Skocz do zawartości

[Licznik] Która wartość obwodu jest prawidłowa?

Kiciok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Dzisiaj chciałem ustawić sobie porządnie licznik, gdyż w tabelce Sigmy brak mojego rozmiaru opony czyli 26x1.0 ale napotkałem pewien problem.

Gdy liczę średnicę x 3.14 w moim wypadku 620mm * 3.14 = 1946,8mm przy czym gdy mierzę metodą przejechania jednego obrotu koła, wychodzi mi 1930mm...

Skąd ta różnica? Jedno i drugie mierzę dobrze. Na twardej powierzchni... opona się nie ugina, gdyż jest tam ponad 5bar a i nie ma pod czym, bo tylko go prowadzę po linii...

Którą wartość wziąć pod uwagę i wpisać jako realną?

Napisano

Też tak miałem w końcu zrobiłem 3 obroty, zmierzyłem * 3 i tak wpisałem, a czy mierzy dobrze?? nie mam pojęcia, ale żyje w przekonaniu że dobrze :)

Napisano

Znalazłem jakąś tabelkę sigmy w necie to wychodzi na to, że 1973... to już w ogóle kosmos.

Najgorsze jest to, że mało kto takie gumy zakłada do 26 dlatego z porównaniem będzie kiepsko tak sądze.

Napisano

U mnie w tabelce też wyszło inaczej dlatego obwód koła *3 i nie przejmować się, a jak jesteś tak dokładny to od słupka do słupka zobacz czy wyjdzie 100m

Napisano

Zrób kołem jeden pełny obrót , zmierz jaką odległość pokonało i wpisz to w licznik i tyle . Tabelki nie mają jakiekolwiek sensu ze względu że jest za dużo zmiennych jak : ciśnienie w oponie , model obręczy itp .

Napisano

Obręcz ma wpływ tylko na długość szprych. Co do średnicy koła nie ma żadnego wpływu. Ciekawe jak wy sobie to wyobrażacie, wtedy opona musiała by być robiona pod wymiar, a jest standaryzowana.

Napisano

Wiadomo, ciśnienie, wysokość obręczy, jej szerokość itd - ok, ale jak wyjaśnić to, że mierzenie dwoma metodami daje różne wyniki? Przecież powinno być to samo...

Napisano

Ja ustawiałem realny obrót koła pod moim ciężarem na ciśnieniu które mam w kiszkach.... (kolega pomógł mi w pomiarze). Tabelki mam w zadku, wolę realne wskazania!

Napisano

Wiadomo, ciśnienie, wysokość obręczy, jej szerokość itd - ok, ale jak wyjaśnić to, że mierzenie dwoma metodami daje różne wyniki? Przecież powinno być to samo...

Wyjaśnienie jest proste: każdy pomiar jest obarczony błędem względnym i bezwzględnym.

Przy tego typu pomiarach jeśli pominąć dokładność samych przyrządów to dochodzi i tak błąd wynikający z samej metodologii pomiaru i błąd odczytu.

Gdybyś naprawde starannie oba pomiary zrobił to różnica nie powinna być większa niż około 3 punktów, u mnie jest około 1 .

I takie różnice nie maja większego znaczenia.

U Ciebie jest prawie 15 co oznacza, ze błąd w pomiarze średnicy robisz około 4 mm.

Zauważ, ze koło musi stać prostopadle do powierzchni, przymiar również i to w pewnej odległości od koła ze względu na oś, więc musisz mieć jeszcze drugi przymiar, który przyłożysz od góry koła i dopiero on wyznaczy jego wysokość.

Matematyka nie kłamie :)

Napisano

Czy dobrze rozumiem, bo nie znam się na ustawianiu licznika.

Przjeźdzam, 3 pełne obroty koła. Mierzę odległość, dzielę na 3, zmieniam na miliemetry i wklepuje w licznik?

Napisano

Nie ma znaczenia, jeden impuls na jeden obrót koła.

Btw. Zmień te opony bo straszny paść. Przebija się na byle czym, ciężka jak diabli, śliska jak nie wiem, a w teren nie wjezdzaj.

Jedyny plus to długowieczność.

Napisano

Gdy liczę średnicę x 3.14 w moim wypadku 620mm * 3.14 = 1946,8mm przy czym gdy mierzę metodą przejechania jednego obrotu koła, wychodzi mi 1930mm...

Nie przesadzasz troszkę...?

Różnica wynosi mniej niż 1%...

Wpisz po prostu 1935 albo 1940 i jeździj ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...