Piehursson Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 (edytowane) Chcę zamienić crossa na MTB. Chciałbym, żeby rower dał radę w okazjonalnych startach na maratonach. Maksymalnie chciałbym wydać 3500 zł i w związku z tym pytanie, czy lepiej w tej kwocie złożyć coś czy kupić gotowca? Zakup planuję na koniec roku lub początek przyszłego. Jeśli jednak bardziej opłacalne byłoby samodzielne dziobanie to zacząłbym kompletowanie bebechów już w tym roku tak żeby gotowcem wyjechać na początek przyszłego. Z gotowców moją uwagę zwróciły trzy modele: Ghost SE 9230 http://www.secesja.pl/do/item/SE-2930_2014/SE2930 Radon ZR Team 29 7.0 http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR-Team-29-7-0_id_25265_.htm Canyon Grand Canyon 5.9 https://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=32064 Jeśli nie opłaca się w tej kwocie samemu dziobać to, który z wyżej wymienionych byłby najlepszym wyborem? A może w tej cenie jest coś lepszego? Edytowane 30 Maja 2014 przez Piehursson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Statystycznie rzecz biorąc składać wychodzi drożej, chyba że trafisz na mega promocje/upusty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Składanie roweru nie robi się "dla oszczędności". Tu prawie zawsze wyjdzie drożej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 30 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Oczywiście koledzy, obaj macie rację. Jeśli chodzi o składanie roweru to bardziej chodziło mi o to, że w trakcie kompletowania części można np. mniej istotne komponenty kupić tańsze tak aby dołożyć do ważniejszych części. Czyli co generalnie olać temat składania? Zatem co w tej cenie polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbapapa11 Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Jakbys chcial skladac to ja bym to widzial tak. Full deore/slx 1200zl, accent peak 700zl, kola za 800zl i reba za 1000 i rurki za 300zl. Razem wychodzi rowno 4k, ale masz super rower. Wysłane z mojego LG-F180L przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 30 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 (edytowane) Accent Peak wiadomo, bardzo fajna rama Ale ma jeden mankament - zapomniałem w pierwszym poście dodać, że fajnie by było, gdyby rama miała możliwość montażu bagażnika, na który mógłbym posadzić sakwy. Z tego co się orientuję zaproponowane przez mnie rowery mają otwory montażowe pod bagażnik, niestety w Peaku takiej możliwości brak. I obawiam się, że ten zaproponowany przez Ciebie "zestaw" w takie konfiguracji jednak przekroczyłby 4000 zł Edytowane 30 Maja 2014 przez Piehursson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Właśnie na tym polega zabawa aby wszystkie części były odpowiednie więc z tymi "mniej istotnymi" to nie jest tak jak myślisz. Aby składać dla siebie rower trzeba mieć konkretny powód. Indywidualność, dopasowanie pod siebie to te bardziej istotne. Inaczej nie ma to sensu. W tym przedziale cenowym obydwie propozycje Radon/Canyon są bardzo dobre. Tylko interesuj się modelami z główką ramy taper bo inaczej czekają cię spore kłopoty w przyszłości przy wymianie na lepszy amorek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seczuan Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 jak nie spieszy ci się to lepiej kupować po promocjach i składać samemu ja składałem, a graty kupowałem nowe w Czechach (idzie zaoszczędzić, zwłaszcza przy dzisiejszych cenach za korony ) http://www.kupkolo.cz/ a tu link w którym zamawiają z tego sklepu chłopaki z forum http://www.forumrowerowe.org/topic/154470-kupkolocz-temat-dla-osob-zamawiajacych-z-tego-sklepu/dla przykładu podam koła 29" Kola Mavic CrossOne disc 2014 15mm/ru - tam ok 532 zł a u nas 750zł amor 29" Suntour EPICON X1 RL-RC, 15mm os tam 1000zł u nas 1300zł i ogólnie można wyrwać fajne rzeczy taniej - a jak ci się nie spieszy do możesz czekać i łapać okazje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 30 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 (edytowane) @@beskid, Obawiam się, że żaden z zaproponowanych przeze mnie rowerów nie ma taperowanej główki :/ @@seczuan, Dzięki Przejżę ich ofertę Tak jak pisałem, jeśli zdecydowałbym się na składanie to mam na to 9 -10 miesięcy więc można na spokojnie w miarę posiadanych funduszy ciułać kawałek po kawałeczku Edytowane 30 Maja 2014 przez Piehursson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 @, Ramy Cube i Merida mają mocowania pod bagażnik, nawet modele ze średniej półki. Z tańszych ram, to jest też noname pod nazwą Tour de France. Mam taką ramę, ma komplet otworów montażowych zarówno pod błotniki jak i bagażnik. Wygląda na solidną i nie cieniowaną tam gdzie nie potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubasias Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Przy rowerach które podales. Radona z bikediscount nie Dostaniesz Teraz. Tak dzwonilem. A do canyona dolicz 2 miesiące opóźnienia bo tak realizują mojego granda 5.