i 15 min, choć jak patrzę z czym niektórzy jeżdzą to nawet można napisać, że max to 40h świecenia (na odpowiednim poziomie)
mklos1 Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 tutaj przedstawiam dokładniejsze wyniki. Trochę mało koszerne te wyniki... Porównujesz nowe dobrej klasy ogniwo, z ogniwem z niskiej półki, nie dość że po 5-krotnie większej ilości cykli, to jeszcze po 4-letnim leżakowaniu... Żeby wyniki były miarodajne, trzeba by wziąć po 10 sztuk tych i tych - nowych i zbadać jak się sprawa ma. Jak ktoś lubi odmierzać pojemność z aptekarską precyzją to spoko, ale ceny ogniw FIRE zaczynają sie od 5-8 PLN, a NCR'ów od 32 PLN.
ElSor Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 Trochę mało koszerne te wyniki... Porównujesz nowe dobrej klasy ogniwo, z ogniwem z niskiej półki, nie dość że po 5-krotnie większej ilości cykli, to jeszcze po 4-letnim leżakowaniu... Żeby wyniki były miarodajne, trzeba by wziąć po 10 sztuk tych i tych - nowych i zbadać jak się sprawa ma. Jak ktoś lubi odmierzać pojemność z aptekarską precyzją to spoko, ale ceny ogniw FIRE zaczynają sie od 5-8 PLN, a NCR'ów od 32 PLN. Nic nie porównuję, poprostu testuję. Oba ogniwa testowałem w tym samym czasie i posty są złączone razem przez to. Jeśli chcesz porównania, to zobacz w tamtym temacie, 2-3 posty niżej, że testowałem też 10 letnie "gorsze" ogniwo wyjęte z uszkodzonej baterii laptopa ( tutaj http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=146121#146121 ). TrustFire wypadł przy nim bardzo blado. Ile może kosztować uszkodzona bateria z 10 letniego laptopa na allegro?
mklos1 Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 Z pewnością mało, ale z ogniwami pochodzącymi z demontażu to loteria. Niektóre są dobre, niektóre można oddać z miejsca do utylizacji. Niektórzy sprzedawcy zarzekają się, że każda sztuka jest sprawdzana pod względem pojemności, a ludzie w te bajki im wierzą... Zapomniałem dodać, że mam dwa ogniwa Samsunga ICR. Nie widzę szczególnie dużej różnicy na jego korzyść.
ElSor Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 Podobnie jak ludzie wierzą, że xxxFire są godne zakupu. Nawet w Chinach kosztują te lepsze wersje ok 8$/2szt więc za <12zł nie kupi się w PL nic dobrego tej marki. NCRy 3,1Ah kosztują natomiast ok 13$/2szt i są to jedne z najlepszych ogniw na rynku. W kraju natomiast na roznych forach mozna kupic ogniwa z rozbiorki (np na swiatelkach). Dzis np otrzymalem 10 wysokoprądowych ogniw o pojemności realnej >2,75-2,9Ah @3A za 9zł/szt firmy Samsung i Panasonic. Innym razem na innym forum zakupiłem 160szt ogniw Samsunga 2,2Ah jeszcze zgrzanych w pakiecie z idealnie dopasowanymi parametrami - nawet po kilkukrotnych cyklach nie wymagają balansowania a pojemność nadal jest taka, jak po zakupie, czyli ok 2150mAh w moim przedziale napięć pracy.
mklos1 Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 Generalnie papier (i strona www) przyjmie wszystko.
mklos1 Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 Miałem raczej na myśli deklarowane pojemności XXXFire. Nie mniej jednak posiadam i nie są one tak tragiczne w praktycznym użyciu - bynajmniej moje sztuki. I chyba tyle w temacie.
