alkamid Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Mojemu trekingowemu dziesięciolatkowi od dawna należy się wymiana elementów napędu, ale jakoś nie mogłem się wcześniej za to zabrać. Oto rower - nazywa się Bergamont Vagonda Sponsor Edition. Nie wiem co dokładnie ma w środku, ale zdaje się że korba to Shimano TX-71. Jak widać na kolejnym zdjęciu, zębatki już są trochę zużyte, nie mówiąc o tym, że gwint na korbie jest już zużyty, więc nie mogę sobie założyć pedałów SPD na dłuższe wypady. A skoro wymieniam korbę, to niech będzie, że od razu z suportem. Kaseta wygląda tak - wydaje mi się że jeszcze nie jest w bardzo złym stanie. Czy moglibyście mi doradzić jakiś konkretny zestaw? Przejrzałem temat o napędach w różnych przedziałach cenowych, ale IMHO brakuje tam jakichś wskazówek, jaki przedział cenowy do czego się nadaje. Ja na przykład nie chciałbym wymieniać korby przez kolejne kilka lat, chciałbym móc dość często zmieniać pedały, a więc potrzebuję solidnych gwintów; na niskiej wadze mi nie zależy, no i dobrze żeby żebatka miała osłonę (ale to chyba standard? taką, żeby się nogawki nie brudziły). Jeżdżę przez cały rok, tygodniowo robię powiedzmy 30km w warunkach miejskich (transport), kolejne 30-50km w warunkach podmiejskich (sport), a mniej więcej raz na dwa lata jadę na wycieczkę 1000-1500km. Widzę, że popularną opcją jest np. FC 131, ale podejrzanie to tanie, żeby było wytrzymałe. Czy do mojego roweru lepiej kupić FC-M431? A może dorzucić jeszcze trochę i szarpnąć się na FC-M590? A może coś trochę lepszego niż FC 131, ale tańszego niż FC-M431? Naprawdę trudno mi stwierdzić, dlatego będę bardzo wdzięczny za Wasze porady. Jeśli chodzi o budżet, to myślę że wydatek rzędu 150zł za korbę + suport jest rozsądny, ale nie chcę ani przepłacać za coś, czego możliwości nie wykorzystam, ani pożałować 20zł i kupić coś wątpliwej jakości. Do tego chciałbym dorzucić łańcuch. Widzę takie opcje: Łańcuch Sram PC-830 koszt ok 25-30zł Łańcuch Sram PC-850 koszt ok 50-55złŁańcuch KMC X-8 koszt ok 40-45złŁańcuch Connex 800/804 koszt ok 50-60zł Odczuję jakąś różnicę między tanim Sramem a dwa razy droższym Connexem? A może leżący pośrodku KMC jest najbezpieczniejszym wyborem? I jeszcze bardzo ważna sprawa: poradźcie proszę, czy przed zakupem muszę coś zmierzyć i upewnić się, że będzie pasować. Jeśli dobrze zrozumiałem inne posty, z kompatybilnością z siedmiobiegową kasetą nie powinno być problemu. Przednia przerzutka to najwyraźniej Shimano C101. Przypuszczam, że suport ma standardową grubość 68mm, ale jeśli po zdjęciu nie da się poznać, to mogę zmierzyć.
alkamid Napisano 5 Czerwca 2014 Autor Napisano 5 Czerwca 2014 Hej, żadnych wskazówek? Ja wiem, że to głównie kwestia ceny, ale byłbym bardzo wdzięczny, gdybyście oczyma i głowami ekspertów ocenili, co byłoby najbardziej odpowiednie do mojego stylu użytkowania roweru.
beskid Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Korbę Alivio wybrałeś słusznie bo ma wszystkie blaty stalowe czyli najwięcej wytrzyma. Łańcuch na tego typu napęd to tylko coś z Connex'a lub dość drogi CN-HG91. Kasetę też bym wymienił co zresztą raczej będzie pewne.
alkamid Napisano 5 Czerwca 2014 Autor Napisano 5 Czerwca 2014 A ten suport z aukcji (Shimano BB-ES25) jest w porządku czy w podobnej cenie można znaleźc coś lepszego? Pytam, bo będę kupował w Anglii, i korbę już znalazłem (http://www.rosebikes.co.uk/article/shimano-alivio-fc-m431-crankset/aid:443792), a że suportu nie ma w zestawie, to mogę wybrzydzać.
beskid Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Jak chcesz "się szarpnąć" to kup BB-ES51 LX'a. Na moje użytkowanie musiał by być "wieczny" co jest nie realne więc korzystam z tańszej opcji. Pamiętaj o odpowiedniej długości tego wkładu.
alkamid Napisano 6 Czerwca 2014 Autor Napisano 6 Czerwca 2014 Ee, chyba jednak wezmę ten tańszy. Długość, jeśli dobrze zrozumiałem, dobiera się do korby. Na polskiej aukcji suport ma długość 126mm, a w angielskim sklepie piszą: an axle length of 122 mm/square JIS is required Dobrze rozumiem, że 122 to minimum, więc 126mm będzie pasować?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.