cervandes Napisano 25 Sierpnia 2015 Napisano 25 Sierpnia 2015 Nie rozumiem z czym problem. Każda pozycja ma uzasadnienie i to oczywiste.
wymiennik Napisano 25 Sierpnia 2015 Napisano 25 Sierpnia 2015 Czy w Stravie lub Endomondo jest możliwość śledzenia na mapie online treningu/trasy swoich znajomych? Tzn. np. kolega zakłada sobie konto, ja dodaję go do znajomych, oczywiście on udostępnia swoje treningi znajomym i ja widzę jego jazdę na mapie jako przesuwającą się kropkę? Czy jest w tych aplikacjach możliwość "zrzucenia" sobie takie treningu do jakiegoś pliku *.kml itp.?
Moorzyn Napisano 25 Sierpnia 2015 Napisano 25 Sierpnia 2015 w stravie jest live ale tylko w koncie premium, w endo nie wiem jak to teraz, kiedyś chyba było za darmo. W każdej z apek można wyeksponować do .gpx lub .tcx
blazej33 Napisano 26 Sierpnia 2015 Napisano 26 Sierpnia 2015 W premium jest możliwość udostępniania treningów na żywo. Trasy innych można zrzucać do GPX
Tofi Napisano 26 Sierpnia 2015 Napisano 26 Sierpnia 2015 W endomondo nie ma śledzenia, śledzenie na żywo jest tylko w stravie przy koncie premium
chudeusz09 Napisano 26 Sierpnia 2015 Napisano 26 Sierpnia 2015 W endomondo też można podpatrzeć gdzie jest aktualnie znajomy.
chudeusz09 Napisano 26 Sierpnia 2015 Napisano 26 Sierpnia 2015 Tego się nie ustawia . Zwyczajnie wchodzę w "aktualności" i jeśli ktoś znajomy jeździ (czy też biega itp) to można podejrzeć gdzie . Oczywiście warunek, że musi mieć włączony transfer danych podczas treningu.
Keke Napisano 26 Sierpnia 2015 Napisano 26 Sierpnia 2015 Jeżeli zależy Ci na śledzeniu online to funkcja ta dobrze działa w darmowej wersji programu Runtastic Road Bike (MTB pewnie też, ale nie testowałem) Aplikacja automatycznie wrzuca notkę na facebooka "follow me live on runtastic", jedyne co brakuje w darmowej wersji to autopauza.
brachol Napisano 26 Sierpnia 2015 Napisano 26 Sierpnia 2015 Tego się nie ustawia . Zwyczajnie wchodzę w "aktualności" i jeśli ktoś znajomy jeździ (czy też biega itp) to można podejrzeć gdzie . Oczywiście warunek, że musi mieć włączony transfer danych podczas treningu.W Endomondo jak najbardziej można kontrolować udostępnianie na żywo swojej aktywności (i nie mam tutaj na myśli (nie)bycia podłączonym do neta). Odpowiada za to "czas trwania i prędkość" w ustawieniach prywatności - do wyboru "wszyscy", "znajomi", "tylko ja" - Endomondo Live Tracking. Konto premium nie jest wymagane, live tracking działa w darmowym planie.
Ink Napisano 7 Września 2015 Napisano 7 Września 2015 Z ciekawości zainstalowałem endomondo. Chciałem zobaczyć jakie prędkości osiągam w konkretnych punktach. Jakie było moje zdziwienie, że rowerem jechałem...,182km/h Na innej mam 75kh/h, a na pewno nie przekroczyłem 40. Ktoś wie o co biega, czy usuwać to ustrojstwo?
Ink Napisano 7 Września 2015 Napisano 7 Września 2015 No to nie pozostaje nic innego niż wyrzucić. Skąd mam wiedzieć czy inne punkty poprawnie wskazuje? Poza tym chciałem już licznik przestawiać, bo liczy więcej km niż aplikacja. Myślałem, że to przez zjechaną oponę....
chudeusz09 Napisano 7 Września 2015 Napisano 7 Września 2015 Odległości u mnie liczy dobrze. Niemal idealnie z licznikiem
Noculak Napisano 7 Września 2015 Napisano 7 Września 2015 @Ink Nie ma co się przejmować, te 180 km/h to wynik chwilowego zakłócenia sygnału - normalna rzecz. Licznika nie ruszaj, bo GPS zawsze jest od niego mniej dokładny.