ElSor Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 mklos1 a jaką masz latarkę i na jakim trybie zazwyczaj masz ją włączoną?
mklos1 Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 Mam dwa typy. SkyRay, która przez XML'a przeciąga około 1A. Jak robiłem dochodzenie, dlaczego ta lampka tak długo świeci (bo według sprzedawcy miała ciągnąć 3A), to wyszło że na pełnym ogniwie wyciąga grubo ponad 2h. Nie pamiętam czy 2:20, czy 2:40 i czy test robiłem na TrustFire czy Ultrafire. Tylko że wtedy ogniwa były nowe. Korci mnie, żeby to powtórzyć i porównać z Samsungami. Drugi typ to Ultrafire C8 modyfikowana. Generalnie używam ogniw jak popadnie. Gdyby różnica w pojemnościach była wyraźna, to by się rzuciła w oczy.
ElSor Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 Podaj więcej szczegółów o tych latarkach (może być na PW), bo jak na razie wiem, że SkyRay bierze 1A zapewne jak aku jest pełny a z doświadczenia mogę przypuszczać, że pod koniec ogniwa weźmie 500mA a Ty nawet tego nie zauważysz po ilości światła (kwadratowe prawo ściemniania tłumaczy dlaczego tak jest) więc owe 2,5h można spokojnie uzyskać z akusów o pojemności <2Ah. UF C8 też fabrycznie miały sterowniki nie najwyższych lotów i lekko ponad 2A brały na świeżych aku a później mniej. Jako, że mam nowe akusy, to nieodpłatnie mogę Ci podesłać ze 2-3 starsze po uprzednim zdjęciu charakterystyk i pomiarze pojemności - porównasz je ze swoimi i zobaczysz, co są warte (w razie czego zapraszam na PW).
mklos1 Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 Podziękował. Ogniw mam wystarczająco dużo. Leżałyby niewykorzystane. Zarzuciłem pseudo-test. Naładowałem czerwone 2xUltrafire i 2xSamsungi ICR. Włożyłem do 2xSkyRay i się rozładowują. Wyniki wkrótce... Na razie powiem tylko tyle, że subiektywnie latarki na Ultrafire są cieplejsze. kwadratowe prawo ściemniania Zatem po co się bić o pojedyncze lumeny skoro i tak tego się nie widzi
ElSor Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 Zatem po co się bić o pojedyncze lumeny skoro i tak tego się nie widzi Też tego nie wiem i najczęściej mam latarki z prądem max 2,1A a użytkuję je na max 1,4A. W porównaniu z 2,8A mam 2x dłuższy czas pracy na 1 aku a światła widzę niewiele mniej. Zamiast ładować większy prąd w diodę wolę dać sprawniejszy sterownik (i zyskuję nawet 28% światła przez to na niskich trybach) albo wymieniam szybkę dającą mniejsze straty (o ok 10%).Jaka jest pojemność tych ICRów i jaki jest ich pełny symbol (nazwa) ?
mklos1 Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 Wyniki: - Ultrafire 3000mAh, czas świecenia: 2h ogniwo nr 1, 1:45 ogniwo nr 2. Koszt: 9,99 PLN/szt. - Samsung ICR18650-30A, czas świecenia: 2:20h oba ogniwa. Koszt: 39,99/szt. Swoje kupowałem po 32 lub 35 PLN... Czas mierzony do momentu odcięcia automatycznego zmniejszenia strumienia przez latarkę. Subiektywnie do momentu przejścia w tryb oszczędny, ogniwa dawały światło podobnej jakości. Ogniwa Ultrafire są starsze o około rok i mają za sobą więcej cykli. Samsung praktycznie nowy. Ze 4-5 cykli. Mam jeszcze ThrustFire o deklarowanej pojmeności 2400mAh. Ale dzisiaj już chyba nie zdążę powtórzyć testu na tych sztukach.
