Skocz do zawartości

[koła] Nie potrafię zamontować tylnego koła

kalinowski5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niedawno przyniosłem z serwisu wymienione tylne koło (z mocowaniem do ramy starego typu).

Niestety wszystkie próby jego zamontowania spełzają na niczym :/

Nie wiem czy coś źle robie, czy to koło jest uszkodzone...

Spójrzcie sami, oś wchodzi tylko do połowy tego czerwonego haka:

Bp6guZi.jpg

nG5EyUN.jpg

Z kolei od strony kasety oś dochodzi do końca haka:

6L3nXSb.jpg

(zdjęcie obrócone o 180 stopni).

Napisano

Jeżeli kolo równo się obraca i ma równą odległość od tylnych widełek to jest ok. Jeżeli kiedyś zdejmiesz ten hak od przerzutki zauważysz, że właśnie ten hak powoduje takie ułożenie ośki z drugiej strony bo on zajmuje trochę miejsca w wycięciu na montaż koła.

Wysłane z mojego Nexus 5 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Po zdjęciach widać że tu gdzie jest hak przerzutki jest płytsze wgłębienie, a po drugiej stronie widać otarcia po nakretce że jest dobrze, jak koło jest proste w trójkącie to jest ok

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Spróbuj je przekręcić w miejsce starego otarcia, bo widać je wyraźnie. Nie było na kole jakiegoś ogranicznika na ten hak?

Napisano

Nie zmieniałeś czasem opon na ciut większe? Ja mam podobny problem- opona dociska do szczęk hamulcowych z tyłu, przód ok.

PS

Spróbuj zamontować ze spuszczonym powietrzem.

Napisano

Spróbuj je przekręcić w miejsce starego otarcia, bo widać je wyraźnie. Nie było na kole jakiegoś ogranicznika na ten hak?

Staram się przykręcać na miejscu otarcia, ale koło jest ciągle jakby scentrowane...

Nie zmieniałeś czasem opon na ciut większe? Ja mam podobny problem- opona dociska do szczęk hamulcowych z tyłu, przód ok.

PS

Spróbuj zamontować ze spuszczonym powietrzem.

Zmieniałem tylko koła, opony są stare. :)

Napisano

Też mam stary rower i ze względu na lekko skrzywione widełki, dokręcam mocniej śrubę od strony haka, naginam łapiąc za kołem tak aby było równo w widełkach od spodu ramy i wtedy dokręcam drugą śrubę. Trochę dziwne, żeby taka sytuacja miała wyniknąć dopiero wymianie koła ale może coś takiego właśnie jest na rzeczy.

Swoją drogą zawsze się zastanawiałem po co te widełki są takie głębokie. Gdyby nie to, to pewnie bym koła nie mógł prosto przykręcić ale nigdy nie udaje mi się dokładnie tak samo wkręcić, co wpływa delikatnie na pozycję szczenek.

Skoro koło po powrocie z serwisu nagle nie chce pasować to coś tu nie gra. Uważam, że nie byłoby złym pomysłem wybranie się do tego serwisu, żeby przykręcili to koło, jeżeli oczywiście żadne próby nie dadzą rezultatu. 

Napisano

Pod te śruby włóż podkładki bo zaraz zmasakrujesz widełki i będzie kolejny problem.

Po co są tak głębokie mocowania?? Ano po to aby wam koło z nich nie "wyjechało" i dla większej sztywności samej piasty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...