abdul95 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Witam! Jestem rowerzystą amatorem. Głównie uprawiam sportową turystykę MTB. Aktualnie mam Krossa Level A2 z 2008r. Owszem jest już trochę przerobiony. Napęd SLX\Alivio, koła Mavic Crossride disc, heble BR-M595 i stary rozklekotany amorek RS Dart 2. Chciałbym otóż przed wakacjami wymienić widelec. Od kilku dni "guugluje" w necie i szukam jakichkolwiek info na temat tych dwóch amortyzatorów. Czyli Rock Shox XC 30 TK Gold oraz Sr Suntour Axon RL-R. Potrzebuję sprzętu na wyprawy oraz na okazjonalne wypady w typie ostry XC. Chce zamówić właśnie któryś z tych amorków w pobliskim sklepie rowerowym. Tydzień temu otrzymałem info iż oba te widelce są dostępne w cenie 1200zł. I teraz pytanie: który lepszy?? Po przeczytaniu w internecie tylu arykułów i specyfikacji technicznych tych produktów, poszukuję objektywnych opinii użytkowników oraz innych doświadczonych rowerzystów. Proszę o pomoc. Piszcie swe opinie, uwagi, plusy i minusy tych amortyzatorów czy też porównania. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Z tych dwóch wziąłbym Axona. Grubsze lagi, powietrzny (RS zapewnie wersja coil) i sporo lżejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99tomcat Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Xc to chyba jakisulepszony następca darta 3. Swoja drogą 1200 zeta za coś tkeigo eh. to już lepiej poszukać po forum i allegro czegośdelikatnie przechodzonego - trafiaja się manitou, epicony czsem nawet reby za mniejszą kasę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 epicony Szkoda ze Axon to model ponad Epiconem ... Przy wyborze XC 30 czy Axon to zdecydowanie i bez zastanowienia Axon. Jednak na twoim miejscu ograniczyłbym budżet i zastanowił się zwyczajnie nad tańszym Epiconem ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99tomcat Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Tak axon jest wyższym modelem ale rower dość budżetowy to różnica 600-700zł za epicona a 1200z a axona jednak jest.Tak jak pisałem za 1200zł nie kupił bym ani axona ani xc 30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 3 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Za 1200 szukałbym jakiegoś mańka minute można za tyle wyrwać czasami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99tomcat Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 No co ty ? To juz każdy nie musi mieć Reby Nawet w serwisach wszytko inne to juz niestandardowe jest i problemy z serwisowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdul95 Napisano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Tak naprawdę to chcę amorka wyłącznie z sklepu. Rozumiem że można też brać coś przez internet, allegro itp. Ale chciałbym wszystko mieć na miejscu w sklepie tzn serwis, naprawę gwarancyjną itp. Ktoś ma jakieś inne uwagi co do tego sprzętu? A jak jest z awaryjnością tych amorków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 No z mańkami obecnie cienko .... poniżej 1500 raczej nie ma nic w Polsce a i za granicą też krucho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdul95 Napisano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 a jak jest aktualnie z nowymi Epiconami? mają taki sam tłumk co nowy Axon ir różnią się tylko masą ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 https://www.sram.com/rockshox/products/30-gold-tkKoteczki moje droge za 1200, to pewnie jest w/w amorek a nie ten http://www.sram.com/rockshox/products/xc-30-tk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Epicon i Axon to ciągle ten sam amor, lecz ciut lżejszy (korona hollow). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdul95 Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 https://www.sram.com/rockshox/products/30-gold-tk Koteczki moje droge za 1200, to pewnie jest w/w amorek a nie ten http://www.sram.com/rockshox/products/xc-30-tk Tak.dokładnie. Jakieś opinie czy uwagi co do tego amorka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 To jakiś nowy wypust więc http://www.bike-advisor.com/reviews/components-reviews/bicycle-forks-and-shocks/rock-shox-30-gold-tk-suspension-fork-2014.html trzeba patrzeć na recenzje. Axon Epicon, mulą wg mnie strasznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Czasami jak wisi jakaś "minuta" dłuższy czas za np 1300-1500zł można napisać ze weźmiesz za np 1200. Potargować sie, zazwyczaj schodzą z ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdul95 Napisano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 RockShox XC 30 Tk Gold vs. Sr Suntour Epicon XC 2014no dobra. czas na plan B. który amorek wybralibyście spośród tych dwóch i dlaczego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbapapa11 Napisano 14 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Ja mialem kupowac taki http://allegro.pl/nowy-magura-durin-slight-100mm-1340gram-60-ceny-i4412638301.html. Cholernie lekki i do tego sztywny amorek. Warto dołożyć tą stówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdul95 Napisano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 W grę wchodzą tylko te dwa amorki. biorę z sklepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 15 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Radziłbym Ci brać Rock Shoxa. Co prawda ostatnio zeszli nieco z poziomem jakości ale jednak stoją wyżej niż Suntour (zajrzyj np. do działu amortyzatory->suntour: pełno tematów o problemach z epiconem). 30 XC jest dosyć lekki, zdaje się, że ma złotą anodę na goleniach więc jest dosyć bliski Reconowi. W testach sztywności wypada lepiej niż XC 32, który ma grubsze golenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 15 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Ja bym odradzał Axona przez zamknięty kartridż. Jest on bardzo podobny jak w moim Epiconie, a w ciągu praktycznie roku jazdy 3 razy padły wkłady (2 razy przelał się olej pod tłoczysko i raz cały kartridż pękł). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdul95 Napisano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 a jeśli Epicon to który będzie najlepszy? a konkretnie który będzie najlepszy pod względem charakterystyki pracy a ceny?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 16 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Epicon jest bardzo podobny do Axona pod względem budowy (a co za tym idzie wad) - Axon jest tylko lżejszy. Myślę, że bardziej zadowolony będziesz z 30 XC - na pewno nie zepsuje Ci się po roku użytkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 16 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Ja tylko nie kumam twojego uporu że musi to być w sklepie stacjonarnym i "problemy" z gwarancja do mnie nie przemawiają ... Za taką kasę możesz kupić nowy wideł przynajmniej o klasę lepszy ... A co do planu "B" ... ja chyba jednak wybrałbym Epicona/Axona ale nie za 1200 bo to chora cena ... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdul95 Napisano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Chyba jednak wybiore RS XC 30 GOLD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.