ElSor Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 A zwróciłeś uwagę na to, że dla SAMSUNG ICR18650-30A napięcie końcowe ładowania wynosi 4,35V a nie 4,2V? Ta drobna różnica sprawia, że wykorzystujesz ok 70-80% ich pojemności (już nie pamiętam dokładnie wartości). Poza tym troszkę przepłaciłeś ;-) Mam w domu ICR18650-28A, to pod wieczór sprawdzę jakie są różnice w pojemności po naładowaniu do pełna oraz po naładowaniu do 4,2V. Edit: Nawet nie muszę tego robić, bo test już jest > http://lygte-info.dk/review/batteries2012/Keeppower%2018650%203000mAh%20%28Black%29%20UK.html Co najdziwniejsze układ zabezpieczeń nie pozwala na pełne naładowanie ogniwa (wyjaśnione jest to pod koniec, gdy autor próbuje naładować je do 4,35V) Z podanych przez Ciebie danych i przy założeniu, że Keepowery mają 2,5Ah po naładowaniu do 4,2V, wychodzi pobór prądu przez latarkę w okolicy 1,1A i pojemność UF w okolicy 1,9Ah, czyli podobna, jak w moich "ognistych 2400mAh" po roku używania.
mklos1 Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 A zwróciłeś uwagę na to, że dla SAMSUNG ICR18650-30A napięcie końcowe ładowania wynosi 4,35V a nie 4,2V? Weź pod uwagę, że przeciętny zjadacz chińskich latarek na tym forum nie jest tego świadomy. Kupuje latarkę, kupuje dobre ogniwa i ładowarkę plug and play za kilkadziesiąt PLN max. Nie jest świadom, że aby wycisnąć ostatnie poty z ogniwa musi nabyć ładowarkę modelarską (około 100 PLN), zasilacz, adapter... Słaby to argument przeciwko tanim ogniwom. Wychodzi na to, że z bardzo grubsza za 600mAh (ok 30% więcej) trzeba dopłacić 3-krotnosć (czyli 300% więcej, przy założeniu że kupujemy tylko nowe ogniwa - a nie z rozbiórki). Nie wiem jak z trwałością. Nie dbałem o te ogniwa. Potrafiły kilka miesięcy leżeć w latarce rozładowane, więc mogły trochę oberwać (użytkuję głównie wiosną i jesienią). Spodziewam się mniejszej trwałości, jednak cena wciąż zrekompensuje nawet trwałość mniejszą o 50%.
ElSor Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 Weź pod uwagę, że przeciętny zjadacz chińskich latarek na tym forum nie jest tego świadomy. Kupuje latarkę, kupuje dobre ogniwa i ładowarkę plug and play za kilkadziesiąt PLN max. Nie jest świadom, że aby wycisnąć ostatnie poty z ogniwa musi nabyć ładowarkę modelarską (około 100 PLN), zasilacz, adapter... Słaby to argument przeciwko tanim ogniwom. Ale tu nie chodzi o wyciskanie ostatnich soków a o to, że kupiłeś nieodpowiednie ogniwa do posiadanej ładowarki. Tak samo jakbyś napisał, że Porsche jest niewiele lepsze od "ogórka", bo nie potrafisz przewieźć nim pralki. Wychodzi na to, że z bardzo grubsza za 600mAh (ok 30% więcej) trzeba dopłacić 3-krotnosć (czyli 300% więcej, przy założeniu że kupujemy tylko nowe ogniwa - a nie z rozbiórki). Nie wiem jak z trwałością. Nie dbałem o te ogniwa. Wychodzi na to, że za ok 50% więcej pojemności (w przypadku prawidłowego ładowania), lepszej trwałości oraz rezystancji wewnętrznej można zapłacić 150% więcej > http://wallbuys.com/Product/KeepPower-3000mAh-3-7V-Protected-Rechargeable-Li-Ion-18650-BatteriesBlack-2-Pack--12948 Oczywiście wgłębiając wiedzę, można kupić jeszcze lepsze i taniej > http://www.banggood.com/NCR-3100mAH-18650-3_7-V-Lithium-Rechargeable-Battery-For-Panasonic-p-72905.html - te nie wymagają specjalnej ładowarki. Na allegro widywałem je już nawet po 18-20zł.
