Skocz do zawartości

[Rower] Piszczący tylni hamulec, strzelanie w okolicy korb.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka. Od niedawna borykam się z problemem piszczącego tylnego hamulca. Gdy jadę sobie wolno nie hamując to coś ociera jakby i to wydaje piszczenie. Nie piszczy to głośno ale dla użytkownika roweru da się usłyszeć. Druga sprawa, gdy pedałuje rowerem na stojąco to strzela mi coś w korbach. Kiedy używam mniej siły na pedałowanie strzelanie ucicha. Co może mieć winę? Mój rower Romet Fusion 505 2HT 2012.

Napisano

Co do strzelającej korby, to powiem ci że miałem to samo, i wyszło że suport mi strzelał. Odkręc korbę, i odkręć suport. Dokręć go jeszcze raz.. Skręć mocno, korbę gdy będziesz zakładał jeśli to Octalink przesmaruj gwinty.

A jeśli chodzi o hamulce to sprawdz czy nie masz scentrowanego koła, moze to być przyczyną, widocznie ociera ci hamulec, to vki czy tarczówki?

Napisano

W przypadku pierwszym zaleca się po prostu wyregulować hamulce! :D Są poradniki na youtubie.

W przypadku drugim może to być oczywiście suport, ale grzebanie przy nim to już wyższa szkoła jazdy, jest szansa, że są to po prostu pedały. Albo same pedały, albo gwinty w korbie, w które wkręca się pedały (muszą być w 100% czyste) dla pewności można je też posmarować.

Napisano

padnięty suport na 99% i pewnie jeszcze na kwadrat, kup jakiś porządny za 60 zł i problem zniknie. Co do hamulców to pewnie problem tkwi w piaście, albo dostała luzów albo ośka sie skrzywiła, bo pewnie jest tam tylko wolnobieg, więc wieksze prawdopodobieństwo skrzywienia osi. Swoja droga niezły klocek z tego Rometa. 16,7 kg to sporo jak na rower

Napisano

pentagram nie miałeś tutaj zjechać gościa jaki to on ma rower słaby i krytykować tylko mu doradzić. A ty ciskasz to złe to nie dobre ogar, nie każdego stać na maszynę za 10 tysi.

Napisano

pentagram nie miałeś tutaj zjechać gościa jaki to on ma rower słaby i krytykować tylko mu doradzić. A ty ciskasz to złe to nie dobre ogar, nie każdego stać na maszynę za 10 tysi.

:) Rower ogólnie kosztuje 1500zł . Na moją jazdę mi w zupełności wystarcza. Dodam jeszcze iż gdy zahamuje to hamulec już nie piszczy? :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...