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 @@mklos1, Pomimo tego, że Cube mi się podoba to z opinii o ich najtańszych rowerach wynika, że mają niekoniecznie fajną geometrię zatem Cuby skresliłem z listy. Medridy mi się nie podobają. A o tej TdF muszę poszperać bo coś mi się kiedyś obiło o uszy ale nie drążyłem tematu @@kubasias, Wiem o tym ale jak mówiłem zakup nie jest na teraz, zaraz, już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaroll Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Radona Team też bym skreślił z listy - ma krótką górną rurę. Mi się udało zlecić złożenie roweru za niewiele więcej niż planujesz. Wszystko minimum Deore, widelec to tegoroczny Raidon na tej ramie: http://muesing-bikes.com/fahrrad/bike/offroad-comp-29.html?no_cache=1&cHash=99909f7570d3268166c58f4fc0a25253 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubasias Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 W innym temacie pytam o rade co do 2 rowerów. Cube acid 29 Ghost 2970 Na 99 proc zdecydowalem sie na cube a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 @@Qaroll, Fajna, znaczy ładna ta rama Z ciekawości ile kosztowała Cię robocizna? @@kubasias, Już zgłupiałem... to w końcu kupujesz Canyona czy Cube'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaroll Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Trudno powiedzieć. Gdybym chciał złożyć taki zestaw jak mam za nowe części i ramę zapłaciłbym około 200zł więcej niż zapłaciłem za złożony rower. Człowiek, który mi to składał zamawiał części u dystrybutora, nie wiem, pewnie ma jakieś zniżki - nie wnikałem - więc nie nie znam dokładnego kosztu złożenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 @ Widzę że wpadliśmy na ten sam pomysł, co jest trochę niepokojące Złożenie czegoś sensownego na Peaku w tej cenie raczej nie jest możliwe, nawet biorąc pod uwagę sklepy w Czechach, oprócz Canyona zwróciłem jeszcze uwagę na ten sprzęt, z założeniem że da się wynegocjować 10% rabatu: http://www.romet.pl/Rower,RAMBLER_29ER_Rline_40,10,485,13747,2014.html Choć nadal jest to stosunkowo prosty amor, no i o ramie niewiele na dzień dzisiejszy wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubasias Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 @@Qaroll, Fajna, znaczy ładna ta rama Z ciekawości ile kosztowała Cię robocizna? @@kubasias, Już zgłupiałem... to w końcu kupujesz Canyona czy Cube'a? masz prawo bo Canyon jest zamówiony ale już 2 raz odraczają dostawę tym razem o miesiąc i napisałem już o anulowaniu zamówienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 @@BikerLight, No pięknie Ale Ty już teraz, zaraz czy jest to decyzja odroczona? Jeśli chodzi o rometa to ostatnimi czasy jest polecany każdemu i wszędzie Generalnie niegłupi rower w tych pieniądzach ale kurde nie podoba mi się Wydając taką kwotę chciałby być ukonentowany moim zakupem także w kwestii estwetycznej... to trochę inna bajka niż majster @@kubasias, rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubasias Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 a co Ci się podoba? coś w stylu ghosta http://www.bike-forum.cz/upload/users_lib/31761/biky/big/dsc00889.jpg ? czy klasyczne linie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 tak, generalnie slopingowane ramy jak w Ghoscie bardzo mi się podobają i ze względów estetycznych i praktycznych... jestem mikrego wzrostu (177) więc przy slopingowanej ramie nie muszę się ograniczać do najmniejszych rozmiarów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubasias Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 ja mam stosunkowo mały przekrok bo 85 do 185 cm wzrostu więc takie ramy to też duża frajda dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Ale Ty już teraz, zaraz czy jest to decyzja odroczona? Jeśli chodzi o rometa to ostatnimi czasy jest polecany każdemu i wszędzie Generalnie niegłupi rower w tych pieniądzach ale kurde nie podoba mi się Decyzja podjęta zakup odroczony do zimy z powodów ekonomicznych (przeceny, okazje wiadomo). Z tego co czytałem polecany jest R-Line 3.0 który nie podoba mi się w kwestii osprzętu - gdyby tam było z tyłu X7 type II i choć trochę lepsze heble by była inna bajka no ale... Ten 4.0 też mi się nie podoba wizualnie, głównie ze względu na kolorystykę ale szczerze mówiąc mam to gdzieś bo tam gdzie jeżdżę i tak żywej duszy zazwyczaj nie ma a osprzęt ma przyzwoity (oprócz amora z jednak niższej czy może podstawowej półki). Zostaje jeszcze kombinatoryka, maksymalne szukanie okazji co do kokpitu i składanie na Peaku na podstawowej grupie górskiej Deore - w tym roku zmieniarka z tyłu ma już Shadow Plus, całkiem przyzwoicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi