fighter464 Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Witam. Calkiem nie dawno peklo mi siodelko Vertu Spyder w miejscu narazonym na duze obciazenia. Nie mam pojecia z jakiego materialu jest ono wykonane, ale jesli ktos ma pomysl czym mozna je skleic to prosze o pomoc. Wydaje mi sie ze Super Glue bedzie za slaby. Zamieszczam zdjecie z zaznaczonymi na czerwono miejscami pekniec. Jeszcze raz prosze o pomoc bo pekniecie w tym miejscu powoduje pewien dyskomfort. Pozdrawiam!
marcinek1992 Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 A klejem na gorąco probowales? Może wytrzyma.
Niedzwiedz1 Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Po jakim czasie pękło? Producent oryginału (no, powiedzmy pierwowzoru, bo to raczej kopia, a nie podróbka) Tioga Spyder, zaleca wywalić siodełko do śmieci po dwóch latach, bo ze względu na wylajtowanie grozi pęknięciem. Obstawiam, że jeśli już kleić to czymś specjalistycznym, a nie klejem z tubki.
rambolbambol Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Tioga zaleca wymianę siodełka Spyder co rok. A tak wogóle to według opinii na innych forach to siodełko nadaje się tylko i wyłącznie pod szosę. Ja bym się bał wsadzić je do MTB, bo pewnego dnia można skończyć ze sztyca w [wyraz wulgarny]. Czy zdrowie własnej [wyraz wulgarny] nie jest warte wożenia 100g cięższego siodełka?
mariuszpk Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Zrobione jest to pewnie z ABS czy innego wytrzymałego plastiku. Jeżeli tak to żaden klej tego nie złapie. Jedyne co można spróbować to spawanie. Koszt max ok 20 zł. Problem może być tylko z doborem odpowiedniego koloru. Spawacz musi dobrać ten sam rodzaj plastiku na podstawie jego właściwość : temperatury , zapachu żeby to się dobrze połączyło. A że z reguły spawa się zderzaki czy karoserie które się później lakieruje to może się okazać w punkcie będą tylko mieli czarne "spoiwo". Wyglądać to będzie badziewnie chyba, że im przyniesiesz własny kawałek w tym samym kolorze. Co do trwałości to będzie trzymać lepiej od oryginału bo gość dodaje nadlewki, pęknięty element może być w tym miejscu grubszy i pewnie trzeba będzie zeszlifować górę żeby nic nie uwierało. Jak chcesz już szukać odpowiedniego materiału w pasującym kolorze to tu masz poradnik jak "wywąchać" poszczególne rodzaje tworzyw sztucznych. http://www.herz-polska.pl/spawanie-tworzyw-sztucznych-w-naprawach-samochodowych.html Ważne żeby był to ten sam związek chemiczny i kolor. Może pochodzić nawet ze szczoteczki do zębów. Wygoogluj sobie najpiskliwszy zakład spawania plastiku i dowiedz się o cenę. Ja płaciłem 20 zł we Wrocławiu. No i oczywiście poczytaj opinie o zakładzie bo szkoda by było żeby ktoś się uczył spawania na twoim siodełku.
Mod Team Puklus Napisano 2 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 2 Czerwca 2014 Jeżeli tak to żaden klej tego nie złapie. I tu sie mylisz Od spodu wzmocnić prętem i zakleić. Piękne nie będzie ale będzie się trzymać. kosztuje ok 20zł i jest mocny. koloru ja na opakowaniu jak zaschnie. Nie rozrabiać w tym miejscu gdzie napisali by rozrabiać, i uważać na oczy i opary.
kasperek Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 A nie lepiej kupić inne siodełko? http://www.banggood.com/INBIKE-Fixed-Gear-Bike-Bicycle-Lightweight-Hollow-Saddle-p-88918.html?bid=2029
mariuszpk Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Kleje istnieją, używałem nawet takich za 80 zł ale łączenie, spoinę przy małej powierzchni można złamać w palcach. Po zespawaniu element odzyskuje wytrzymałość właściwie fabryczną. Twarde plastiki np ABS mają taką wytrzymałość, że można w nie walić młotkiem dlatego robi się z nich np zderzaki. Po pierwsze klejenie wyjdzie prawdopodobnie drożej. Po drugie element raz klejony może nie nadawać się do późniejszego zespawania bo klej wchodzi w reakcję z plastikiem i nie będzie się to już trzymać. Ja będę się upierał przy swoim. Na miejscu fighter464 podjechałbym do kilku gości lub przynajmniej wysłał im zdjęcia mailem żeby to ocenili czy da się to naprawić na gorąco. Jeżeli tak to ustaliłbym rodzaj tworzywa i poszukał odpowiedniego koloru. Wsadzenie pręta i zalanie całości klejem zostawiłbym na koniec.
Mod Team Puklus Napisano 2 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 2 Czerwca 2014 Ja tym klejem kleiłem jak na razie wszystko co musiałem skleić, łącznie z dodatkowym zaworkiem w damperze i wszystko sie trzyma. Ten klej zazwyzcaj wydziera nowy fragment tworzywa a spoina raczej nie puszcza. Ale fakt faktem ze w tym siodle to może jednak nie zdać egzaminu.
kasperek Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 A ja znalazłem jeszcze tańszy zamiennik: http://www.banggood.com/Bicycle-Saddle-Bicycle-Hollow-Cushion-Saddles-p-922011.html Nie wiem Panowie, czy jest sens tracić czas i latać po zakładach spawających plastiki, albo czy kupować klej za 50 zł, skoro za 40 zł można mieć nowe siodło, które wytrzyma kolejny rok.
fighter464 Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Napisano 2 Czerwca 2014 Dziekuje wszystkim za odpowiedz. Siodelko uzywam od jakis 3 miesiecy i co najlepsze pekniecie nie nastapilo przy upadku. Pewnie gdzies je "dobilem" w terenie. Szkoda mi troche je wyrzucac po tak krotkim czasie i jesli naprawa ma wynosic wiecej niz 20zl to chyba mija sie to z celem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.