Skocz do zawartości

[koło] wymiana tylnego koła 26"

Max40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam GIANT rozmiar felgi koła 26", chiałbym wyminieć tylne stalowe zwykłe koło na   koło z mocowaniami na motylki oraz  7 przerzutek. TYlny rozstaw widełek bez koła  sprawidziłem wymiar wewntrzny wynosi 13.6cm. Jakie koło tylne bedzie  pasowało pod ten rozstaw widełek  ? np koło z 7-rzędowy wolnobiegiem nakręcanym (7-rzędową kasetę)

Napisano

Określ jeszcze czy szukasz piasty pod wolnobieg 7 rzędowy czy kasetę 7 rzędową (zakładam tą pierwszą opcję).

Co do mocowanie "na motylki" to rozumiem że chodzi o oś z szybkozamykaczem?

Napisano

Witam.

Posiadam GIANT rozmiar felgi koła 26", chiałbym wyminieć tylne stalowe zwykłe koło na   koło z mocowaniami na motylki oraz  7 przerzutek. TYlny rozstaw widełek bez koła  sprawidziłem wymiar wewntrzny wynosi 13.6cm. Jakie koło tylne bedzie  pasowało pod ten rozstaw widełek  ? np koło z 7-rzędowy wolnobiegiem nakręcanym (7-rzędową kasetę)

Tzn. koło tylne bedzie działało z hamulcem szczękowym V-brake tarczowe odpada z tego wzgledu zę rama tylna nie jest przystosowana do hamulca "tarczowego".

- Tylną  pistę (czyli to długość mocująca 135mm (standard) chciałbym mieć z 7 przerzutkami - planuję kupić klamkomanetki STEF51 "3x7"

- jeżeli chodzi o piste tylną  - co to kaseta ?  to coś w rodzaju  wielowpustów nakładanych na tylna oś tak ?

- odnośnie mocowania "moltylek"- tak   chodzi o oś z szybkozamykaczem.  

Ponizej widok tylnej pisty, czy na takiej piascie można załozyc 7 przerzutek do koło z mocowaniem standard 135mm ? 

98e01b68d5a9d9ebc11cb14.450x450.jpg

To koło było by dobre TAk ? - http://allegro.pl/k-tyl-26-pod-kasete-shimano-o-kands-srebrne-promo-i4251486714.html

A jak typ przerzutek sztuk 7 do tego dopasować aby zagrało (mocowanie koło musi być 135mm "standard") 

Napisano

- ptarze jak się odkreca i montuje kasety na kole z wielowpustem

Wybrałbym kasete  Shimano bo posiadam juz odpowiedni klucz. Mam pytanieodnosnie samej  Kasetety (7/ 8) dostane juz nakretką w komplecie ?

Napisano

1. Ja kasetę i wolnobieg odkręcam jednym i tym samym kluczem.

2. Obręcz koła z linku wyżej, jest bardzo wysoka. Weź pod uwagę, że będziesz musiał kupić dętkę z wentylkiem 60mm najlepiej presta

3. Brałem swoje kółka od tego sprzedawcy, miła obsługa. Tak jak napisał w aukcji, poproś, to Ci dorzuci gratis taki dystans pod kasetę 7s.

4. Kaseta jest dużo lepsza od wolnobiegu. Odkąd zmieniłem na kasetę, nie mam problemów z krzywymi osiami tylnej piasty...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...