Skocz do zawartości

[rower] Cube Attention 26 vs 27.5

chrumpak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli chodzi o jakość części, to są praktycznie na tym samym poziomie. Różnice są minimalne. Więc lepiej brać po prostu rozmiar koła, który uważasz za lepszy.

Napisano

Ok a jak wypada porównanie w tych dwóch rowerach amortyzatora? Są porównywalne? Z tego co widzę to w 27.5 są lepsze tylnie przerzutki - Deore XT. Wie ktoś może jaki jest model łancucha i kasety w tych rowerach? Bo nie napisali tego? Czy warto się pakować w 27.5 bo to trochę jest nowość? Jak z częściami na rynku?

ps. Mój wzrost to 185 cm

Napisano

No, jest o ząbek lepsza przerzutka, ale za to sterowana taką samą manetką, więc i tak w pełni nie wykorzysta swoich możliwości.

Jeden amortyzator ma zdalną blokadę na kierownicy, ale za to trochę węższe golenie od tego drugiego.

To naprawdę nie są powalające różnice, które powinny decydować o zakupie.

27,5 jest bardziej przyszłościowe i tyle. Obecnie jest jeszcze stosunkowo mało części, ale wszystko wskazuje, że przemysł przestawia się właśnie masowo z 26 na 27,5. Więc o dostępność bym się nie bał.

Napisano

Koło 3 tys PLN wchodzisz już w sławny forumowy teren pod tytułem "kup se Rometa" :D

Odkąd jeden z użytkowników potwierdził, że u Rometa da się dostać po lekkim targowaniu w salonie ten model:

http://allegro.pl/rower-romet-rambler-29er-r-line-3-0-19-014-gratis-i4253197084.html

Za 3 tys PLN, to pojawia się praktycznie w każdym temacie. Nie dość, że ma napęd 3x10 na wysokich klasach, to jeszcze lepszy amortyzator powietrzny i lepsze niż przeciętne w tej klasie hamulce :)

No, tylko to 29, nie wiem, czy jesteś takimi zainteresowany. Tak samo jak nie wiem, czy nie posiadasz niechęci do Rometa :)

Napisano

29 odpada, bo przymierzałem się w sklepie i wydawał się za duży, mniej zwrotny. A i jakoś tak marka Romet do mnie nie przemawia :icon_cool: A taki powietrzny amortyzator to jest droższy w serwisowaniu? Cały czas zastanawiam się czy 27.5 to nie rozmiar na 2-3 sezony. Ciekawe jak idzie sprzedaż, bo co jeśli słabo i zaczną się producenci wycofywać ? Najbardziej skłaniam się do Cube'a. Do Kross'a, po zeszłorocznej wpadce z ramami, nie mam dużego zaufania, choć modele 2014 zapewne są poprawione. A northtec to taka mało znana mi firma, na ulicach nie widziałem nikogo na takim rowerze, chociaż wypada chyba najlepiej osprzętowo z tych rowerów co wymieniłem, lecz nie jestem przekonany co do kupna przez neta.

Napisano

Wszystko co dostępne w Poznaniu :) Na stornie Cube'a w modelu na 27.5' kołach podają w opisie suntour xcr a w specyfikacji Suntour XCM H-LO 27,5 Disc. Na polskich sklepach piszą XCR LO DS 27.5. To jaki w końcu tam jest amorek?

Znalazłem jeszcze takie :

SCOTT Scale 770 2014

SCOTT Aspect 720 2014

Napisano

Chyba jednak zdecyduję się na 27.5. Jeszcze jedno pytanko odnośnie hamulców. Tarczówki w cube to m395 (to jest acera?)  a w northtec m445 (alivio?). Czy one są porównywalne i czy to dość dobre hamulce? W Northtecu widzę, że przednie tarcze są większe 180mm. Co to daje ? Czy nie wystarczą mi 160 jak to jest w Cube'ie? Zaznaczam, że rower nie będzie stosowany do ostrej jazdy.

Napisano

Dziękuję Wam za odpowiedzi i porady. Po przymiarkach do 26, 27.5 i 29 cali , zakupiłem Cube'a Attention 27.5. Jestem bardzo zadowolony. Pierwsze 10 km przetestowane. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...