Damian1654 Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Siemka. Od niedawna borykam się z problemem piszczącego tylnego hamulca. Gdy jadę sobie wolno nie hamując to coś ociera jakby i to wydaje piszczenie. Nie piszczy to głośno ale dla użytkownika roweru da się usłyszeć. Druga sprawa, gdy pedałuje rowerem na stojąco to strzela mi coś w korbach. Kiedy używam mniej siły na pedałowanie strzelanie ucicha. Co może mieć winę? Mój rower Romet Fusion 505 2HT 2012.
4Shatan Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Co do strzelającej korby, to powiem ci że miałem to samo, i wyszło że suport mi strzelał. Odkręc korbę, i odkręć suport. Dokręć go jeszcze raz.. Skręć mocno, korbę gdy będziesz zakładał jeśli to Octalink przesmaruj gwinty. A jeśli chodzi o hamulce to sprawdz czy nie masz scentrowanego koła, moze to być przyczyną, widocznie ociera ci hamulec, to vki czy tarczówki?
Tadeus Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 W przypadku pierwszym zaleca się po prostu wyregulować hamulce! Są poradniki na youtubie. W przypadku drugim może to być oczywiście suport, ale grzebanie przy nim to już wyższa szkoła jazdy, jest szansa, że są to po prostu pedały. Albo same pedały, albo gwinty w korbie, w które wkręca się pedały (muszą być w 100% czyste) dla pewności można je też posmarować.
Damian1654 Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 Hmmm jak w jest końcówka korby od strony ramy to jest tam trochę piasku i smaru. To wyczyścić to do czysta?
pentagram1985 Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 padnięty suport na 99% i pewnie jeszcze na kwadrat, kup jakiś porządny za 60 zł i problem zniknie. Co do hamulców to pewnie problem tkwi w piaście, albo dostała luzów albo ośka sie skrzywiła, bo pewnie jest tam tylko wolnobieg, więc wieksze prawdopodobieństwo skrzywienia osi. Swoja droga niezły klocek z tego Rometa. 16,7 kg to sporo jak na rower
4Shatan Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 pentagram nie miałeś tutaj zjechać gościa jaki to on ma rower słaby i krytykować tylko mu doradzić. A ty ciskasz to złe to nie dobre ogar, nie każdego stać na maszynę za 10 tysi.
Damian1654 Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 pentagram nie miałeś tutaj zjechać gościa jaki to on ma rower słaby i krytykować tylko mu doradzić. A ty ciskasz to złe to nie dobre ogar, nie każdego stać na maszynę za 10 tysi. Rower ogólnie kosztuje 1500zł . Na moją jazdę mi w zupełności wystarcza. Dodam jeszcze iż gdy zahamuje to hamulec już nie piszczy? :/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.