put3k Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Cześć, Od pewnego czasu mam problem z pulsometrem Sigma PC-15. Czasami podczas treningu zaczyna pokazywać puls w granicach 230-250. I tak przez kilka do kilkudziesięciu minut. Później wraca do normy. Dziś jak tak miał odciągnąłem opaskę od klatki piersiowej, ale nadal wskazywał tak wysoki wynik. Baterie wymieniałem ale bez rezultatu. Ktoś z Was miał może taki przypadek? Pozdrawiam Michał
kamfan Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Mam dokładnie ten sam pulsometr. Baterie wymieniłeś w opasce i zegarku równocześnie? Jak tak i nadal są problemy to weź wodę z płynem do naczyń i wyczyść dokładnie elektrody na opasce. Natomiast jeżeli problemy są na początku treningu zanim jesteś spocony to jest to całkiem normalne, że nieraz opaska zgubi puls, ewentualnie można stosować specjalne żele.Odnośnie "odciągania opaski od klatki" jak opaska zgubi puls to pulsometr wyświetla ostatnio zmierzony puls przez kilka sekund (w międzyczasie wznawia szukanie sygnału), więc nie ma się co dziwić.
put3k Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Napisano 2 Czerwca 2014 Baterie wymieniałem w pulsometrze i opasce razem. Na początku treningu puls wskazuje dobrze. Po kilku minutach się przestawia. Spróbuję wyczyścić elektrody. Ja przy zakładaniu opaski zwilżam elektrody wodą delikatnie. Dzięki za odpowiedź.
MokryxD Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 A nie trenujesz czasem w grupce, gdzie ktoś ma podobny pulsometr? Ostatnio na maratonie widziałem, jak Sigma 15.11 łapała mój puls.
put3k Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Napisano 2 Czerwca 2014 kamfan - za Twoją poradą wyszorowałem elektrody. Założyłem pulsometr i chodziłem z nim przez 1,5h i wskazywał poprawnie przy niskim pulsie. Nie wiem czy na rowerze coś się zmieni, jutro wieczorem się okaże. Jak będzie nadal problem, spróbuję pożyczyć od kogoś opaskę. Dzięki za poradę.
kamfan Napisano 3 Czerwca 2014 Napisano 3 Czerwca 2014 A nie trenujesz czasem w grupce, gdzie ktoś ma podobny pulsometr? Ten pulsometr ma kodowany sygnał, więc nie ma z nim takich problemów. Zresztą kto mógłby mieć puls 250 za Twoją poradą wyszorowałem elektrody. Założyłem pulsometr i chodziłem z nim przez 1,5h i wskazywał poprawnie przy niskim pulsie. Nie wiem czy na rowerze coś się zmieni, jutro wieczorem się okaże. Jak będzie nadal problem, spróbuję pożyczyć od kogoś opaskę. Myślę, że to byłby brudne elektrody, tam dużej filozofii nie ma - albo baterie albo elektrody Ewentualnie możesz jeszcze ciaśniej opaskę założyć, bo może nadajnik odsuwa się od skóry i gubi sygnał - zwłaszcza jak masz mało tłuszczyku ;P
put3k Napisano 3 Czerwca 2014 Autor Napisano 3 Czerwca 2014 Najprawdopodobniej problem był bardziej prozaiczny. Nie skumałem tego, aż dziś mnie olśniło. Pojechałem na rower z pulsometrem założonym na ręce, a nie na kierownicy. Na kierownicy 1cm od niego była lampka Sigma. Bardzo rzadko jej używałem, bo raczej zawsze jeździłem w dzień. Ostatnio często jeżdżę po nocach i stąd powstał problem. Lampka jak jest włączona zakłóca pracę pulsometru. Problem chyba rozwiązany. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.