Skocz do zawartości

[Zawody] Puchar Prezydenta Gliwic w Kolarstwie Górskim

mewek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zapraszam wszystkich chętnych na ściganie w Gliwicach!

Wyścig odbędzie się na terenie Lasu Łabędzkiego i zbiorników retencyjnych. Przewidziano dużo kategorii wiekowych, a trasa ułożona jest tak, żeby każdy dał radę. Specjalnie dla najmłodszych fanów dwóch kółek zostanie przeprowadzony wyścig na roweruch biegowych :)

Komplet informacji i regulamin dostępny na stronie:

http://www.mzuk.gliwice.pl/aktualnosci/2014-06/new-newspage/

Napisano

To normalnie powoli brak mi słów ... :)

Mamy klęskę urodzaju czy jak ... Family Cup Radzionków pokrywa się z Hołda Race w Chorzowie 

Puchar prezydenta Gliwic pokrywa się z Pucharem Zabrza.

Rok ma 52 tygodnie z czego przez niemal 30 tygodni można organizować zawody i nie da się tej garstki lokalnych ścigów tak po kalendarzu rozrzucić aby z sobą nie kolidowały.

Generalnie jeszcze nie wiem czy i gdzie się pojawię :)

Pozdro

Napisano

Niestety, ścigi lokalne organizuje się w terminach takich, żeby nie kolidowały z dużymi cyklami maratonów więc wcale dużo wolnych terminów nie ma. Sama chciałam jechać zarówno Hołdę jak i Radzionków, ale trzeba było wybrać. Wybrałam Hołdę bo tam było ściganie i ciekawsza trasa, chociaż trochę żałuję, że nie będę mogła pojechać na finały Family Cupów w Kielcach. Obecnie w kalendarzu nie mam już żadnego wolnego weekendu do połowy października, a jeszcze kilka wyścigów dojdzie więc nie ma możliwości, żeby się coś nie pokryło.

Także podsumowując myślę, że lepiej jak jest dużo wyścigów i się pokrywają, niż jakby nie było gdzie startować ;)

Napisano

Sama chciałam jechać zarówno Hołdę jak i Radzionków, ale trzeba było wybrać.

Trzeba było tak zrobić ;D ... Badura ustrzelił drugi stopień pudła na Hołdzie a potem Radzionkowie pierwszy ;D.

Tak na poważnie moim skromnym zdaniem lokalne ścigi przede wszystkim nie powinny konkurować ze sobą.

Duża impreza ogólnopolskiego cyklu to nie bezpośrednia konkurencja, mimo wszystko na daleki wyjazd jedzie zawodnik bardziej świadomy celów ... 

Lokalna impreza powinna tworzyć  zawodników, którzy z czasem dorastają to celowania w generalkę poważniejszego cyklu.

Więcej szkody zrobi kolizja Gliwic z Zabrzem, Hołdy z Radzionkowa niż jak to było tydzień temu Hołdy i Radzionkowa ze Skandią w Krakowie.

Jeszcze postawie tezę ze kolizja dużej imprezy z małą jest nawet pozytywna i wskazana...

Bo jak cała śmietanka pojedzie po punkty generalki to w lokalnym wyścigu słabszy zajmując lepszą pozycję połyka większego bakcyla do ścigania ;D.

Pozdro 

Napisano

Trzeba było tak zrobić ;D ... Badura ustrzelił drugi stopień pudła na Hołdzie a potem Radzionkowie pierwszy ;D.

Też o tym myślałam, ale nie udało mi się rozdwoić, a moje kategoria startowała w podobnym czasie na jednym i drugim wyścigu ;)

Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że często organizatorzy lokalnych ścigów sami startują w dużych cyklach więc mogą zorganizować zawody tylko wtedy, kiedy sami się nie ścigają. I potem robi się ciasno z terminami.

Napisano

No tak jak się robi coś pod siebie to dobro większości się nie liczy mimo że kasa na organizację leci z kieszeń tej właśnie większości :)

Na tym bym zakończył :) bo w ten sposób to nigdy nie będzie dobrze.

