Nix Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 Hej,Szukam sobie rowerku niezbyt drogiego, glownie do jazdy po miescie, ale nie tylko po zwyczajnych drogach i sciezkach, tez po drogach zwirowych itp. Czasem w wakacje tez po lesie delikatnie. Generalnie zastanawiam sie nad czyms uniwersalnym bardziej, nie nad czyms kompletnie miejskim(probowalem kiedys na jakims miejskim jechac po zwyczjnym trawniku, wiec to odpada ;P). No wiec przegladam sobie ostatnio rozne rowerki w moim zakresie cenowym i trafilem na taki jeden ktory wyglada dosc konkretnie, a przy tym mam dosc dobra okazje. Przechodzac do rzeczy. Mam okazje kupic drakar speed 5v o okolo 30% taniej niz ceny we wszystkich sklepach ktore znajduje w necie i odwiedzam w miescie. Oplaca sie go brac? Czy moze znajde cos innego ponizej 600 zl co bedzie dla mnie lepsze?
Fenrir Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 Jak za 600zł to tak, nie jest zbyt przyszłościowy ze względu na koła, ramę i osprzęt ale do rekreacyjnej jazdy się nada. W tej cenie znajdziesz jeszcze podobnego Kands Energy 500 tyle, że on ma ramę stalową Cr-Mo zamiast Alu, a osprzęt jest minimalnie gorszy, więc bierz Drakkara. Ewentualnie dołóż 100zł, ponegocjuj trochę cenę i masz coś tylko troszkę lepszego od Meridy - http://allegro.pl/2014-kands-energy-700-solidny-alu-mtb-na-shimano-i4192264369.html ale i tak te rowery markowe (Kross, Kands, Merida itp.) w cenie 500-700 zł, to atb, mtb to dopiero Energy 1300, Kross Level A2, Merida 50V za 1000-1800
Nix Napisano 31 Maja 2014 Autor Napisano 31 Maja 2014 Hmm, nie będę go katować jazdą 100 km dziennie, więc raczej szybko go nie zużyję. Waga też jest ważna w sumie, jeśli stalowa rama ma być ciężka, to będzie to dla mnie niezbyt wygodne(będę musiał go wnosić tak czy siak). Co do rowerów sensownych za ponad 1000, to już odpada raczej. Kupie sobie coś taniej i mi w zupełności wystarczy. Wymagający nie jestem. A w końcu 1800 to już jest 3 razy więcej niż w tym momencie planuję wydać, więc... Co do tego linku z allegro. Generalnie cenowo jak by nie liczyć tego, że mam dobrą ofertę na drakara, to ten jest nawet tańszy. Ale żeby go kupić w cenie o 100 zł większej i tak bym musiał troche pokombinować. Za dużo roboty. Już wole wziąć co mam załatwione A 200 zł dokładać za coś "troszkę lepszego"? Podziękuję.W każdym razie dzięki za szybką odpowiedź
Fenrir Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 Energy 500 waży około 15,6-16 kg co i tak jest b.dobrym wynikiem jak na stalową ramę i taki osprzęt, bo niektóre rowery ważą +16 kg, ale to raczej marketowe z tanią, stalową ramą. Merida pewnie podobnie, gdzieś wyczytałem, że rower waży 12 kg, ale to bzdury bo tyle ważą rowery alu za 7-10 tyś. albo rowery z tańszą ramą karbonową. Poza tym pamiętaj, że wszystko zależy od rowerzysty, ja katowałem mojego markokesza (GtiX) za 500zł który ma 12 lat na ostrych trasach DH i Dirt będąc nieświadomym zagrożenia wynikającym z jazdy na takiej trasie na tym rowerze i po 2 tygodniach pękł suport, oś i koła się zcentrowały dopiero
premier2 Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 Temat został usunięty. Prawdopodobna przyczyna usunięcia: - pkt 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu - podobny temat już istnieje - narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności. Regulamin forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.