Cona78 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Zakupiłem do mojego pięknego roweru sztycę Ritchey Superlogic UD Carbon 27,2/350mm i po pierwszych kilku jazdach jestem załamany. Czemu to tak buja??? Ja rozumiem, że jak lekkie i średnica 27,2 i gniecie się mocno pod górkę to może trochę bujać ale to się dzieje cały czas, nawet na płaskim, sztyca jest jak z gumy. Wysunięta jest na pozycję '7' czyli 13 cm od końca rurki. Czy wszystkie sztyce karbonowe o tej średnicy tak mają? W szosie mam Ritcheya WCS carbon 31,6 i jest sztywny prawie jak alu. Wywaliłem 600zł i w dodatku nie mogę już jej oddać bo widać ślady zakładania... Moje pytanie jest takie: Jaką najlżejszą sztycę aluminiową można kupić? koniecznie musi mieć offset 25mm i możliwość mocnego cofnięcia siodła (tak jak na zdjęciu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 no to mozesz wystawić na allegro.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 No jasne że mogę i z pewnością będzie się to wiązać z duża stratą :] Znalazłem u Ritcheya dość lekką sztycę alu i nawet w mojej ulubionej wersji wet black. http://ritcheylogic.com/road/seatposts/wcs-1-bolt-bb-black-seatpost.html Czy da się kupić coś lżejszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Jezdzilem na kilku karbonowych 27.2, w tym na podobnym modelu Ryska z dwoma srubami, w mtb na Thompsonach 31.6 i ja tam zadnej roznicy nie odczuwam. Nie mowie, ze takiej nie ma ale jestem ciekaw jak to sie czuje, ze cos "plywa" a cos nie. A moze u mnie wszystkie jednakowo sie bujaly, stad brak jakis wyraznych odczuc (?), co w przypadku Thompsona chyba jest raczej maloprawdopodobne. Z alu to raczej nie oczekuj fajerwerkow. Ta Ryskowa ile wazy, 140g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 160g. Wersja alu wg producenta 195 więc różnica niewielka. Podjąłem decyzję o sprzedaży, sztyca jutro pójdzie na Allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Mam podobna bontragera xxx w tym rozmiarze wazy okolo 170g jak pamietam pod moimi 90 kg nic nie plywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 10 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Wymieniłem na alu i jest teraz tak jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.