Skocz do zawartości

[korba] Shimano FC-M780 a FC-M361

ublizzard

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wymienić napęd w moim rowerze na lepszej klasy.

Na początek pójdzie korba, którą i tak muszę wymienić, gdyż mam za długą.

Obecnie mam zainstalowaną w rowerze korbę Shimano Acera FC-M361 a mam zamiar wymienić ją na Shimano Deore XT FC-M780.

Wobec tego mam pytania:

1. czy przerzutka (Shimano Altus) będzie pasować?

2. korba XT FC-M780 jest dedykowana do 10 rzędowych kaset, a ja mam 8, czy będzie pasować?

3. oczywiście mam łańcuch do 8-9 rzrzędowych kaset Sram PC 830, czy będzie współpracować z nową korbą?

4. czy będzie można przekładać blaty między tymi korbami?

z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Po pierwsze to czemu aż tak wysokiej grupy korbę? Jeśli chcesz HTII to SLX jest tańszy, a spokojnie wystarczy. Nawet Deore ze zintegrowaną osią pięknie będzie śmigało.

Pytam, bo zważywszy na resztę napędu (Acera, Altus) nie masz super "ściganta", a XT to grupa typowo do tego.

Bez urazy takie moje zdanie po prostu :thumbsup:

1. Będzie pasować i działać (ale jak pasować jak garbaty do ściany)

2. Będzie pasować

3. Będzie współpracować

4. Będzie można, bo rozstaw śrub klasyczny (ale czy jest sens do wylajtowanej korby takie coś pchać?)

1) Altus chyba obskakuje oba rozmiary, zarówno 42T jak i 48T, więc nie powinno być problemu.

2) Nie powinno być problemu. Wewnętrzne wymiary łańcucha są takie same dla wszystkich. Ja ostatnio zakładałem 10-rzędowy łańcuch na 8-rzędową korbę - pasuje idealnie.

3) Powinien.

4) Największą tak. mają ten sam wymiar BCD 104mm (Bolt Circle Diameter).

Dzięki za odpowiedzi.

Po pierwsze to czemu aż tak wysokiej grupy korbę?

Jak mi się uda kupić używaną w świetnym stanie XT za tą cenę co nowe SLX to oczywiście wezmę XT, a jak nie, to za Twoją namową wezmę SLXa :D

Co do reszty to wiem, że jest słabej klasy, ale powoli będę wymieniał też i resztę. Niestety nie stać mnie na wymianę na raz całego napędu :(

A właśnie pojawiło mi się jeszcze jedno pytanie.

Miałem korbę 175mm, teraz chcę założyć 170mm, co doradzacie w kwestii ilości zębów?

Wydaje mi się, że chyba lepiej dać mniejsze ilości, żeby "zniwelować" krótszą korbę, ale nie wiem, czy mam rację.

Nie wiem co Ty tam czytasz ale linijka do ręki i zobacz sobie ile to jest różnicy 5 mm. To jest najmniej istotny element przy wyborze korby. To ile ma mieć blatów i ile zębów zależy tylko i wyłącznie od miejsca użytkowania.

Może i 5mm to niewiele, ale jak już wymieniam, to czemu by nie założyć odpowiedniej korby.

Te tabele znalazłem tu: http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,dobor-dlugosci-korb-podstawy i tu: http://wkreceni.pl/poradniki-dla-rowerzysty-jak-jezdzic-z-optymalna-kadencja,3

Rower chcę przystosować do maratonów MTB.

Przy dłuższym ramieniu uzyskujemy lepsze przyspieszenie, siłę nacisku i generalnie lepiej robi się podjazdy. Kto ma inne priorytety i chce czegoś bardziej w stronę wyższej kadencji i jazdy bardziej "ciasnej", technicznej kupuje krótsze ramię.

Uwazaj z ta dlugoscia korby bo te wyliczenia i tabele nie dla wszystkich beda odpowiednie..Moj znajomy wymienil korbe 175 na 170 i zalowal swojej decyzji..Niby 5 mm ale robilo to roznice..Dodam ze wg obliczen to wlasnie 170 mm bylo dla niego najlepsze,stalo sie jednak inaczej i predko zamienil ja na poprzednia..Moja kolezanka ma korbe 175 mm a jest bardzo malutka i sciga sie w maratonach robiac niezle wyniki..

Najlepiej jakby udalo ci sie przejchac na rowerku z taka korba i wtedy podjac decyzje..

Ciezko bedzie znalezc uzywana 780 za mniejsza czy nawet porownywalna cene do nowej SLX ( nowa juz od 346 na allegro ), wez tez pod uwage ze same koronki sa ponad 2 razy drozsze..

Wiem, że z tą długością korby to tak jak z ustawieniem siodełka, czy kierownicy - jest to sprawa całkowicie indywidualna.

Niestety nie mam jak sprawdzić czy lepiej będzie mi się jechać na krótszej, ale przeczucie mi tak podpowiada ;D

Ryzyk fizyk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...