chrumpak Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 Witam! Chciałbym się dowiedzieć który rower będzie lepszym wyborem? Proszę o poradę. http://www.cube.eu/pl/bikes/mtb-hardtail/attention/attention-275/ http://www.cube.eu/pl/bikes/mtb-hardtail/attention/attention-26/
Tadeus Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 Jeśli chodzi o jakość części, to są praktycznie na tym samym poziomie. Różnice są minimalne. Więc lepiej brać po prostu rozmiar koła, który uważasz za lepszy.
chrumpak Napisano 31 Maja 2014 Autor Napisano 31 Maja 2014 Ok a jak wypada porównanie w tych dwóch rowerach amortyzatora? Są porównywalne? Z tego co widzę to w 27.5 są lepsze tylnie przerzutki - Deore XT. Wie ktoś może jaki jest model łancucha i kasety w tych rowerach? Bo nie napisali tego? Czy warto się pakować w 27.5 bo to trochę jest nowość? Jak z częściami na rynku? ps. Mój wzrost to 185 cm
Tadeus Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 No, jest o ząbek lepsza przerzutka, ale za to sterowana taką samą manetką, więc i tak w pełni nie wykorzysta swoich możliwości. Jeden amortyzator ma zdalną blokadę na kierownicy, ale za to trochę węższe golenie od tego drugiego. To naprawdę nie są powalające różnice, które powinny decydować o zakupie. 27,5 jest bardziej przyszłościowe i tyle. Obecnie jest jeszcze stosunkowo mało części, ale wszystko wskazuje, że przemysł przestawia się właśnie masowo z 26 na 27,5. Więc o dostępność bym się nie bał.
chrumpak Napisano 31 Maja 2014 Autor Napisano 31 Maja 2014 A te rowerki ? Jak wypadają w porównaniu co Cube'ów? Northtec Gravity XT z 2014 roku (niestety mógłbym zakupić tylko przez sklep internetowy) lub http://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-26quot/level-a6
Tadeus Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 Koło 3 tys PLN wchodzisz już w sławny forumowy teren pod tytułem "kup se Rometa" Odkąd jeden z użytkowników potwierdził, że u Rometa da się dostać po lekkim targowaniu w salonie ten model: http://allegro.pl/rower-romet-rambler-29er-r-line-3-0-19-014-gratis-i4253197084.html Za 3 tys PLN, to pojawia się praktycznie w każdym temacie. Nie dość, że ma napęd 3x10 na wysokich klasach, to jeszcze lepszy amortyzator powietrzny i lepsze niż przeciętne w tej klasie hamulce No, tylko to 29, nie wiem, czy jesteś takimi zainteresowany. Tak samo jak nie wiem, czy nie posiadasz niechęci do Rometa
chrumpak Napisano 31 Maja 2014 Autor Napisano 31 Maja 2014 29 odpada, bo przymierzałem się w sklepie i wydawał się za duży, mniej zwrotny. A i jakoś tak marka Romet do mnie nie przemawia A taki powietrzny amortyzator to jest droższy w serwisowaniu? Cały czas zastanawiam się czy 27.5 to nie rozmiar na 2-3 sezony. Ciekawe jak idzie sprzedaż, bo co jeśli słabo i zaczną się producenci wycofywać ? Najbardziej skłaniam się do Cube'a. Do Kross'a, po zeszłorocznej wpadce z ramami, nie mam dużego zaufania, choć modele 2014 zapewne są poprawione. A northtec to taka mało znana mi firma, na ulicach nie widziałem nikogo na takim rowerze, chociaż wypada chyba najlepiej osprzętowo z tych rowerów co wymieniłem, lecz nie jestem przekonany co do kupna przez neta.
PjeseczeQ Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Jakich dealerów masz na miejscu ? Będzie łatwiej. Dorzucę jezzcze Author'a Traction 27.5 - też na powietrzniaku.
chrumpak Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 Wszystko co dostępne w Poznaniu Na stornie Cube'a w modelu na 27.5' kołach podają w opisie suntour xcr a w specyfikacji Suntour XCM H-LO 27,5 Disc. Na polskich sklepach piszą XCR LO DS 27.5. To jaki w końcu tam jest amorek? Znalazłem jeszcze takie : SCOTT Scale 770 2014 SCOTT Aspect 720 2014
Pejot1975 Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Jak zrobilem przymiarke do 29 to rowniez na poczatku wydawał mi sie duzy.... Szybko sie przyzwyczaisz i pozniej nie bedziesz chcial mniejszego
chrumpak Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 Chyba jednak zdecyduję się na 27.5. Jeszcze jedno pytanko odnośnie hamulców. Tarczówki w cube to m395 (to jest acera?) a w northtec m445 (alivio?). Czy one są porównywalne i czy to dość dobre hamulce? W Northtecu widzę, że przednie tarcze są większe 180mm. Co to daje ? Czy nie wystarczą mi 160 jak to jest w Cube'ie? Zaznaczam, że rower nie będzie stosowany do ostrej jazdy.
chrumpak Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Napisano 2 Czerwca 2014 Dziękuję Wam za odpowiedzi i porady. Po przymiarkach do 26, 27.5 i 29 cali , zakupiłem Cube'a Attention 27.5. Jestem bardzo zadowolony. Pierwsze 10 km przetestowane. Pozdrawiam!
StylowyRowerPoznan Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 @chrumpak, a szkoda:) lada dzień pojawią się u nas w sklepie na stoińskiego w Poznaniu Northtec Gravity do przymiarki:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.