Skocz do zawartości

[Coś] terkotanie w czasie jazdy

sephiroot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sprawa dotyczy tylko jazdy na dwójce z przodu. Tył bez znaczenia. Rower Romet Gazela 2.0 2013.

Łańcuch nigdzie nie zahacza, nie ociera, itd. terkotnięcie słychać tylko gdy pedał jest pionowo u góry. Brak upadków itd. Możliwe że problem się zaczął po przejechaniu przez typową drogową dziurę.podobno było słuchać też wcześniej ale słabiej. Nie rozkręcałem nic jeszcze.

Sent from my X9006 using Tapatalk

Napisano

Jak może być terkot, gdy korba jest tylko w jednej pozycji? Rozumiem, że to pojedyncze terkotnięcie, w tym miejscu obrotu, a nie trwające terkotanie? :D

Ramię korby nie zawadza o linkę od przedniej przerzutki, na pedałach nie ma luzu, są dobrze wkręcone w korbę? Naklejka z przedniej przerzutki jest zdjęta? Sama korba nie ma luzu jak się nią szarpie na boki? :D

Napisano

Ano pojedyncze. Tylko w jednej pozycji i tylko pedałując do przodu. Sprawa jest tak dziwna że nie wiem Ci myśleć. Może to coś prozaicznego. Jutro obadam dokładniej.

Sent from my X9006 using Tapatalk

Napisano

Spoko. Tematów w stylu "coś wydaje jakiś dziwny dźwięk" są tu na forum tysiące :) Każdy w każdym rowerze wcześniej czy później ma coś takiego.

http://www.rowerowe-porady.pl/cos-cyka-w-rowerze-jak-sobie-poradzic/

W 70% przypadków są to:

- niezdjęta pomarańczowa naklejka od przedniej przerzutki

- linka przedniej przerzutki

- źle wkręcone pedały (gwint musi być w 100% czysty, czasem pomaga jego dodatkowe nasmarowanie).

Dopiero dalej...

- Nie do końca dokręcona korba do suportu.

I dużo dalej...

- Problem z samym suportem

Bardzo często jest też tak, że wydaje się, że dźwięk dochodzi gdzieś z przodu, a w końcu po wymianie połowy części okazuje się, że jednak dochodził z tyłu (zresztą to chyba opisane jest pod tym linkiem, co dałem).

Warto to samemu zdiagnozować, bo najczęściej to jakieś pierdółki. Gdybym za każdym razem, gdy coś u mnie albo żony wydaje dźwięk w rowerze biegał do serwisu, to chyba bym tam spędzał więcej czasu niż na rowerze.

Mimo wszystko jednak dobrze upewnić się, że to nie luźna korba na suporcie, bo jeżdżąc tak można sobie uszkodzić korbę. Ale to niestety częsta wada suportów na kwadracie. Czasem to dociągnięcie warto kontrolować.

Napisano

przyjrzyj się dokładnie blatom [może jakoś skrzywiony jest...]-inna sprawa, że jak nic nie ociera "na sucho" to nie znaczy, że nie ociera pod obciążeniem, ewentualnie sprawdź wysokość prowadnika przerzutki przedniej czy nie jest za nisko do blatów-więcej pomysłów póki co nie mam...a i jedna rzecz-często jakiekolwiek odgłosy znikają po świeżym nasmarowaniu łańcucha-spróbować nie zaszkodzi

Napisano

Problem rozwiązany. Przynajmniej w czasie testów było dobrze.

70% to 70% - matematyka nie kłamie :P

Jedyne co mam na swoje usprawiedliwienie to to że jest  plastikowa osłona na łańcuch :teehee:

Napisano

Które? Linka? :)

To by mieli panowie z serwisu ubaw :>

Ech ja właśnie siedzę nad rowerem żony, bo schodzi powietrzne z przedniej dętki. Jeszcze nie wiem czemu, bo w czasie jazdy było ok. Dopiero teraz patrzę że zero ciśnienia.

Rower to niekończąca się zabawa :)

Napisano

Wolałem to przemilczeć. Ale.. po ściągnięciu osłonki zauważyłem bardzo ładną malutką naklejkę :)

Wcześniej na wszelki wypadek poprawiłem pedały i sprawdziłem luzy na korbie. Jest dobrze.

Po wrzuceniu 1 lub 3 naklejka znajdowała się między zębatkami ale na 2 ocierała sobie wesoło o największą zębatkę. Dlatego tylko na 2 było słychać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...