Skocz do zawartości

[Rama]FS Enduro/AM 5'-6' do +/- 4500PLN

Moskacz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Serwus Towarzystwo. 

Kiedyś chciałem kupić rower żeby pośmigać po górce, wpadłem tutaj z zapytaniem co kupić (http://www.forumrowerowe.org/topic/63994-rower-xc-hardtail-do-5500pln/page-2) i mi doradziliście konkretną zabawkę w super cenie która rozwinęła się w poważną pasję (Kupiłem se do kolekcji eleganckie 8' i sporo wolnego czasu spędzam podróżując po lokalnych wzniesieniach) 

Po 4 latach śmigania, zabawka się zepsuła (Felerny tylny trójkąt w Iron horsie mkiii, pękł na spawie w jednym miejscu!). 

Dziwię się, że dopiero teraz po katuszach jakie przeżył pod moją opieką (Trasy Dh i skate parki). 

Szukam ramy która podejdzie pod widelec 150mm RS Revelation,  tylną piastę 135/10mm (Mam hope2 na śrubach"thru bolt"), koła 26' i wejdą opony 2,5' i... chyba tyle. 

Cechy jakie rama ma mieć to wspinać się jak szosówka i zjeżdżać jak 8' ;) Żarty, ale rowerek musi sobie spokojnie podjeżdżać, dać wysoki margines pewności na zjazdach i być 'bomb proof' . 

Marzy się mi  virtual, ale w tej cenie to cienko wyrwać coś nowego. 

Znalazłem w moim ulubionym spklepie Nuke Proof Mega TR

http://www.chainreactioncycles.com/it/it/nukeproof-mega-tr-frame-rockshox-monarch-rt3-2013/rp-prod81838

Mawszystko, no prócz tylnej ośki, ale za 40Eruo dostaję końcówki na 135mm ze 142. 

Wszystko spoko, ale w sklepie jest też Mega AMhttp://www.chainreactioncycles.com/it/it/nukeproof-mega-am-frame-monarch-ex-display-2013/rp-prod111552

który jest o cal większy, o 300g cięższy,o 1stopień większy kąt główki ramy, o 8mm dłuży wózek.

Taki kosmetyczny zabieg żeby lepiej się prowadził w dół, który mnie z jednej strony przekonuje a z drugiej straszy. 

Boję się, że większy Mega będzie znacznie uporczywy na podjeździe i nie potrzebnie za dużo na zjedźie. 

Pózno już jest i sam nie bardzo wiem o co mi chodzi. 

mam pytania. 

Po 1. Jakieś wasze propozycje rowerów Am/Enduro do tej kwoty.

po 2.160mm z tylu ma sens z 150mm z przodu. 0.5stp w kacie glowki ramy i 0,5cm w wysokosci nie powinno byc znacznie odczuwalne. Mialem podobne obawy jak przechodzilem ze 140 na 150 w mkiii i w sumie nie bylo tragedii. 

Po 3. Nie umiem manuala, ale porownujac sie do innych to jestem szybki na zjezdzie i nie omijam hopek ani trudniejszego terenu. Setup roweru jest bardzo enduro, mocna korba, mocne kola, duze opony i cienkie hample. Jest sens pakowac sie w 5' gdy mozna lyknac 6' ?

Wpadne jutro ze świerzą głową. 

Pozdroweczka dla wszystkich!

Napisano

Ciekawa opcja z tym niemieckim horstem, tylko cena i zawiecha idze na plus, bo reszta tj. marka, wygląd, geo nie bardzo mi pasuje.

Na allegro jest Scott Genius LT 10 w ciekawej cenie i bardzo mi pasuje mimo, że przekracza budżet. 

Poważnie się zastanawiam na tym Geniusem jedyny taki na allegro, regulowane zawieszenie i geo no i karbon i mój rozmiar. 

Jak nikt nie sprzątnie mi go sprzed nosa, to całkiem możliwe, że będę jego właścicielem. 

Serwis prawdopodobnie tylko przez autoryzowane warsztaty scotta i brak gwarancji, ale to Scott. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...