TVi Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Posiadam rower z piastą Sram S7 i mechanizmem hamulcowym torpedo. Biegi przełączają się bez jakichkolwiek problemów zarówno od 1 do 7, jak i od 7 do 1. Nie ma także innych problemów podczas jazdy na biegach od 1 do 5 (najlżejsze przełożenie). Problem pojawia się podczas jazdy na 6 i 7 biegu - zwłaszcza na 7 (najcięższe przełożenie). Co kilkanaście obrotów pedałami (nie jest to regularne i pewnie zależy od chwilowego obciążenia) na ww. biegach dochodzi do przerwania ciągu; swoistej dziury mniej więcej 1/4 do 1/2 obrotu pedałami, gdzie mocno słyszalny jest dźwięk - jakby koła zębate w piaście ślizgały się po sobie. Dochodzi także do przeskakiwania biegu z 7 na 6 i z 6 na 7 - to zjawisko zachodzi częściej niż wspomniane przerwanie ciągu. Na clickboxie pęknięta jest przeźroczysta osłona linki (jest widoczna linia nastawna mechanizmu), a ustawienie czerwonej śruby o 2mm nie schodzi się z linią wyznaczającą jej prawidłowe ustawienie. Przekręcanie elementem nastawnym nie zmienia tego ułożenia. Przypominam w tym miejscu biegi przełączają się prawidłowo. Czeka mnie zatem wydatek... Czy jest szansa wykluczenia wpływu clickboxa na przytoczony problem. Czy może on powodować powstawanie ww. objawów? Czy też doszukiwać się jednoznacznie problemu w zurzytych trybach piasty? Kumulacja kosztów piasty i clickboxa jest dosć spora - nie wiem czy zaczynać od clickboxa czy od piasty. Rower jest używany więc nie mam pojęcia jak ma przebieg.
zekker Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Jaki jest stan zębatek i łańcucha? Może tutaj jest problem?
TVi Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Napisano 2 Czerwca 2014 Zewnętrzna zębatka jest w dobrym stanie, łańcuch ma delikatny luz. Piasty nie rozbierałem - więc stanu trybów i zębatek wewnętrznych nie mogę określić na tym etapie.
zekker Napisano 3 Czerwca 2014 Napisano 3 Czerwca 2014 Skoro zębatki są ok, to spróbowałbym wyregulować. Jak na clickbox-ie nie działa, to przy manetce.
TVi Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Napisano 4 Czerwca 2014 Dziś dokładnie sprawdzę clickboxa. Dzięki za odpowiedź.
TVi Napisano 9 Czerwca 2014 Autor Napisano 9 Czerwca 2014 Udało się wyregulować clickboxa /linkę/ i problem się rozwiazał. Zatem piasty kupować jeszcze nie muszę, choć zapewne wymiana clickboxa niebawem będzie mnie czekała... Czy mogę usunąć przeźroczystą osłonę linki na clichboxie? Jest ona pęknięta i odstaje - jeśli ma tylko chronić linkę przed pyłem to z pewnością tego już nie robi. Chyba, że jest potrzebna do regulacji linki... (?)
zekker Napisano 9 Czerwca 2014 Napisano 9 Czerwca 2014 Tego nie wiem, bo nigdy nie miałem. Jeżeli w niczym nie przeszkadza, to bym zostawił.
TVi Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Napisano 10 Czerwca 2014 Jeśli jej nie zdemontuję - to sama w trasie odpadnie, bo ledwo co się trzyma.
zekker Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 Patrząc po zdjęciach to ta szybka robi też za końcówkę wejścia linki więc może być niezbędna. Masz jakieś zdjęcie jak to pęknięcie wygląda? Może da radę zabezpieczyć taśmą.
TVi Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Napisano 16 Czerwca 2014 W sobotę zdemontowałem clickboxa. Ze względu, że szybka ledwo co się trzymała korpusu (właściwie trzymała ją tulejka do regulacji naciągu linki) przykleiłem ją na stałe do korpusu clickboxa. Przy okazji oczyściłem i naoliwiłem tulejkę z popychaczem. Przeźroczysta szybka w końcu (dzięki otrzymanej stabilności) dała możliwość idealnego ustawienia linki - tak jak producent przykazał. W kolejnej wolnej chwili będę musiał dorobić jakąś osłonę linki, która przy redukcji biegu - pozbawiona prowadzenia, przyhacza się jeszcze na korpusie. Nie mniej biegi wchodzą teraz idealnie, manetka działa płynnie i bez oporu. Problem uważam za rozwiązany.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.