mklos1 Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 Wychodzi na to, że za ok 50% więcej pojemności (w przypadku prawidłowego ładowania I pod warunkiem, że ktokolwiek o tym wie. Wątpię, aby przeciętny użytkownik analizował charakterystyki i napięcie ładowania. Dla przeciętnego użytkownika ogniwo 18650 to ogniwo 18650... Spróbuję jutro wykonać test z TrustFire. Zobaczymy co wyjdzie. PS. Mam dostęp do NCR'ów 3400, może uda mi się załatwić na próbę.
ElSor Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 I pod warunkiem, że ktokolwiek o tym wie. Forum jest po to żeby pytać i pogłębiać swoją wiedzę. Poza tym na ładowarce jest napisane zapewne, że ładuje Li-ion oraz, że jej napięcie max to 4,2V. Na aukcji masz także info, że max napięcie ładowania to 4,35V +/- 0,03V. Podobnie jest z ogniwami AAA / AA / R14 / R20 - kiedyś były Ni-Cd a obecnie są wyparte przez Ni-MH. W tym samym rozmiarze można kupić Li-ion a także Ni-ZN ale te ostatnie chyba tylko w rozmiarze AA. Również zwykłe baterie są z różną chemią i jedne do prądożernych urządzeń się nie nadają a lepsze już tak i jeszcze są hiperdrogie, bijące te poprzednie parametrami na łeb. Mam nadzieję, że każdy posiadacz ogniw Li-xxx ma świadomość tego, że dłuższe zwarcie lub przebicie ogniwa to na 99% ognisty wybuch ogniwa. Przeładowanie również może do tego doprowadzić. https://www.youtube.com/results?search_query=li-pol&page=&utm_source=opensearch - pokaz możliwości pirotechnicznych ku przestrodze i chyba od tego należało zacząć rozmowę na temat zakupu ogniw Li-ion. PS. Mam dostęp do NCR'ów 3400, może uda mi się załatwić na próbę. http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=145647&highlight=#145647 tutaj masz mój test. Obecnie te modele (3350mAh) są najpojemniejszymi dostępnymi na rynku. W przedziale napięć pracy latarek, jednak można z nich wyciągnąć ok 3100mAh, w testach więcej
mklos1 Napisano 21 Czerwca 2014 Napisano 21 Czerwca 2014 tutaj masz mój test. Jaka jest pojemność mierzona, to wiem, bo osobiście je testowałem własnym źródłem. Interesuje mnie jak się będą realnie zachowywać w latarce, bo to nie są warunki laboratoryjne.
mklos1 Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 TrustFire 2400mAh. Czas świecenia: 2:40. Koszt: 24 PLN/szt alledrogo. Na świece znalazłem po niecałe 6$/szt. Tutaj jest pewne zastrzeżenie co do zachowania się tego aku w latarce. Po około 2 godzinach ilość światła zauważalnie spadła, ale zanim latarka przeszła w tryb oszczędny, minęło jeszcze 40 min.
ElSor Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 Po około 2 godzinach ilość światła zauważalnie spadła, ale zanim latarka przeszła w tryb oszczędny, minęło jeszcze 40 min. Czyli już ma zwiększoną rezystancję wewnętrzną. Prawdopodobnie do mocniejszych latarek już się nie nadaje, bo w trybie najwyższym poświeciła by kilka minut i później w trybie średnim jeszcze długo (oczywiście zależy od zastosowanego sterownika i sposobu ochrony ogniwa).
mklos1 Napisano 22 Czerwca 2014 Napisano 22 Czerwca 2014 W przyszły weekend obskoczę te same ogniwa mocną latarką. Na razie w mojej ocenie do latarki, która przeciąga przez diodę około 1A nie ma się co napinać na high-end'owe ogniwa, bo cena wejścia jest zbyt duża.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.