Skocz do zawartości

[piasta] Dylematy z kupnem

akarul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, moja aktualna piasta pod wolnobieg jakiś czas temu popełniła samobójstwo, więc aktualnie śmigam na zastępczym kole, ale w końcu należałoby coś porządnego kupić ;)

Jako, że przerzutkę mam na 7 biegów to na początku chciałem kupić piastę pod kasetę 7 rzędową, ale ciężko znaleźć coś przyzwoitego... Poszperałem trochę w internetach i wyczytałem gdzieś, że można kupić coś pod kasetę 8/9/10rz i kasetę np. 8 rzędową i po prostu nie byłoby obsługiwane jedno przełożenie - czy zdałoby takie coś egzamin? Na szerokość takie same wymiary piasty+kasety? Nie chciałbym, żeby zaistniała sytuacja, że kupuję, składam wszystko, a tutaj koło w widełki mi się nie mieści ;D

Proszę o pomoc.

Napisano

Ok, tak żeby nie zakładać kolejnego tematu to wypiszę co planuję kupić. Byłbym wdzięczny za jakieś fajne alternatywy, bądź poinformowanie, że dane części ze sobą nie współgrają ;)

Temat o kole więc zacznę od tego. Planuję kupić całe koło składające się z obręczy Alexrims dh19, szprych Cn Spoke i piasty Novatec 802sb, do tego dokupię kasetę Shimano HG51, łańcuch KMC X8.93. Ale pomyślałem, że skoro nadszedł czas wielkich modernizacji to czemu by jeszcze nie dokupić korby Alvio FC-M430 i do tego suport deore LX BB-ES51, a że klocki hamulcowe mi się kończą to jeszcze CPS958 od Clarcsa.

Myślicie, że taki zestaw wypada ok?

Napisano

Możesz nabyć kasetę siedmobiegową i piastę obsługującą napędy 8/9 biegów - zanim zamontujesz kasetę zakładasz dystanse, które zajmą miejsce jednej zębatki i dystansu kasety 8sp.

Napisano

@afly dzięki za radę.

@dzemi gdzieś 250zł na koło i 350zł max. na resztę.

@tobo już doczytałem o tym, ale pozostanę już przy 8 biegowej kasecie na wypadek jakbym miał przypływ gotówki i przerzutkę chciał wymienić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...