cezi Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Używam bagażnika na hak, włoskie Peruzzo na dwa rowery. Nie było z nim nigdy problemu choć rowery ciężkie, 2 sztuki 35kg. Przetestowane na czeskiej pseudoautostradzie w kierunku Bratysławy, gdzie jedzie się jak po schodach. Po tej podróży stwierdziłem, że jak tam ten bagaźnik nie odpadł to już chyba nie odpadnie. Podsumowując, jak na bagażnik za 500zł to dobry wybór. Rowery się trochè porysowały ale jechały non stop przez 13 godzin. Teraz podkładam pod rame piankę polietylenową do izolacji rur i jest git. Dodam, że mam go 2 sezony i przejechałem z rowerami na tym bagażniku ponad 3000km i jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niziol Napisano 27 Września 2014 Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Witam, Posiadam taki oto bagażnik rowerowy: http://www.thule.com/pl-pl/pl/products/carriers-and-racks/bike-carriers/rear-door-mounted-bike-carriers/thule-clipon-high-9105-_-910501 Plusy: - bardzo łatwy i szybki montaż - waga bagażnika - możliwość regulacji wysokości pozycji - nie zasłania tablicy rejestracyjnej oraz świateł Minusy: - spalanie (dotyczy to chyba wszystkich bagażników) Bagażnik udało mi się kupić na allegro w cenie 250 PLN jakieś 3 lata temu (stan oceniam jako bdb). Bagażnik godny polecenia. Nie porysował mi samochodu. Mocowanie rowerów na bagażniku nie powodu ich rysowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominika11111 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Jaki bagażnik samochodowy do ibizy V, ale nie na dach tylko na tylną klapę? ------------------------------ kurs na żurawie wrocław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 27 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Uzywa ktoś bagażników trzymających rower za widelec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory34 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Używa ,a dokładnie to Thule OutRide 561.Coś więcej chcesz się dowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 bardziej interesowała mnie opinia o takich... tańszych http://allegro.pl/uchwyt-rowerowy-bagaznik-za-widelec-na-rower-italy-i5122019685.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Używam Thule 921 model 2014 na hak. Lekki, łatwo się zakłada i mocuje rowery. Bardzo stabilny, jechałem 170km/h i żadnych problemów, rower jest w 95% osłonięty przed pędem powietrza przez tył samochodu. Uchwyty pokryte gumą, nie rysują ram rowerów. Rynny są dopasowane do kół MTB i szosy, można je rozsuwać dostosowując do szerokości roweru. Niestety nie mieszczą się w nie koła od mojego fatbike :-) Chwyty rowerów i sama platforma są zamykane na klucz, jednak nie chroni to przed kradzieżą, wystarczy odkręcić dwie śruby aby ukraść rower razem z uchwytami. Platforma jest podłączana do zasilania z auta aby działały światła stopu i kierunkowskazy. Sprzedawca gratis dorzucił 'tablicę rejestracyjną'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 bardziej interesowała mnie opinia o takich... tańszych http://allegro.pl/uchwyt-rowerowy-bagaznik-za-widelec-na-rower-italy-i5122019685.html mam dokładnie taki w 3 egzemplarzach, wszystko fajnie do czasu wyjazdu na dłuzsze wakacje bo jest problem z kołami. Ja worze je przypięte na dachu na dodatkowym uchwycie lub w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubka Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Witam, mój mąż ostatnio napalił się na przyczepę campingową i będzie kupować hak do samochodu. Czy na taki hak można zamontować coś jeszcze poza przyczepką, gdy nie jest używana? jak choćby bagażnik rowerowy, żeby tego na dachu nie nosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiol Napisano 9 Marca 2015 Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Ja szukam bagażnika na dach do seata ibizy 6L (2002-2008) pięcio drzwiowej. Chciałem na hak ale koszta zakupu platformy i montażu haka do auta robią się dość spore. Rower będzie wożony na dachu okazyjnie, ze śląska na wakacje nad morzem plus (może) kilka w roku bliższych wyjazdów. Muszę skompletować wszystko od zera czyli baza i coś na nią. Thule raczej odpada, zdaję sobie sprawę że jakościowo jest super ale jednak cena robi swoje. może jakiś "zamiennik" możecie polecić. Myślę o czym typu Amos, Mont blanc, Inter Pack itp. Coś jesteście w stanie polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lopek77 Napisano 10 Marca 2015 Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Yakima Double Down 4 skladany i pochylany do latwego dojscia do bagaznika. http://www.yakima.com/shop/bike/hitch/doubledown-4 Z rowerami: Bez rowerow: Ze strony Yakima - pochylony - dojscie do bagaznika: Nie jestem pewien czy przepisy w Polsce sie zmienily, ale jak zamontowalem podobny na samochodzie w Polsce z 10 lat temu, to co chwile mnie policja zatrzymywala. Cale szczescie mandatu nie bylo, bo i samochod i prawo jazdy z innego kontynentu Rozumiem jednak ze jest w tym sens, bo tego typu bagazniki zaslaniaja nie tylko rejestracje, ale tez swiatla... Sorry, ale nie jestem w temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
