Skocz do zawartości

[do 2000] rower MTB do dłuższych dystansów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, planuję kupić rower MTB do jazdy zarówno po twardej nawierzchni jaki po różnych drogach polnych, lasach itp.. Na co dzień służyłby mi do spokojnej jazdy do pracy i normalnej jeździe po mieście natomiast podczas weekendy pokonywałbym na nim dłuższe odległości około 100 km. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na zakup roweru to około 2000 zł, najlepiej z całym osprzętem do niego. Mój wzrost 183 cm waga 80 kg. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc w wyborze. 

Napisano

A czy przy takim rozmiarze kół nie będę mieć problemu z przejechaniem po jakiś piskach, górkach i pagórkach itp.? 

Napisano

29 cali jest obecnie nową modą na rower MTB ale daleko mu do roweru uniwersalnego a takiego właśnie świeżak poszukuje. Jego wymagania to rower do pracy i jazdy po mieście i tu od razu nasuwa się konieczność przewożenia ładunku do pracy czili laptop, ciuchy, buty, ksiązki, zakupy itp. Z tym faktem wiąże się konieczność posiadania bagażnika bo plecak nigdy nie zapewni tej swobody co sakwy, a jak bagażnik to muszą być otwory w ramie bo bagażnik na sztycę jest tylko nędznym półśrodkiem. Po za tym rower w mieście wymaga większej zwrotnosci. Dlatego zdecydowanie polecam 26 a nie 29 cali.

Oto moja propozycja

http://www.romet.pl/Rower,WAGANT_20,10,490,13805,2014.html

http://www.romet.pl/Rower,RAMBLER_29ER_30,10,485,13752,2014.html

http://www.unibike.pl/crossfirediscgts.html

Napisano

Od razu powiem tak, bagażnik z góry odpada u mnie ze względów czysto estetycznych, bardziej zależy mi na możliwości montażu dwóch bidonów. Do pracy nie mam aż tak daleko z domu bo jakieś 3-4 km także plecak jest dla mnie najlepsza opcją. Chodzi o to czy jak w weekend będę wybierać się na dłuższą przejażdżkę rowerową i trafi się jakiś odcinek piaszczysty to czym najzwyczajniej w świecie bym na nim nie zakopał?  

Napisano

Z kopnym piaskiem radzą sobie tylko grube opony a im grubsze tzn szersze tym lepiej. Jeśli  nie startujesz w maratonach MTB to opony 2.0 są wystarczające a kwestia wielkości koła jest rzeczą drugorzędną. Chcąc mieć rower uniwersalny czyli zarówno do miasta, na szosę jak i do przejazdu przez piaszczyste leśne drogi polecam zastosować oponę

travelcontact_de-data.png

Takie opony dostaniesz zarówno na duże koło jak i na małe. Kwestia co ci pasuje??? Najlepiej przymierzyć się do roweru i spróbować jazdy zarówno na kołach 26 jak i na 29 cali.

Jesteś z Warszawy ale z jakiej części?

Napisano

Dokładnie jestem spod Warszawy, Zielonka. Właśnie już mierzyłem zarówno 26 i 29 cali i szczerze wygodniej czułem się na tych 29. Teraz pytanie kolejne, czy są ramy przystosowane do zamontowania dwóch bidonów czy trzeba samemu nawiercać i gwintować otwory pod drugi bidon? 

Napisano

Ramy jak najbardziej są. Co do wiercenia otworów i osadzania nito-nakrętek? :whistling: to jest z tym problem. Jeszcze 10 lat temu taką usługę wykonałem bez najmniejszego problemu. W zeszłym roku przejechałem większą część Warszawy i nikt nie wykonuje takiej usługi. Powód jest prozaiczny ...bardzo niskie zainteresowanie taką usługą więc narzędzie by się nie zwróciło.

Zielonka to ciężki teren zwłaszcza jak jeżdzisz czerwony szlakiem czyli Krwawą Pętlą. W takim terenie koło 29 cali zdecydowanie łatwiej będzie się toczyć.

Napisano

Tyle, że ten Romet ma beznadziejny osprzęt w porównaniu z tym Unibike :/

Nie bez powodu polecałem akurat jego :)

Jest jeszcze coś takiego:

http://www.hike.pl/zacisk-do-montazu-koszyka-na-bidon-topeak-cagemount.html

Nie wiem jednak na ile to dobrze trzyma. Ale przynajmniej jest w miarę tanie :)

A, no i ten Fusion ma dziury na bagażnik, jakby był potrzebny. To też wziąłem pod uwagę polecając go.

Napisano

To jak już tak pytam to jeszcze jedno i ostatnie pytanie. Czy lepiej kupić nowe wygodne siodełko czy lepiej jakąś nakładkę na to co będzie w zestawie? Jeśli dokupować to pytanie brzmi, co?

Napisano

Nic nie kupować.

Po pierwsze w Unibajku jest znany i lubiany model porządnego markowego siodła.

Po drugie jak zaczniesz intensywnie jeździć to na początku tyłek będzie bolał cię zawsze. Wtedy odpowiedniego dla siebie siodełka nie poznasz nawet, jakby cię w tyłek kopnęło :D

Wywalisz tylko pieniądze w błoto i jest szansa, że znowu będziesz musiał kupić inne.

Przejedź 500km na tym, co jest. I jeśli nadal będzie źle, to będziesz myślał nad wymianą. Tak to działa :)

I broń boże nie kupuj jakiejś wielkiej kanapy, bo one nie są przeznaczone do rowerów o takim pochyleniu rowerzysty.

Napisano

Jeszcze mam pytanie odnośnie Unibajka, orientujesz się czy jest tam możliwość montażu blokady amortyzatora przedniego na kierownicy? 

Napisano

Raczej nie, Suntour chyba nie daje możliwości przeniesienia blokady z amortyzatorana kierownicę. Chyba coś takiego jest tylko u Rock Shoxa. No ale może bez przesady? Też mam blokadę na amortyzatorze i starczy po prostu do niego sięgnąć w czasie jazdy, to naprawdę nie jest popis cyrkowy i zajmuje jedną sekundę :)

Napisano

No, w MLO nie. Ale i u mnie i w tym Unibajku jest HLO, więc problemu nie ma. Co najwyżej można sobie obić zęby kierownicą, jak akurat wtedy wjedzie się w wyboje (z życia wzięte :>).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...