firefoks Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 No to nie pozostaje nic innego niż wyrzucić. Skąd mam wiedzieć czy inne punkty poprawnie wskazuje? Poza tym chciałem już licznik przestawiać, bo liczy więcej km niż aplikacja. Myślałem, że to przez zjechaną oponę.... Co jakiś czas warto zaktualizować obwód koła, bo ten się zmniejsza w miarę zużycia opony. Oczywiście jeśli komuś zależy na aptekarskiej dokładności licznika, bo są wielkości oscylujące wokół 1 % a w szosówkach jeszcze mniej. Dla porównania liczniki w samochodach zawyżają o jakieś 5% (przynajmniej u mnie).
vpablov Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Co jakiś czas warto zaktualizować obwód koła, bo ten się zmniejsza w miarę zużycia opony. większe różnice wystepują przy różnych wartościach ciśnienia w oponie. Poza tym czujnik zamocowany jest na przednim kole, co wydłuża drogę. Więc nie ma co się podniecać przekłamaniami liczników. Gps wyznacza prostą linię , którą w rzeczywistości nigdy nie pojedziemy.
Tofi Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Rozpoczynasz trening, pauzujesz i odpauzowujesz po zakończonym treningu. Czas trwania - sekunda lub dwie. Dystans - 80 km. Jak łatwo przeliczyć osiąga się w ten sposób prędkości zbliżone do opisywanych w relatywistyce. Czy to jakiś błąd? Oczywiście, że nie, bo wszystko skrupulatnie policzone. Problemem jest uwzględnianie tego w statystykach, gdyż tam prany jest pod uwagę czas jazdy, a nikt nie pomyślał, że dystans jazdy również jest ważny, bo można np. spauzować wycieczkę, kiedy wsiada się z rowerem do wąskotorówki i będzie to inny dystans niż przejechany rowerem.
firefoks Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 większe różnice wystepują przy różnych wartościach ciśnienia w oponie. Poza tym czujnik zamocowany jest na przednim kole, co wydłuża drogę. Więc nie ma co się podniecać przekłamaniami liczników. Gps wyznacza prostą linię , którą w rzeczywistości nigdy nie pojedziemy. U mnie czujnik jest przy tylnym kole bo inaczej być nie może GPS dzieli drogę na proste odcinki co daje linię łamaną. Co nie zmienia faktu,że też tak nie pojedziemy
Ink Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Co jakiś czas warto zaktualizować obwód koła, bo ten się zmniejsza w miarę zużycia opony. Oczywiście jeśli komuś zależy na aptekarskiej dokładności licznika, bo są wielkości oscylujące wokół 1 % a w szosówkach jeszcze mniej. Dla porównania liczniki w samochodach zawyżają o jakieś 5% (przynajmniej u mnie). No właśnie o tym myślałem, bo komplet ma już kulnięte 4 tys.km. W międzyczasie zdążyłem zamienić opony, żeby się równo zużyły. Średnia prędkość licznika - 30km/h, wg. endomondo 29km/h. Może to niecałe 4%, ale w liczbach nie tak znów mało. Samochód kiedyś porównywałem z gps - 120km/h, wskazania licznika 122km/h. W innym samochodzie było idealnie, w kolejnym różnica 10km/h, także wszystko zależy od licznika, opon i pewnie nawet ciśnienia. Moorzyn, mam starego HTC na androidzie. Wolę zmierzyć obwód koła - rzeczywisty i wpisać do licznika.
Ink Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Zaznaczam punkt od którego zaczynam wentylem w dolnym położeniu. Robię dokładnie 3 obroty i uzyskaną wartość dzielę przez 3. Wynik mnożę x 3,14 a iloczyn wpisuję do licznika. Tak robiłem ze starym licznikiem, który miał 3-cyfrowe wartości. Przy obecnych 4-cyfrowych muszę zajrzeć instukcję, bo może wystarczy zero dopisać.
Moorzyn Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Telefon i moduł gps też na na to wpływ. Mi np. Open Street Map prędkość chwilową pokazuje mi identyczną z licznikiem. Strava największy błąd jaki zrobiła to 3,5 km za mało, bo pokazała 57,5 a przejechałem 60 km, z tym że był to 90% las i kręte ścieżki, więc nic dziwnego. Zwykle błąd gps u mnie oscyluje w okolicach 0,1-0,3 km na 50 km (w porównaniu do licznika). Co do średniej. Licznik bardziej precyzyjnie określa kiedy stoisz a kiedy nie, niż autpauza/autowycinanie postojow(Strava) czy tym bardziej pauzowanie ręczne.
chudeusz09 Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Wystarczy zmiana ciśnienia w oponie i wskazania już będą inne. Czy te ułamki tak naprawdę są aż tak istotne? Chyba nikt przed każdą jazdą nie sprawdza ciśnienia, nie mierzy obwodu koła (bo może się opona zużyła) i nie wprowadza korekt do licznika itd... Nie dajmy się zwariować .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.