Skocz do zawartości

[Licznik] Która wartość obwodu jest prawidłowa?

Kiciok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chyba przesadza :thumbsup: Jakbyś zrobił 100 km to różnica między pomiarami to jakieś 45 obrotów koła więcej/mniej.

Chyba dokładniejszy pomiar otrzymasz jak zrobisz 3 obroty, a sumaryczną wielkość podzielisz na 3. Mierzenie średnicy koła jest dość trudne, bo coś co przykładasz do koła musi być równoległe do podłoża. Tak sobie myślę, że mógłbyś wykorzystać poziomicę.

Napisano

Tak w ogóle to wpisalem 1930 czyli ciut mniejszą wartość i śmigam. Różnica na trasie 50km było około 2km na niekorzyść endomondo. Średnia oczywiście też była niższa... dlatego też poprawiam trasę wartościami z licznika ;)

Napisano

Endomondo też nie da 100% pewności..

Stare mądre chińskie przysłowie mówi:

Człowiek z zegarkiem wie, która godzina.

Człowiek z dwoma - nigdy nie będzie pewny. ;)

Napisano

Dlatego napisałem, że licznikiem robie korektę w endo. Jakoś bardziej wierzę licznikowi, którego obliczanie prędkości jest dokładniejsze, tak samo dystans... no i czas, stopuje automatycznie, więc średnia jest lepiej wyliczona.

Samo to, że czasami max prędkość porafi się różnić o kilka km i to zauważyłem nie tylko z tym licznikiem, bo jechałem z kolegą kiedyś równiutko i mi wychodziło 45km/h max a jemu 51km/h ;)

Napisano

Jest jeszcze coś takiego jak średnia :) Proponuje wykonać kilka pomiarów z zachowaniem dużej staranności i wyciągnąć średnią z wyników. Błąd rzędu 1-2% przy weekendowych wypadach będzie naprawdę nieistotny i będzie spędzał sen z powiek tylko zagorzałych "onanistów sprzętowych" ;) 

Napisano

poza tym błedami rzędu 1-2% nie ma się co przejmować.

będzie cieplej/zimniej, zmieni się ciśnienie w oponie (raczej nie pompujesz co godzinę), raz pojedziesz z plecakiem z obciążeniem, raz nie - a to wszystko ma jakiś tam wpływ więc 100% dokładnie nigdy nie będzie. 1% = 1km na 100km - istotne? nie przesadzajmy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...