alkamid Napisano 3 Czerwca 2014 Napisano 3 Czerwca 2014 Przednie koło mojego roweru nie jest wprawdzie krzywe, ale jak porusza się nim na boki, zachowuje się tak: Co mu jest, i czy da się ten luz jakoś zredukować domowym sposobem?
rzezniol Napisano 3 Czerwca 2014 Napisano 3 Czerwca 2014 Serwis piasty wskazany ... Sprawa jest do skorygowania tylko trzeba rozebrać wyczyścić, skontrolować stan obu bieżni i kulek. Co zużyte wymienić nasmarować poskładać dobrze skontrować. Czy zrobisz to w domu to zależy od twoich umiejętności i posiadanych narzędzi. Moim zdaniem rower to prosta maszyna ( za wyjątkiem piast wielobiegowych) i przeciętny użytkownik jest w stanie przy rowerze zrobić praktycznie wszystko. Pozdro
alkamid Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Napisano 4 Czerwca 2014 Spróbowałem sam, efekt... taki sobie, ale przynajmniej nauczyłem się jak to w środku wygląda. Problem w tym, że wejście do bębęnka (taki okrągły kawałek metalu, pod nim uszczelka, a pod nią kulki) udało mi się odkręcić tylko z jednej strony. Z drugiej niby był taki sam element, ale odkręcany w jakiś dziwny sposób, nasadę to miało taką czworoboczną z przerwami pomiędzy czterema bokami. Gdy próbowałem tego dotykać kluczem francuskim, niszczyłem tylko metal. Dziwne że nie mogłem wyciągnąć całej osi, skoro jeden koniec był wolny, ale coś ją blokowało - może było z tej drugiej, niewidocznej strony? Z jednej strony kulki były dobrze nasmarowane, z drugiej - zupełnie suche! Umyłem, nasmarowałem, skontrowałem i: - ten luz z filmiku zniwelowałem całkiem - przy obrocie koła czuję lekkie przeskakiwanie w środku, ale tylko jak ręcznie nim obracam, jak jadę to jest niezauważalne. Mogło ono już być wcześniej, przed "naprawą". Sprawdziłem trzy razy łożyska i stwierdziłem, że to na pewno coś w samym środku piasty, do którego nie mogę się dostać. Przejdę się do serwisu, może będą mieli odpowiednie narzędzie, żeby odkręcić to nieszczęsne uszczelnienie. Ale dzięki za pomoc i zachętę do poznania własnego roweru rzezniol!
rzezniol Napisano 4 Czerwca 2014 Napisano 4 Czerwca 2014 To "przeskakiwanie" to mogą być uszkodzone bieżnie lub kulki. Nie potrafiłeś tego rozebrać z jednej strony bo piasta wygląda mi na taką z hamulcem (chyba) rolkowym, którego nie wykorzystujesz. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.