specalbert Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Oczywiście, że tak. Na takim haku można zamontować bagażnik rowerowy, albo go zdemontować, by wizualnie nie szpecił auta. Najnowsze haki z wypinaną kulą po odczepieniu haka nie są widoczne, często nawet nie trzeba podcinać zdeżaka podczas montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Statom Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Hej:-) Z tańszych/używanych uchwytów bardzo polecam Thule Tour (najlepiej te z żółtą naklejką, gdzie kleszcze do trzymania ramy nie nachlodzą na siebie). Konstrukcja bardzo przemyślana, zapinanie roweru na dole ramienia, więc zamykanie bez gimnastyki, uchwyt stabilny, wkładanie/wyjmowanie roweru bardzo szybkie... Ważne tylko, żeby były wszystkie elementy - uchwyty na koła, spinki itp. itd., bo osobno nie da się tego dostać... Mnie się kilkukrotnie udało upolować za niewiele ponad 100zł/szt. - jak na tą cenę jakość rewelacyjna. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubka Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Dziękuję Wam wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi, sporo mi to rozjaśniło w głowie jeśli chodzi o bagażniki. Teraz tylko musimy zdecydować się na jakiś dobry, najlepiej odchylany, żeby mieć łatwy dostęp do bagażnika bez potrzeby demontażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Mam Thule 9502 - jest odchylany, ale w moim kombi i tak nie otworze klapy, mogę ją tylko uchylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 27 Marca 2015 Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Ja natomiast mogę polecić bagażnik montowany na hak Thule HangOn 972 http://www.thule.com/pl-pl/pl/products/carriers-and-racks/bike-carriers/towbar-mounted-bike-carriers/thule-hangon-972-_-972000. Nie jest to może najtańsza opcja przewozu rowerów, ale z pewnością warta swojej ceny. Banalnie łatwy i szybki w montażu na haku, rowery wiszą stabilnie, nawet przy większych prędkościach. Odchylany by móc dostać się do bagażnika. Dobra propozycja dla tych co szukają podobnego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czmiel85 Napisano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Cześć Ja polecam zwykły prosty bagażnik Thule na hak. Montaż rowerów jest bezproblemowy i liczymy go w sekundach. Mam taki od 3 lat i przy zmianie auta tez zdecyduje się na takowy. Naprawdę warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziaro Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Witam, Chcę zakupić uchwyt do roweru na dach lecz nie jestem pewien jaki przy takiej ramie. Wydaje mi się, że przy tej ramie każdy chyba będzie pasować. Daję zapożyczone zdjęcie z internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Rower mojej zony ma podobna geometrie i nie mam problemu z wozeniem go na dachu. Mam uchwyt Taurus III. Mysle, ze kazdy tradycyjny powinien pasowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
specalbert Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 coraz więcej bagażników ma możliwość odginania, w celu ułatwienia dostępu do bagażnika bez potrzeby demontażu rowerów. Podaj jakie jeszcze inne kryteria, na pewno coś doradzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubka Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Najepiej taki, który pozwala na wożenie kilku rowerów, tak do 3 było by idealnie. Fajnie jakby jeszcze nie rysował ram, bo mamy nowe rowerki i szkoda jakby się zniszczyły po dłuższej jeździe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sosnaone Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 To mój pierwszy post więc pragnę się przywitać, cześć. Obecnie również poszukuję bagażnika rowerowego (platformy) na hak. Pytanie czy ktoś miał do czynienia z takimi markami jak: - peruzzo (model siena) http://www.omega24.pl//index.php?p6485,uchylna-platforma-na-hak-siena-peruzzo-na-3-rowery-upominek-wysylka-gratis czy - menabo (model stelvio) http://www.strefakierowcy.pl/33874,menabo-stelvio-tilting-odchylany-2-rowery-polska-dystrybucja-wyslka-0-zl.html Pierwszy został mi polecony w sklepie MCM Wrocław, drugi wygooglałem. Zależy mi na tym aby był to model odchylany, montaż na samochodzie typu SUV. Będę wdzięczny za okazaną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezi Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Mam Peruzzo Siena na dwa rowery, odchylany. Kupiłem go w 2013r. u gościa, który ma sklep w wrocku w okolicy grabiszyńskiej. Zero problemów z tym bagażnikiem, choć miałem obawy bo to nie Thule. Montaż na hak na śrubę, w zestawie jest trochę nieporęczny klucz do montażu ale ja używam grzechotki i idzie to sprawniej. Śruba, którą dokrecamy uchwyt bagażnika do kuli haka jest po prostu długa i trzeba się namachać kluczem. Generalnie rowery trzymają się stabilnie, bagażnik sztywny. Dokupiłem jedynie opaski od Thula, takie jakby opaski zaciskowe. W oryginale od Peruzzo są parciane paski montażowe. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiol Napisano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Pytanie do ludzi co przywożą swoje rowery na dachu. Zakupiłem bagażnik bazowy firmy Cruz z belkami aluminiowymi, teraz przyszedł czas na zakup uchwytów. Możecie coś polecić? co trzyma/trzymało Wasze rowery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrChorzow Napisano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Cześć, ja mogę polecić bagażnik na hak: https://wikivid.eu/pl/zobaczVid/755/bagaznik-rowerowy-na-hak-opis-wady-zalety-porady-montaz A jeśli ktoś chciałby tanio dorwać taki na dach to: https://wikivid.eu/pl/zobaczVid/765/bagaznik-na-dach-z-lidl-a-czy-warto-kupic . Osobiście przewoziłem kiedyś rowery na dachu, ale odkąd mam bagażnik na hak to już nie chcę z niego rezygnować Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi