Skocz do zawartości

[spd] Buty idealne. Jakie mają byc?

Rekomendowane odpowiedzi

Od razu zaznaczam - proszę się nie śmiac.

Chcę zrobic własnoręcznie swoje pierwsze buty spd (miały byc lidlowe, ale jakoś im nie ufam no i rozmiar dziwny, bo noga mi wylatuje), dlatego chciałbym się Was spytac jakie powinny byc buty idealne?

prosze odpowiedac poważnie, bo temat może się przydac innym.

ps przepraszam za brak c z kreską

domyślałem się podobnej odpowiedzi :D

po prostu lubie majsterkowac, a buty będę miał podpasowane pod siebie i to nie biędzie żadna partyzantka.

Wierzch zrobie ze skóry naturalnej, podeszwe z karbonu albo jakiegoś metalu (ale będzie ciężki  :thumbsup: )

zapięcie rzep albo klamra, zobaczy się.

Tylko proszę was o cechy butów którymi powinienem się kierowac przy nim.

Różowe, innych nie toleruję.

Serio - buty mają być przede wszystkim wygodne, a pod tym względem możesz polegać tylko na sobie.

Co do reszty, zależy czy buty mają być na szosę, do XC czy turystyki.

W dwóch pierwszych liczy się sztywność, bo pozwala na bardziej efektywny transfer energii.

W ostatnich z kolei liczy się przydatność do łażenia po terenie, a to z kolei wyklucza nadmierną sztywność.

Generalnie zmiennych jest sporo i zanim zabrałbym się za robotę zgłębiłbym temat sam, a przede wszystkim ustalił do czego konkretnie potrzebuję butów.  Pod tym względem internet i fora to średni doradca.

dzieki za wszystkie rady

buty mają być do typowego xc. Jak już pisałem wcześniej chcę je zrobić pode mnie, więc raczej jako forumowy szewc się nie sprawdzę, ponieważ nie mam "nogi" jeźdźca, a nie chce robić na oko i raczej nie szybko je zrobie bo to nie jest robota na jeden wieczór.

nie wiem o jakiego trola chodzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...