Pozdro

Napisano

No tak jak się robi coś pod siebie to dobro większości się nie liczy mimo że kasa na organizację leci z kieszeń tej właśnie większości :) Na tym bym zakończył :) bo w ten sposób to nigdy nie będzie dobrze.

Myślę, że żaden z organizatorów lokalnych nie robi wyścigu pod siebie bo sam przecież w swoim wyścigu nie startuje, a jeżeli uważasz, że ktokolwiek robi to dla kasy to jesteś w dużym błędzie. Podejrzewam, że organizator wyścigu w Zabrzu nic nie wiedział o gliwickim ściganiu i na odwrót. Oba terminy pojawiły się niedawno, mniej więcej w tym samym czasie. Szkoda, że się znowu tak zgrało, ale zapewniam, że intencje organizatorów były takie, aby ich wyścig nie kolidował z niczym innym.

Napisano

Ja nie twierdze ze oni to robią dla kasy ... ja twierdze ze robią to za naszą kasę ... z podatków.

Niemal każde takie zawody są przynajmniej w części sponsorowane z budżetu gminy.

Twierdze ze tą kasę zawsze można wydać lepiej ... nie wierze że nie wiedzą o tym ze sąsiednie miasto organizowało już kiedyś wyścig.

Ile kosztuje wykonanie telefonu do mosiru sąsiedniej gminy aby dogadać termin ?

Powinniśmy się cieszyć z każdych zawodów które się odbywają  ... a takie konflikty w kalendarzu to tylko i wyłącznie brak chęci ze strony organizatorów ...

Mają budżet do wydania to go wydają ...

Pozdro

Napisano

i tak sobie gadacie piszecie....

Uważam że w tym roku jest krótszy okres startów. Jakby się gminy wystraszyły wczesnowiosennych ubiegłorocznych mrozów. W zeszłym roku pamiętam jakiś xc chyba w okolicach Orzesza który odbył się przy temperaturze -10. Koniec marca był.  A gdzie jest Mikołów?...będzie jeszcze? Niesamowita trasa.

Był jakiś wyścig lokalny w kwietniu? Bo nie zauważyłem. A pogoda sprzyjała. W zeszłym roku okazało się że okres maj/czerwiec jest bezpieczniejszy poodowo od wcześniejszych miesięcy. Może m.in. to dlatego się lokalne xc nakładają. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

chciałem pojechać do Zabrza albo Gliwic ale zniechęcił mnie kompletny brak informacji o trasie, musiałbym przejechać prawie 200km w jedną stronę, a jechać ścigać się po łące to lipa. Więc na przyszłość proszę wziąć przykład z Hołda Race i zaprezentować poziom trudności trasy wcześniej.

Napisano

Poniżej linki do zdjęć od pana Jacka:

https://plus.google.com/photos/109307755981531659935/albums/6026935548187598081?authkey=CJ3KkeD5odfjsQE

https://plus.google.com/photos/109307755981531659935/albums/6026762887346080369?authkey=CP601a2wvurfjQE

https://plus.google.com/photos/109307755981531659935/albums/6027022139456993153?authkey=COjnkaOgqNq37wE

Zdjęcia bardzo ładne i chyba każdy siebie znajdzie :)

Wojtas7, zazwyczaj zdecydowana większość to miejscowi i każdy wie, czego się można po trasie spodziewać, ale następnym razem napisz przed zawodami, mogę specjalnie dla przyjezdnych porobić trochę fot czy jakiś filmik ;) Na tej edycji trasa została akurat trochę zmodyfikowana w stosunku do zeszłego roku i były to zmiany na duży + (przybyło fragmentów technicznych, kosztem najłatwiejszych miejsc). Pomimo, że nigdy nie będzie to trasa na miarę Pucharu Świata to i tak zachęcam ponieważ zawodnicy zawsze dopisują i naprawdę jest się z kim ścigać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...